5 najlepších rumových koláčov na Vianoce

Destilát z cukrovej trstiny, ktorý sa naozaj dá nazvať rumom, sa objavil okolo 17. storočia a rýchlo sa stal veľmi populárnym. Dnes patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete a má mnohostranné využitie: možno ho pridať do kokteilov, vareného vína, ale skvele sa hodí aj do kuchyne. Oplatí sa dať rum do cesta na piškóty: pri pečení sa väčšina alkoholu z rumu vyparí, ale výsledkom je cesto s ľahkou textúrou. Preto sa neodporúča nahrádzať množstvo rumu v recepte koláčov arómou, nakoľko to nemá rovnaký efekt. Na koláče sa väčšinou používajú tmavé rumy a tie kvalitnejšie, tu je niekoľko návrhov: Stroh 80, Legendario Elixír de Cuba 7YO, Bacardi 8YO Reserva. Ak by ste mali náladu urobiť lahodný a špeciálny rumový koláč, tu je Vaša šanca! Tu nájdete všetky lahôdky! Punčové guľky Ingrediencie: 250 g detské piškóty 150g džem (podľa vlastného výberu) 100g maslo 200g holandské kakao 1 lyžička najemno nastrúhanej pomarančovej kôry 60 ml tmavého rumu 1 šálka strúhaného kokosu Príprava: Sušienky rozdrobte na malé kúsky a nasypte do misy. Pridajte jemne rozpustené maslo, džem, kokos, kakao, pomarančovú kôru a rum a dôkladne premiešajte. Z hotovej hmoty vytvarujte guľky veľkosti vlašských orechov, ktoré potom obaľte v strúhanom kokose. Hotové guľky dáme na tácku do chladničky stuhnúť. Kokosové ježe   Ingrediencie: 450 g polohrubej múky 220g práškového cukru 50g masla 1ks prášku do pečiva 3 lyžice medu 2ks vajcia 1,5 dcl mlieka Poleva: 200 g masla 200 g práškového cukru 50 g kakaa 5 lyžíc kvalitného rumu (alebo podľa chuti) 5 lyžíc mlieka 250g kokosu na obalenie Na obalenie: 250g kokosovej múčky Príprava: Celé vajíčka vymiešame spolu s pr. cukrom, maslom a medom do penista. K mase postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko aby sme dostali trošku tuchšie, ale zato dobre roztierateľné cesto. Upečieme cesto na vymastenom a múkou vysypanom plechu pri 180°C 20 minút do zlato-hneda. Po upečení necháme cesto pri izbovej teplote vychladnúť a popritom si urobíme čokoládu. Poleva: Maslo necháme rozpustiť na miernom ohni, pridáme práškový cukor, kakao, rum a mlieko. Polevu zohrievame do bodu varu, kým nám nezhustne. Vychladnutý korpus narežeme na kúsky a najprv namáčame do teplej, ale nie horúcej čokolády a nasledovne do kokosovej múčky. Je to veľmi jednoduchý a výborný zákusok na každú príležitosť. Zdroj: dobrejedlo.pluska.sk Orechovo-rumový koláč Ingrediencie na krehké cesto: 300g hladkej múky 1KL kypriaceho prášku 1 štipka soli 1PL práškového cukru 200g studeného masla 2ks žĺtok Trochu mlieka Orechová plnka: 5ks vajec 300g mletých orechov 200g kryštálového cukru 1PL vanilkového extraktu alebo balíček vanilkového cukru 2PL rum Príprava: do misy preosejeme múku, kypriaci prášok, soľ a kopcovitú lyžicu cukru. Premiešame.Pridáme na kocky pokrájané studené maslo a končekmi prstov spracujeme jemnú mrveničku, do ktorej pridáme žĺtky (bielky odložíme bokom) a rukou spracujeme cesto. Ak sa cesto sype, prilejeme lyžicu alebo dve mlieka, aby vytvorilo celistvý bochník. Cesto zabalíme do fólie a uložíme do chladu na cca 30 minút. Medzitým si pripravíme plnku: ku bielkom, ktoré nám ostali z cesta pridáme ďalších päť, polovicu cukru (100 g) a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom (100 g), vanilkou, rumom a zapracujeme mleté orechy. Nakoniec do plnky primiešame bielkový sneh. Cesto vytiahneme z chladu, prepolíme na dve rovnaké časti a každú vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát o veľkosti plechu (2535 cm). Prvý plát prenesieme na maslom vymastený plech pomocou valčeka, navrstvíme plnku a koláč uzavrieme druhým plátom. Vrchný plát poprepichujeme vidličkou. Koláčik pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 35 minút. Ešte teplý orechový koláč poprášime práškovým cukrom a môžeme podávať. Zdroj: twosisterslivinglife.com Rumové mesiačiky Ingrediencie: 200 g práškového cukru 200 g margarínu 6 vajec 1 balíček prášku do pečiva 250 g polohrubej múky 35 g kakaa 200 g práškového cukru 6 PL kvalitného rumu 1/2 KL masla Príprava: Oddeľte bielka a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a margarínom do peny. Pridáme múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom, potom pomaly pridávame bielok vyšľahaný do tuhej peny. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 stupňoch cca. 20 minút. Kým sa koláč pečie, pripravíme si cukrovo-rumovú polevu: práškový cukor s rumom a maslom poriadne vymiešame (maslo je potrebné, aby sa poleva nelámala). Natrieme na horúce upečené cesto a necháme trochu vychladnúť. Potom z neho okrúhlym vykrajovačom (priemer 5 cm) vykrajujeme mesiačiky. Plech (cca. 30x35cm) vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Oddelíme si bielka od žĺtkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a margarínom do peny  Pridáme múku zmiešanú s kakaom a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov. vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 stupňoch cca. Pečieme 20 minút. Kým sa nám koláčik pečie vymiešame cukrovo rumovú polevu: práškový cukor s rumom a maslom poriadne vymiešame ((maslo je potrebné, aby sa poleva nelámala) a čo najrýchlejšie ju natrieme na horúce upečené cesto a necháme trochu vychladnúť. Následne okrúhlou vykrajovacou formičkou ( s priemerom 5 cm ) vykrajujeme mesiačiky a môžeme podávať. Kokosovo-rumová roláda Ingrediencie: 600 g marina keks 200 g práškového cukru 5 LK kakaa rum podľa chuti 1dl čiernej kávy kokos Plnenie: 200 g masla 3 lyžice jemného tvarohu 150 g práškového cukru 100 g kokosu Príprava cesta: Marina keksy pomeľte na mlynčeku alebo poriadne rozdrvte. Do rozomletej zmesi pridáme cukor, kakao, horúcu kávu s usadeninou. Všetko zmiešajte. Následne pridajte rum, podľa chuti. Ak cesto nie je dostatočne husté pridajte trochu teplej vody. Príprava plnky: Zmäknuté maslo rozmixujeme s práškovým cukrom a tvarohom, potom pridáme kokos a zamiešame. Pripravíme si papier na pečenie, rozložíme a posypeme kokosom. Hotové tmavé cesto na mastnom papieri rozvaľkáme. Na cesto rozotrieme biely mäkký krém. Pomocou mastného papiera zrolujeme. A dáme stuhnúť na 3 hodinky do chladničky. Prajeme Vám radostné a pokojné sviatky! Príspevok 5 najlepších rumových koláčov na Vianoce je zobrazený ako prvý na Kormorán Bottleshop.sk.

prejsť na článok

Čarovné Vianoce

Dovoľme si veriť na zázraky, dovoľme si zažívať zázraky. Zázračné Vianoce! Príspevok Čarovné Vianoce je zobrazený ako prvý na Organic Pilates Studio.

prejsť na článok

Ako sa obliecť na Vianoce a Silvestra

Už viete čo na seba na Vianoce alebo Silvestra?  Mám pre Vás pár inšpirácií… Vybrala som 3 zavinovacie sukne. Výhodou je, že sa môžete výdatne napapať a pritom sa v nej budete cítiť pohodlne celý deň, samozrejme i elegantne Červené káro patrí neodmyslite

prejsť na článok

Veselé Vianoce a šťastný nový rok 2020

The post Veselé Vianoce a šťastný nový rok 2020 first appeared on Robíme to pre deti O. Z..

prejsť na článok

Štastné a udržateľné: 10 tipov na zodpovednejšie Vianoce

Vianoce sú pre mnohých tým najkrajším sviatkom v roku, ktorý sa nám spája s pokojom, blízkosťou a rodinnou pohodou. Častokrát je ale realita, žiaľ, pravým opakom tejto predstavy. Nekontrolovaný konzum a honba za hojnosťou a „dokonalými“ sviatkami nielenže

prejsť na článok

Najpopulárnejšie mená na Slovensku, výber najlepších

Či už vyberáte meno vášmu budúcemu potomkovi alebo vás len zaujíma, aké mená sú momentálne najpopulárnejšie na Slovensku, v tomto článku nájdete množstvo nápadov na zaujímavé mená, The post Najpopulárnejšie mená na Slovensku, výber najlepších appeared fi

prejsť na článok