12 zastavení na ceste po Južnej Morave

Veľmi som bola poctená, keď ma na jar oslovili z projektu Gourmet Jižní Morava, aby som sa stala hodnotiteľkou podnikov, nominovaných do tohtoročného gastro sprievodcu po Južnej Morave. Nielen preto, že tejto vzácnej iniciatíve veľmi fandím a byť aspoň na chvíľu jej súčasťou, je splnený sen, ale najmä preto, že som po skúsenostiach z hodnotenia brnianskych podnikov vedela, že to majú skvele zorganizované a tešila som sa na hodnotiteľské cesty, ako aj na záverečnú párty s vyhodnotením výsledkov a uvedením nových sprievodcov do života. Veľmi som bola poctená Dva júnové víkendy sme brázdili Južnú Moravu hore-dole a popri hodnotení vybraných podnikov navštevovali staré dobré obľúbené miesta a objavovali v ich okolí nové. Čas sme využili naozaj na maximum a doplnili súkromnú mapu Moravy o niekoľko noviniek, čím vznikla táto „apoštolská“ zbierka miest, ktoré vám určite prídu vhod na cestách po Morave, ale aj ako občerstvovacie zastávky na cesty dlhšie. Ako napríklad v obci Hustopeče. Priamo pri diaľnici do Brna. Ideál na prestávku v prípade, že je Dvorek Bořetice mimo sezónu zatvorený. Zájdite si na hustopečské historické námestie s prekrásnou novorenesančnou radnicou zo začiatku 20. storočia (podobné sme videli v Šumperku, Krnove, Liberci) a s renesančnou Tritonovou fontánou zo 16. storočia. Práve na tomto námestí sa v ďalšom renesančnom skvoste zo 16. storočia, v Dome U Synků nachádza Café Auspitz s vynikajúcimi zákuskami, pečivom a výberovou kávou. A ten dvor! Túto skvelú kaviareň by sme nespoznali, keby sme si v Hustopečiach neboli vyzdvihnúť podklady k hodnotiacim cestám. Z toho, čo na prvý pohľad vyzeralo ako otravná zachádzka, sa stal objav sezóny. Navyše na daný deň pani majiteľka ohlasovala, že budú lekvárové buchty. Prví sme na ne stáli v rade hneď po otvorení. O kúsok ďalej za Hustopečami sa v obci Nosislav nachádza rodinné bio vinárstvo Válka sympatického mladého páru, ktorý na svojom vinárskom dvore v sezóne organizuje rôzne grilovačky, ochutnávky a akcie so živou hudbou. Inak sa u nich môžete len tak zastaviť, vybrať si niečo na zahryznutie slané i sladké, alebo si nakúpiť kvalitné produkty od viacerých miestnych producentov a dodávateľov. A koho by to zaujímalo, v januári chystajú dokonca aj vinársku zabíjačku. V okolí sme ďalej okukli aj známu rozhľadňu Akátová věž Výhon pri Židlochoviciach a rozkošný coffee truck Lístek Kafé v Rajhrade. Funguje síce len v sezóne, ale už teraz si sem môžete naplánovať výlet na budúci rok a spojiť ho s prehliadkou miestneho benediktínskeho kláštora a Pamätníka písomníctva na Morave. Len napoviem, že areál kláštora je dielom slávneho architekta Jana Blažeja Santinihio-Aichela, od ktorého smrti uplynie v týchto dňoch práve tristo rokov. Ak sa v Rajhrade otočíte a vydáte späť smerom k Novomlynskej nádrži a Pálave, nevynechajte ani obec Pasohlávky a urobte si prestávku na kávu v kaviarničke Zastávka áno, správne, na zastávke autobusu na návsi. Opäť jeden svetlý moment zo života, keď sa mladý človek z regiónu rozhodne, že vezme situáciu do vlastných rúk a ak to išlo inde, pôjde to aj v Pasohlávkach. No a v neprekonateľnom Pavlove pribudla ďalšia hviezda, Pohárek, kde si jednak môžete dať raňajky, či niečo malé na zub po celý deň, ale sa aj kráľovsky ubytovať. Priestory v zrekonštruovanom starom vinárskom dome s hrubými múrmi a klenbovou pivnicou vás nadchnú minimalistickým, až severským štýlom, šmrncnutým jemnými folklórnymi prvkami, aby ste nezabudli, že ste na Južnej Morave. Ochutnajte vyhlásený domáci parížsky šalát s rozkošnými pletienkami, tvarohovú bábovku či dukátové buchtičky a k nim výberovú kávu, alebo nejaké dobré víno, pivo, limonády, čaj. Za takéto miesta na cestách vždy úprimne ďakujem. Dokonca aj v Mikulove sa už pohli ľady. Ak sme ešte minulý rok zúfali, že poriadneho jedla ani kávy v Mikulove niet, tak to už neplatí. Na výberovú kávu sme narazili priamo na námestí v dome U Hodináře. Na prvom poschodí tu mladý tím prevádzkuje malú kaviareň so súradnicami 48º16 Café Bar opäť v scandi štýle, s kávou od qb coffee, bublinkami, dobrotami sladkými, slanými, raňajkami s lupačkou s maslom a džemom (alebo s arašidovým maslom a džemom) a malým obchodíkom s islandskými špecialitami, ale aj s doplnkami a oblečením. Najluxusnejší je výhľad z okna priamo na námestie a v lete, pri otvorenom okne dovidíte až na Svatý kopeček. Ale najväčšiu radosť máme v Mikulove z reštaurácie Vinařství Šílová, ktorá už druhý rok po sebe vyhrala v súťaži Gourmet Jižní Morava v kategórii reštaurácie a je konečne dôstojným podnikom v tomto čarovnom meste. Prvýkrát sme boli v priestore tohto vinárstva pred rokmi, keď sme sa ubytovávali v Štajnhause, ktorý im tiež patrí. Už vtedy sme si hovorili, že aká škoda, že k tak skvostnému ubytku nemajú aj reštauráciu na rovnakej úrovni. Dnes je už ale všetko inak a do Mikulova sa dá ísť aj na dobré jedlo. V lete do vnútorného dvora, v zime do interiéru s vysokým stropom a priamo na mieste aj s ubytovaním v dvoch apartmánoch. Boli sme zatiaľ len na obede, ale určite radi prídeme niekedy v lete aj na večeru s vínom. Jedálny lístok vychádza z tradičnej kuchyne, s veľkým zastúpením mäsa, ale v modernej, odľahčenej úprave a s menšími porciami. Z hlavných chodov sme ochutnali kôprovku so zastretým vajíčkom a karfiol s pórom. Z predjedál tekvicu so šľahaným tvarohom a tatarák, najľahšie stráviteľný mäsitý pokrm na jedálnom lístku. Kôprovka bola svieža a voňavá, tatarák (so strúhaným soleným žĺtkom) tiež jeden z tých vydarenejších, s prirodzenou chuťou a štruktúrou mäsa, ako to máme radi. U tekvicového predjedla sa mi páčilo, že v ňom boli komponenty aj zo surovej tekvice, marinovanej na sladkokyslo, čo výslednej chuti a textúre veľmi pomohlo. Karfiolový chod bol z môjho pohľadu najslabší, pór príliš pevný a vláknitý a nejak mi to celé nedávalo zmysel. Asi by som ostala len pri jednom druhu zeleniny a nerobila z toho vedu. Bola by som vďačná aj za obyčajný vyprážaný karfiol s dobrým bylinkovým dresingom a kopou listového šalátu. Alebo s gratinovaným pórom s vyzretým syrom a orechmi, k tomu citrón a kus kvalitného pečiva na vytieranie omáčky a viac mi nie je treba. Nekomplikovala by som to, najjednoduchšie veci sú tie najlepšie, ak sú z kvalitných surovín a dobre sa pripravia a dochutia. Celkovo by som na jedálnom lístku Vinařství Šílová prijala viac zeleninových jedál a šalátov, ako aj listovej zeleniny na tanieroch a bolo by to tu dokonalé. Prostredie je krásne, obsluha fantastická, atmosféra príjemná, víno jedna báseň. Víťazstvo v Gourmet Jižní Morava plne zaslúžené. Na ceste do Znojma sme sa zas zastavili vo vinárstve Lahofer, ktoré reprezentuje ukážkové spojenie vína, architektúry a kultúry. To, že sú vinárstva obľúbenou disciplínou modernej architektúry je už známa vec. Charakter prevádzky vinárstva, zvlnená krajina viníc, neobmedzený priestor a odľahlosť od zastavaných častí obcí, to všetko vytvára dobré podmienky na to, aby mohol vzniknúť kvalitný projekt. Dnes už je na Morave viacero architektonicky zaujímavých vinárstiev, už roky sa chystám, že si ich všetky obídem a prezriem, ale zatiaľ sa mi podarilo dostať len do Lahoferu. Nadchla ma krivka jeho betónovej strechy, prechádzajúca do terasy a amfiteátra, kde sa v lete uskutočňujú rôzne hudobné produkcie (Hudba na vinicích) a plynulo sa tak dá prejsť z prístupovej cesty až na strechu s vyhliadkou do krajiny. Týmto organickým tvarom a prestupnosťou akcentovalo známe brnianske architektonické štúdio Chybík + Krištof rešpekt k vinárskemu remeslu a krajine. Čerešničkou na torte je potom fakt, že povrch tejto betónovej vlny je konštrukčne segmentovaný tak, aby presne kopíroval rozostup riadkov viníc a nadväzoval tak prirodzene na okolitý vinohrad. Ak vám (v noci krásne vysvietená) návštevnícka hala vinárstva bude pripomínať chodbu kláštora, nie je to náhoda. Jan Lahofer, po ktorom je vinárstvo pomenované, bol rezbárom z miestnej obce Dobšice. Preslávil sa pôsobivou vyrezávanou knižnicou, ktorá je dnes súčasťou strahovského kláštora premonštrátov a Pamätníka národného písomníctva v Prahe. Ak pôjdete do Znojma okolo vinárstva Lahofer, zastavte sa aspoň na pohár muštu a poprezerajte si to tu. Alebo si sem naplánujte cez letné prázdniny výlet na koncert Davida Kollera alebo MIG21 (termíny sú už stanovené) a spojíte príjemné s užitočným. Iné geniálne spojenie gastra a kultúry sme objavili v Havlíčkovej vile v Poštornej, mestskej časti Břeclavi. Vila, krásne zrekonštruovaná a zariadená (nikým iným ako Helenou Dařbujánovou), slúži ako miestna galéria a okrem kvalitného umenia a remesiel si potrpí aj na dobré služby. V prízemí prevádzkuje kaviareň s výberovou kávou, elegantnými dezertmi a na parkovisku stojí foodtruck NEON, takže hladný odtiaľto nikto neodíde. Vilu spravuje nadačný fond Moravská krása, ktorý tu organizuje rôzne workshopy a kurzy, zamerané na ľudovú kultúru a tradície. Neviete, kam sa pozerať skôr, či na suveníry na predaj, publikácie v kaviarni, výstavné artefakty alebo na dizajn a detaily vily. Prekrásne kresielka, taburetky a stoličky v kaviarni a útulno na každom kroku. Mali sme šťastie, že sme prišli práve v čase komentovanej prehliadky za účasti autorov expozície a dostali sa tak úplne až na povalu tejto vily. Ak chodíte do Břeclavi, určite ste si v Poštornej na hlavnej križovatke všimli výrazný Kostol Navštívenia Panny Márie z červených tehál a farebnej glazovanej strešnej krytiny. Z rovnakého obdobia (prelom a začiatok 20. storočia), rovnakého materiálu (z miestnej lichtenštejnskej tehelne) a od rovnakého architekta (Karla Weinbrennera) je aj Havlíčkova vila kúsok od neho. A ja už len dodám, že káva, aj zákusky sú výborné a cez víkendy si na brunch radšej urobte rezerváciu. V prípade, že sa vydáte na Moravu cez Hodonín, na výpadovke na Kyjov zbystrite pozornosť a po pravej strane hľadajte nízku modulárnu stavbu s dreveným priečelím a zeleným logom na inak nevzhľadnom parkovisku pri skladoch a výrobných halách. Patrí pražiarni výberovej kávy Dot Coffee Roastery a jej kaviarni naKofein. Tak ako to vonku nevyzerá lákavo, vo vnútri zažijete úplne iný svet. Veľa zelene, svetielok, pohodlné sedenie a tých dobrôt! Skvelé miesto na kávu a občerstvenie na cestách! Bavia ma ich produkty, či už Dot.áhnuté sirupy alebo kávové maslá a nemenej aj ich poháre a šálky. Ak budete na ceste na víkend alebo na dovolenku, nakúpte si tu do zásoby kávu, kvalitné sušené ovocie, oriešky, čokoládu, či bublinky (chápete, že tu mali franciacortu?!?). NaKofein majú skrátka dobrý vkus a veľmi maškrtné jazýčky! Na podobných no-name miestach ma to o to viac vždy prekvapí. Mali sme namierené do Bukovanského mlyna, kde bolo mojím snom raz prespať. Vyšlo to a ešte som u nich stihla aj sezónu jahodových knedlíkov. Win-win. Večer sme potom vyrazili pešo po poľnej ceste do blízkeho Kyjova na drink do Yalla Baru, o ktorom sme už dlhšie počuli samé chvály. (Taxikár, ktorý nás viezol naspäť, skoro odpadol, keď sa dozvedel, že sme sem išli peši.) Na miestne pomery je Yalla Bar naozaj zjav. Mladý pár sa po rokoch v Anglicku a Izraeli rozhodol vrátiť domov a priniesť sem niečo zo sveta. Moderné originálne alkoholické i nealkoholické koktejly a rozlievaný alkohol, aký v tejto prevažne vinárskej oblasti nečakáte. Okrem toho výberovú kávu, horúcu čokoládu, limonády, víno, nachos či izraelský hummus. Tak, yalla, yalla, už viete, kde sa v Kyjove pri najbližšej príležitosti zastaviť! A úplne na záver ešte jedna sladká bodka. Úspešný zmrzlinový projekt Tomivo gelato asi nemusím zvlášť predstavovať. Poznali sme ich z Olomouca a Brna, ale tentoraz sme sa zatúlali až do Lipůvky, malej obce kúsok od Brna, kde majú Tomivo výrobňu a kde začínali. Inak, najnovšie na ich zmrzlinu narazíte aj v Rosiciach a v Brne v Bystrci či Bohuniciach. Okrem zmrzliny osviežia aj ich Tomivonády a najnovšie aj alkoholický Tomivo spritz. Ako vždy, bez chémie, ale so zaujímavou chuťou. Rok 2023 bol rokom návratov aj na Moravu. Po dlhej dobe sme mali čas na objavovanie nových miest, aj na navštevovanie starých, obľúbených. Ozaj, viete, ktorej oblasti sa hovorí Moravské Toskánsko? A vedeli ste, že Moravský kras patrí do juhomoravského kraja? Ja teda nie, až kým som tento rok nehodnotila pre Gourmet Jižní Morava. Stále mi do kompletného prehľadu chýba prebádať oblasť okolo Moravského krasu, ako aj okolie už spomínaných Rosíc, Dolních Kounic či Moravského Krumlova. Čerstvá novinka: Záchrana renesančnej veže moravskokrumlovského zámku pred pár dňami získala ocenenie verejnosti „Památky děkují“ v rámci tohtoročných „pamiatkarskych Oskarov“ Patrimonium Pro Futuro. Cenu si naozaj zaslúži, lebo jej obnova prišla o päť minút dvanásť. Zo schátranej veže už rástli stromy a vážne hrozilo, že sa zrúti. A aj keď na zámku treba ešte zrekonštruovať východné krídlo, už teraz sa naň oplatí ísť pozrieť, lebo v ňom sídli známa Muchova Slovanská epopeja a stálu expozíciu tu má aj minule spomínané pražské Museum Kampa. Na Šimotovú, Kolíbala či Nepraša tak nemusíte ísť až Prahy a vstupným podporíte ďalšiu obnovu zámku Moravský Krumlov. Plánov a inšpirácií mám na Morave toľko, že by mi na ne nestačil ani rok dovolenky, ale budem si ich dávkovať postupne po troškách ako elixír, keď bude nálada klesať. Vy máte aké plány s Južnou Moravou na rok 2024? Kam sa vyberiete ako prvé?The post 12 zastavení na ceste po Južnej Morave first appeared on Natanieri.sk.

prejsť na článok

Dopravná výchova

Dopravná výchovaBezpečnosť na ceste si vo štvrtok 6. októbra zopakovali žiaci 2. A, 2.B a 2.C. Do školy prišli na kolobežkách, ktoré využili na dopravnú výchovu s členmi mestskej polície. Páni policaji vysvetlili žiakom základné pravidlá bezpečnosti na ce

prejsť na článok

Ako pestovať bambus

Bambusy sa väčšinou spájajú s Áziou. Tieto jednoklíčnolistové rastliny však rastú aj v Afrike a Severnej a Južnej Amerike a darí sa im v nížinách tropických a subtropických oblastí. Niektoré druhy sa vyskytujú aj v nadmorskej výške okolo 4000 m. Rastlinu

prejsť na článok

Príprava cvičenia na rýchlostnej ceste R2

Dňa 20.júna 2024 sa na rýchlostnej ceste R2 medzi Zvolenom a Detvou v popoludňajších hodinách konalo rozsiahle cvičenie. Z tohto dôvodu bola úplne uzavretá.  Tohto cvičenia sa zúčastnili aj žiaci našej školy 1 až 3 ročníka odboru ochrana osôb a majetku pr

prejsť na článok

Zaujímavé fakty o Kia Motors

Keď sa povie Kia väčšine z nás príde na um veľká automobilka v Tepličke nad Váhom, pri meste Žilina. S príchodom firmy na naše územie sa o automobily tejto značky zvýšil u nás záujem a dnes sa radí medzi obľúbené značky nie len Slovákov. Vedeli ste ale, ž

prejsť na článok

Odvoz a likvidácia odpadu Bratislava, Stupava, Malacky a okolie. Prenájom kontajnerov na odpad.

Ponúkame odvoz stavebného odpadu kontajnerovými vozidlami. Rýchle pristavenie kontajnerov za priaznivé ceny s prípadnou nakládkou odpadu do kontajnerov s našimi mechanizmami. Máme všetky oprávnenia na nakladanie a prepravu odpadu podľa aktuálne platných

prejsť na článok