Agni 40 typov metabolizmu

Agni znamená oheň. Je tu spojenie so staroslovienčinou a sanskritom. Pôvod slovenského slova oheň ogen, v ohni = v ogni = agni,. Agni je jedným z piatich prvkov panča-máha-bhúta, ktoré pôsobia v našom tele. Päť elementárnych prvkov hmotnej prírody, menovite prthvi= zem, apah alebo jala= voda, agni= oheň, vayu= vietor a akasha= priestor alebo éter, sa spolu so živým prvkom átma= duša, podieľajú na formovaní našej fyzickej hmotnej formy. Tieto prvky v rôznych kombináciách vytvárajú 3 dóše, ktoré riadia existenciu a fungovanie ľudského tela a mysle. Oheň je veľmi dôležitým prvkom. Ľudské telo potrebuje oheň, aby mechanizmy života pokračovali v chode, pretože život závisí aj od kvality a množstva ohňa nachádzajúceho sa v tele. Dotkli ste sa už niekedy mŕtveho tela? Je studené, pretože v ňom chýba agni. Veľa našich životných aktivít závisí od ohňa a jeho užitočnosti v jednej alebo druhej forme. Pitta je kombináciou ohňa a vody, váta vzduchu a éteru, kapha vody a zeme. Tri dóše sú spojené s ohňom. Váta je spojená s pittou cez ľahkú vlastnosť, váta a kapha cez studenú vlastnosť, pitta s kaphou cez tučnú vlastnosť. Ľudia so silným ohňom majú mastnú pleť. Toto je jeden z príznakov pitta konštitúcie, takzvaného mezomorfu, športového typu. Majú najviac ohňa, musia jest 5 až 6 krát denne, 3 krát nestačí. Oheň riadi predbežný proces trávenia predtým, ako sa potrava premení na formu, v ktorej môže byť absorbovaná, asimilovaná a využitá v rôznych telesných funkciách vo forme výživy a energie. Pomáha pri primárnom trávení. Typy tráviaceho ohňa Prvým a najdôležitejším ohňom je jatar-agni, ktorý pôsobí v žalúdku, v zažívacom trakte. Jatar znamená žalúdok, tráviaci trakt. Tu vidíme obrázok, analógiu, porovnanie trávenia s varením v ohni. V žalúdku jedlo musí byť varené. Aj keď konzumujeme surové čerstvé potraviny, stále sa musia variť v žalúdku. Varná nádoba je samotný žalúdok, tzv. jatar. Palivom je včerajšie strávené jedlo, ktoré dáva črevným stenám energiu, umožňujúcu vylučovanie tráviacich enzýmov. Tieto enzýmy sú palivom, ktoré živí oheň. Vstupujúci vzduch je elektrickou energiou potrebnou k vedeniu tepla, čo je samána váyu. Kyselina chlorovodíková, Hcl, sa vylučuje v žalúdku. Nazývame ju páčaka pitta, subdóša pitta dóše. Žalúdok je svalovitý vak, ktorý pracuje, mieša jedlo, ktoré sa doň dostane. Voda je kledaka-kapha, je to špeciálny hlien, ktorý chráni sliznice žalúdka. Organizátorom je prána, ktorá riadi všetky spomenuté procesy. Bez prány sa nič z toho neudeje. Ohnisko sa nazýva grahani, predstavuje tenké črevo. Jedlo, ktoré prichádza do žalúdka, by malo byť v tekutej forme. Tuhé jedlo by sa malo dôkladne žuť, až 32-krát každé sústo, aby sa dostalo do tela vo forme kaše. Ayurvédsky princíp spočíva v tom, že pevná strava by sa mala pit a tekutá strava by sa mala jest. Žuť velmi pomaly a vychutnať si jedlo v pokoji. Tráviaci trakt začína v ústach a trávenie začína hneď ako sa jedlo prinesie pred nás. Akonáhle premýšľame o jedle, v ústach sa začnú tvoriť sliny, bodhaka kapha a tráviace šťavy, páčaka-pitta a kledaka-kapha, v žalúdku. Páčaka-pitta je tvorená prvkom ohňa a preto pracuje ako oheň. Kyselina je ohnivá a ak sa jej dotkneme, spálime sa. Keď ju nalejeme na minerál, ako je CaCO3, začne šumieť, začne tento minerál rozpúšťať. Jedlo sa skladá z kombinácie bielkovín, sacharidov, tukov, minerálov, vitamínov a v procese trávenia je spolu s pránou. Tieto látky prechádzajú procesom varenia, takže jedlo, ktoré konzumujeme hlavne v zime, by malo byť varené jedlo. Takéto jedlo je ľahšie stráviteľné a nemusí produkovať āmā dóšu. Āmā je opakom agni. Ak jedlo nie je dobre stráviteľné, ak agni nehorí dobre v žalúdku, potom sa vytvorí āmā dóša. Dóša vám povie, že je to chyba a āmā je nestrávené jedlo. Tepelne neupravené jedlo, ktoré nebolo strávené v žalúdku ide do tenkého čreva a hrubého čreva a cez lymfatický systém a krvný systém do tela, kde sa usádza v takzvanom kavajgunya oslabenom mieste a tam začína vznikať problém alebo základ ochorenia. O jatar-agni sa hovorí, že je ústrednou vládou všetkých ostatných agni. Ak sa tento oheň zvýši alebo vyčerpá, metabolizmus sa naruší. To následne vedie k reťazcu patologických udalostí, ktoré vedú k mnohým systémovým ochoreniam. Ak je jatar-agni správny, vyvážený a zdravý, ostatné formy agni pod jeho kontrolou sú tiež v rovnováhe. Na druhej strane, ak sa jatar-agni poškodí, naruší to všetky ostatné agni v tele. To má za následok znižovanie bunkovej imunity a tvorbu toxínov. Bunky nedokážu správne prijímať výživu a ani ju identifikovať, sú slabé a letargické. Budovanie tkaniva sa zastaví. Bunky nedokážu vyplaviť toxíny a odpad. Tieto toxíny sa vďaka svojej lepkavej povahe v bunkách uchytia. Jatar-agni pomáha pri primárnom trávení potravy a vytvára platformu pre metabolizmus na bunkovej úrovni. Ochrana a starostlivosť o naše trávenie je povinná, aby sme boli zdraví. Existuje niekoľko ďalších typov agni, ktoré v podstate závisia od jatar-agni. O ďalších typoch agni si povieme ďalej v článku. Makromolekuly potravín sa počas trávenia musia rozložiť na mikromolekuly pôsobením ohňa. Prebieha denaturácia, proces trávenia. Rovnako ako keď nasypete šošovicu do hrnca, na začiatku sú semená hrubé, tvrdé a po pól hodine zmäknú. Strukovina sa rozpadá, začína byť stráviteľná. Keď jeme surovú tvrdú šošovicu, zlomíme si zuby, ale keď ju uvaríme a pridáme k nej soľ, ghí (čistené maslo), šošovica sa stane výživnou potravou. Šošovica je veľmi výživná, je to masura, (podobne ako slovo mäso). Ak máme radi mäso, môžeme zo šošovice pripraviť takzvané fašírky. Varenú šošovicu treba zmiešať s celozrnnou múkou, vyrobiť cesto. Môžeme pridať bylinky ako čerstvý koriander alebo petržlenovú vňať, soľ a potom ju opiecť na ghí a máme vynikajúce fašírky. Takéto fašírky vyzerajú a chutia ako mäso, sú výživné. Dokonca sú výživnejšie ako mäso, neobsahujú zlý cholesterol, sú ľahšie stráviteľné, mali by nášmu telu dodať viac energie a výživy. Ohnisko je v zažívacom trakte, grahani, tenké črevo. Páčaka-pitta sa vylučuje do tenkého čreva. Páčaka-pitta ide zo žalúdka ako kyselina a randžaka pitta žlč, ide z pečene do tenkého čreva. Do hodiny od konzumácie jedla cítime rýchly nárast energie, pretože sa zvýšila hladina cukru v krvi, glykémia. Aby oheň horel, musí tam byť vzduch, musí tam byť aj prívod kyslíka, to poskytuje tiež samana-váyu (jeden z piatich subdóš váty). Nie je dobré najesť sa naplno, ale nechať tretinu žalúdka prázdnu pre samana-váyu, ktorá dodáva kyslík, aby oheň mohol horieť. Palivom pre tráviaci oheň je už vyššie spomenutá strávená potrava z predchádzajúceho dňa. A aby metabolizmus fungoval, oheň horel správne a nebol oslabený, je dobré jesť pravidelne, nevynechávať jedlá. Príležitostný pôst je vhodný, najmä ak je človek chorý. Aby metabolizmus správne fungoval, je dôležité neustále dodávať palivo a to je správne strávené jedlo. Stáva sa, že obézni ľudia sa chcú stať chudšími tak, že si myslia, že stačí jesť raz denne, ale tým sa metabolizmus spomalí a dá sa do pohotovostného režimu. Keď človek jedáva iba raz denne a má problémy s obezitou, telo si myslí, že je nedostatok jedla a túto energiu ukladá ešte viac. Pre človeka, ktorý sa chce stať chudým, je dobré  pravidelne jesť menšie porcie a nízkokalorické diétne jedlá a potom tráviaci oheň horí správne a človek sa začne cítiť ľahší, má nový príval energie a chuť do života a hmotnosť postupne klesá. Tento problém je bežný u ľudí typu kapha, ktorí sú obézni a teda kapha je v nerovnováhe, vikriti. Obezita je v ayurvéde nazývaná ako medaroga – teda meda dhatu, tukové tkanivo spôsobuje človeku rogu – bolesť fyzickú a duševnú. Každé kilo nadváhy vytvára päťnásobný tlak na kĺby. Človek má fyzické bolesti, môže mať aj psychické problémy, je nespokojný so svojím telom, so svojím životom. Nemôže nájsť partnera atď Na to neexistuje žiadne ospravedlnenie. Neovláda svoju myseľ a jazyk. Najsilnejším zmyslom je jazyk a takýto človek sa často ospravedlňuje, že nemôže schudnúť. Títo ľudia sa veľmi podceňujú. Ale keby mali silné vedenie, silný vzor, dokázali by to. Je to možné. Uvádzam taký extrémny príklad, že v koncentračnom tábore nebol nikto z väzňov obézny. Aj keď mal niekto nadváhu, po niekoľkých mesiacoch alebo roku už nikto nebol obézny. Takže nadváha aj obezita súvisia so stravou a životosprávou, súvisia s metabolizmom a dá sa to riešiť. Je to otázka sebadisciplíny, sebaovládania a vôle. 40 hlavných typov agni Jatar agni Prvým  je jatar-agni, najdôležitejší, niekedy nazývaný košta alebo kaja agni, mala agni, mala = najväčší, najdôležitejší. Tento tráviaci oheň v žalúdku je priamym indikátorom zdravia. Existujú štyri základné typy tohto agni. Jeden je zdravý, vyvážený= sama-agni. Ostatné sú narušené, teda metabolické poruchy a to je vishama-agni = nepravidelný tráviaci oheň, narušený váta dóšou, tikšna-agni = príliš intenzívny / hypermetabolizmus, narušený pitta dóšou, a manda-agni = otupený, spomalený, stagnujúci hypometabolizmus, narušený kapha dóšou. Tieto tri metabolické poruchy sú základom metabolických ochorení. V tráviacom ohni  v žalúdku je samana-váyu, to je priestor, potom je v žalúdku páčaka-pitta predstavuje kyselinu, potom je kledaka-kapha, tekutina, sliz,  ktorý chráni výstelku žalúdka. Pečeňou a tenkým črevom do tráviaceho traktu prechádza randžaka-pitta, čo je žlč. Hrá dôležitú úlohu, pretože je zásaditá, neutralizuje túto kyslú kyselinu zo žalúdka a pomáha tráviť. A prána pôsobí ako kinetická energia, organizátor. Ak človek nemá hlad, nemal by jesť. Jedzte len vtedy, keď ste naozaj hladní. Existuje falošný hlad v piatej fáze trávenia, keď sme si neistí či sme hladní alebo nie. Čanaka Pandit, dôležitý učiteľ v Indii (v čase keď India bola ešte ríša Bharata), pomohol vychovať nového kráľa, ktorý prostredníctvom aliancie zabránil Alexandrovi Veľkému ísť do Indie. Vypracoval morálne kódexy – Niti šástra. V nich hovorí, že ak si nie ste istí, či by ste mali jesť, nemali by ste jesť. Toto je piata fáza trávenia. Falošný hlad jedlo ešte nie je strávené, ale v žalúdku je už pocit ľahkosti a prázdnoty a človek by už niečo zjedol, ale ešte si nie je celkom istý, takže potom je lepšie hodinu počkať. Chanaka Pandit tiež hovorí, že ak si nie sme istí či cestovať alebo nie, potom by sme nemali cestovať, pretože naša intuícia nám hovorí, že na ceste môže byť nejaký problém, takto nás chráni Nadduša Paramátma. A keď si nie sme istí, či sa máme zosobášiť, tak by sme sa mali, pretože človek musí prejsť skúsenosťou manželstva a uvedomiť si, že je spokojný s tým, že nemôže byť šťastný na tomto svete, pretože skutočné šťastie je iba v duchovnom svete. Ohľadom tejto témy vám odporúčam prečítať si sériu článkov Teória všetkého, ktoré nájdete na tomto linku. Kloma agni Kloma-agni, t.j. metabolizmus pankreasu. Pankreas je veľmi dôležitý orgán, v sanskrte sa nazýva kloma. Kloma agni je metabolizmus vody a cukrov. Môžeme si to všimnúť, keď má človek problémy s pankreasom, že má cukrovku prvého alebo druhého typu, má zhoršenú glykémiu v krvi, ako aj vodu. Často chodí močiť. Jedným z príznakov cukrovky je, že človek je vždy hladný, že stále musí piť a v noci musí ísť 2-3-4 krát za noc na malú potrebu, pretože tento metabolizmus vody je narušený. Otázka – aká je ideálna prestávka medzi jedlami? V ideálnom prípade šesť hodín. Tento metabolizmus prebieha v šiestich fázach. Každá fáza po 1 hodine. Keď konzumujeme menšie jedlá, menšie porcie, rozdiel môže byť kratší, cca 4h. Niektoré príručky odporúčajú jesť po 3 a pol hodinách, kedy je rátaná aj desiata a olovrant. Niektorí ľudia majú aj druhú večeru a to zvyčajne po troch hodinách. O siedmej a o desiatej. O desiatej hodine začína byť pitta aktívna medzi desiatou a druhou hodinou ráno a večer, takže vlčí hlad prichádza znova a to je nebezpečenstvo druhej večere. Je nebezpečné, keď sa človek prejedá.  Jedlo sa nestrávi a jedným z príznakov je, že človeku zapácha z úst, na jazyku je hrubý povlak a pot, moč, výkaly (odpadové materiály) tiež smrdia. To je príznakom, že v tele sú toxíny, jedovaté látky, nestrávené zvyšky potravy. Takže kloma-agni je dôležitý pre trávenie sacharidov a tukov. Kloma-agni pôsobí v sladkej a slanej fáze trávenia, t.j. prvú a druhú hodinu pri trávení. Vidíme, že keď má človek problémy s pankreasom, voda sa hromadí v tele, uniká do lymfatického systému, dochádza k opuchu, takzvanému edému a je potrebné ho riešiť. Existujú na to rôzne bylinky a lieky a jedným z najlepších liekov je momordika horká, v latinčine Momordika Charantia, v sanskrite karavela, jednoducho karela, horká tekvica, ktorá môže naštartovať funkciu pankreasu. Preto je v Materia Medica opísaná ako jedna z najviac liečivých zelenín, ktoré u nás rastú alebo prežívajú. Môže sa pestovať aj na Slovensku a v Českej republike. Je to vynikajúca zelenina pre metabolizmus cukru a vody. Pôsobí tiež na pečeň, slezinu, pankreas, žlčník a ďalšie orgány, znižuje tlak, má protirakovinové účinky, používa sa aj na liečbu rakoviny pankreasu, čo je veľmi zákerná rakovina. Môžeme sa tomu vyhnúť, ak obmedzíme spotrebu sladkých potravín vyrobených z cukru a najmä sladených nápojov vyrobených z bieleho cukru. V dnešnej dobe je cukrovka veľkým problémom hlavne kvôli sladkým a slaným jedlám. Žiaľ, toto je pandémia 21. storočia a počet pacientov vo svete a u nás v Európe, na Slovensku a v Českej republike každým rokom rastie. V ayurvéde môžeme liečiť cukrovku typu kapha, ktorá je ľahko liečiteľná, a môžeme tiež liečiť cukrovku typu pitta, ktorá sa ťažko lieči. Pitta je cukrovka č. 1, cukrovka typu kapha je č. 2, cukrovka typu váta je nevyliečiteľná. Bhuta-agni Okrem toho v našom organizme existuje takzvaný Bhuta-agni, t. j. metabolizmus pečene, ktorá je jedným z najdôležitejších tráviacich orgánov v našom tele. Je možno dôležitejšia ako žalúdok, pretože môžete žiť bez žalúdka, ale nie bez pečene. Keď pečeň náhle zlyhá, organizmus končí, pretože pečeň je ako batéria v tele. Ako keď máte nový telefón, ale keď batéria zomrie, aj keď všetky ostatné komponenty sú v poriadku, telefón nefunguje. Takže v tele môže byť všetko v poriadku, ale keď sa pečeň náhle vypne, vypne človeka, je koniec. Preto sa v ayurvéde kladie veľký dôraz na zdravie pečene, pretože pečeň vykonáva až tisíc metabolických funkcií, jedna z týchto metabolických funkcií sa nazýva bhuta-agni, t.j. metabolizmus piatich prvkov (éter, vzduch, oheň, voda a zem). Tieto prvky sú prítomné v prírode. Éter priestor, vzduch rôzne plyny, voda rôzne druhy tekutín, oheň existuje asi 40 druhov ohňa, zem mnoho rôznych prvkov zeme. Pečeň je zodpovedná za trávenie týchto rôznych prvkov. Aj keď používame lieky, rôzne bylinky, tak pečeň ich musí stráviť. Preto je dôležité, aby liek bol v takej forme, aby sa jeho chuť cítila na jazyku. Pretože jazyk je spojený s pečeňou a pečeň reaguje na to, čo človek ochutnáva na jazyku. Senzory sú prepojené s mozgom. Pečeň začína produkovať špeciálne enzýmy na trávenie, špeciálny typ žlče. Musíme tiež tráviť liek, či už ho podávame perorálne alebo v ayurvéde sa liek aplikuje aj cez konečník alebo cez kožu vo forme rôznych liečivých olejov. Liek musí byť strávený, v koži pôsobí tzv. bhrajaka-pitta alebo bhrajaka-agni, ktorá pomáha metabolizovať liečivá podávané cez pokožku. Dodáva tiež jas a zdravie pokožke. Potrava musí byť strávená, pečeň musí ochutnať nielen jedlo, ale aj liek či bylinku. Nie je dobré dávať bylinky do kapsúl. To robí moderná ayurvéda, že dáva bylinky a medicínu do kapsúl a my si myslíme, že sme moderní, ale v podstate ničíme schopnosť tráviť tie bylinky, narúšame účinok rása chutí týchto bylín v našom tele. Je nezmysel dávať bylinky do kapsúl. Byliny alebo liek by sa mali zmiešať s takzvanou anupanou, anupan je druh nosiča,  médium, ktoré viaže bylinu, liek a urýchľuje trávenie a absorpciu lieku. Pečeň sa na to môže pripraviť. Ak pijeme kapsule s vodou, pečeň prakticky nevie, čo sa deje, potom liek nie je správne strávený. Bylinky nemusia mať účinok, ktorý by sme očakávali. V Európe sa to bežne robí, že bylinky sa dávajú do kapsúl a myslíme si, akí sme pokročilí, že sa snažíme byť múdrejší ako ayurvéda. Ayurvéda dokonale vie, čo má robiť. Bylina musí byť zmiešaná do nejakého nápoja, medu, mlieka, alebo ghí. Existujú rôzne druhy anupanu. Viac o tom nájdeme vo fytoterapii, liečbe bylinkami. Je dôležité, aby pečeň cítila túto chuť. Máme šesť chutí: Sladkú, kyslú, slanú, pálivú, horkú a trpkú. V tejto dietetike, ako súčasť analýzy potravín, sa učíme, aké účinky má každá potravina skrz svoju chuť. Pečeň potrebuje vedieť čo sa dostáva do GI traktu cez túto chuť na jazyku. Máme tiež takzvanú bunkovú inteligenciu. Keď sa v tele nenachádzajú toxíny a bunková inteligencia funguje správne (to znamená, že nemá neprirodzené túžby), jazyk nám hovorí je to príliš sladké, je to príliš kyslé, nejedzte to, alebo je to príliš slané, telo sa bráni. Alebo jedlo je príliš pálivé, niekto dáva príliš veľa chilli do jedla nie je to dobré. Keď k nám Indovia prídu variť, majú inú prakriti, inú konštitúciu. Narodili sa v takom podnebí, majú v tele menej ohňa ako my, môžu ľahko absorbovať ohnivé jedlá ako je chilli. My máme v našich telách viac ohňa, teplejšiu krv, viac pitty. Indovia majú viac váty, a my potom z toho ich štipľavého jedla máme hnačku, riedku stolicu, pálenie záhy, žalúdka a konečníka (chilli páli dvakrát, dokonca trikrát – aj v žalúdku). Keď nás veľmi páli jedlo alebo bylina na jazyku, pečeň hovorí, že je to príliš silné. Potom existuje jednoduchý trik, ako to vyvážiť. Stačí pridať kúsok masla alebo ghí do toho príliš koreneného jedla a jedlo potom stráca svoje pálivé účinky, neutralizuje sa. Ak je pitty príliš veľa, pridáme kaphu, pridáme maslo alebo ghí, alebo vodu a jogurt. To sú kaphické potraviny a tak je oheň v tom jedle znížený a vyvážený. Nie je ani dobré, keď je jedlo príliš teplé alebo horúce, jazyk nám bráni spáliť si pažerák alebo žalúdok. Pečeň tiež nemá rada, keď je jedlo príliš horúce. Jazyk je bariéra, ktorá nás chráni. Preto je dobré jesť rukami, najmä pravou rukou (ľavá ruka je nečistá). Pred jedením je potrebné si ruky umyť. Končeky prstov sú citlivé na teplotu či štruktúru jedla. Dávajú nám signály o jedle, akú má teplotu, akú má štruktúru, či už je pevnejšie alebo tekutejšie. Ruky dávajú prvé signály mozgu a ďalej tieto signály dostane aj žalúdok, pečeň či tráviací oheň. Tráviaci trakt sa môže lepšie pripraviť. Jesť rukami je zdravšie. Briti si mysleli, že príchodom do Indie ľuďom predstavia vyspelú modernú civilizáciu, zatiaľ čo v Indii bola starodávna tradičná védska civilizácia. Mysleli si, že ich naučia jesť s príborom, pretože sú civilizovanejší, ale v skutočnosti Briti prišli ako nekultúrni ľudia, ktorí sa nesprchovali každý deň ako bolo bežné v Indii. Angličania sa v Indii veľa naučili, hlavne o hygiene. Je potrebné sprchovať sa každý deň, umývať si ráno telo a tiež umývať sa po veľkej potrebe. Keď Briti opustili Indiu, zanechali tam modernú západnú industrializáciu a pokrok. V Indii došlo k obrovskému nárastu špiny a neporiadku. Pečeň pomáha transportovať jednotlivé prvky v rámci metabolizmu, a to éter, vzduch, oheň, vodu a zem, to je princíp. Bhuta-agni, princíp metabolizmu piatich prvkov a ich rozklad a ďalšia transformácia, podobne ako kováč pomocou ohňa transformuje rudu a vytvára z nej rôzne ďalšie železné produkty. Podobne naše telo vytvára základy pre tkanivá, cez zložky éteru, vzduchu, ohňa, vody a zeme, ktoré potom idú priamo do tkanív a pomáhajú vytvárať nové bunky. Pečeň pomáha vylučovať rôzne enzýmy žlčou a tiež vyplavuje rôzne jedy alebo toxický materiál, ktorý vstupuje do pečene krvou, rôzne ťažké kovy alebo baktérie, vírusy. Ranjaka-pitta predstavuje žlč, má žltú farbu. Výkaly a moč sú žltej alebo hnedej farby. Jednou z jej funkcií je tráviť tuky, tráviť bielkoviny a neutralizovať kyselinu zo žalúdka. Naše telo je schopné udržiavať kyslú a zásaditú rovnováhu, presne prostredníctvom žalúdočných kyselín a pečeňovej žlče. Žlčník je ako nádoba na skladovanie žlče. Keď nemáme žlčník, pečeň preberá funkciu žlčníka. Keď naše orgány, ako je slezina, odchádzajú, pečeň ju môže nahradiť. Potrava prechádza z úst cez pažerák do žalúdka, zo žalúdka do dvanástnika pomocou kloma-agni (metabolizmom pankreasu) a hlbšie do tenkého čreva, cez samana váyu, ďalej do hrubého čreva, kde funguje pakšvashaya, t.j. metabolizmus hrubého čreva. Živiny, ktoré sú strávené a pripravené na vstrebanie, sa absorbujú priamo v tenkom čreve a prechádzajú žilami do pečene. Pečeň má tiež svoj vlastný obehový systém. Transportuje makromolekuly a mikromolekuly proteínov a iných zložiek potravy cez bhuta-agni (metabolizmus prvkov). Premieňa ich na biologicky dostupné látky a tie ďalej vstupujú do telesných tkanív. Tieto tkanivá, máme sedem tkanivových systémov – rasa, rakta, mamsa, meda, asthi, majja, shukra/artava, dostávajú výživu pôsobením pečene a majú tiež vlastný metabolizmus, dhátu agni. Preto sa o pečeni hovorí, že je batéria. Keď pečeň nefunguje správne, na jej podporu sa používa koreň calamusu (puškvorec obyčajný).  Nechá sa cez noc vylúhovať vo vlažnej vode, 1 čajová lyžička na 2,5 decilitra vody a túto vodu pijeme ráno. Alebo môžeme vylúhovať semená senovky gréckej týmto spôsobom, tiež lieči pečeň. To naštartuje metabolizmus bhuta-agni v pečeni, v zažívacom trakte. Pečeň je schopná regulovať vlastnosti a kvalitu potravín a tiež myšlienky. Hnev sa prejavuje v pečeni a v žlčníku prostredníctvom psychosomatiky, takže ľudia, ktorí sú často nahnevaní, majú problémy s týmito orgánmi. A celkovo, všetky potraviny musia prejsť týmto metabolickým procesom. Preto je dobré variť z kvalitných surovín s dobrým vedomím a správne ich konzumovať a kombinovať, aby nezaťažovali pečeň. Pečeň môžeme zničiť aj pomocou stravy, nielen alkoholom a drogami. Výsledkom je tzv. nealkoholická steatóza, teda tuková pečeň. Keď nadmerne konzumujeme sladké a slané jedlá, vyvíja sa táto choroba, ktorou trpí každý druhý človek v strednom veku. V starobe 50% populácie má stukovatelú pečeň. Ak sa nelieči, vyvinie sa cirhóza a to je vážne ochorenie, pretože pečeňové tkanivá odumierajú. Je dôležité, aby v strave boli potraviny, ktoré majú horkú chuť. Napríklad senovka grécka alebo horká tekvica, uhorky, cuketa, artičoky, to sú vynikajúce potraviny pre zdravú a silnú pečeň. Funkciou bhuta agni je transformovať prvky potravy do takej formy, aby ju telo mohlo použiť, absorbovať a potom vylúčiť metabolické zvyšky. Pečeň pomáha vytvárať metabolický odpad a strávené jedlo pokračuje do hrubého čreva, kde funguje puriša-agni a vstrebávanie vody a minerálov. Ide  o metabolizmus hrubého čreva, metabolizmus výkalov. Puriša agni (riadiaci vylučovanie stolice) patrí spolu s mútra-agni (riadi vylučovanie moču) a  svéda agni (riadi potenie) pod metabolizmus nazývaný mala-agni, čo je metabolizmus troch odpadových produktov. Pílu agni V našom tele je tiež pílu-agni, čo je tráviaci oheň/ metabolizmus v bunkovej membráne. Pílu znamená atom, takže ide o mikro-trávenie. Pílu-agni udržuje polopriepustnosť bunkovej membrány. Elementárne prvky (éter, vzduch, oheň, voda a zem) rozložené pomocou bhuta-agni prechádzajú oblasťou, kde pôsobí pílu agni a stávajú sa súčasťou živej bunky. Pithara-agni je metabolizmus vo vnútri bunky, v membráne bunkového jadra. Pithara-agni spracováva obsah v cytoplazme, vyživuje gény a dokonca aj DNA i RNA. Tiež znamená metabolizmus našich predkov, to  je DNA -deoxyribonukleová kyselina. Moderná medicína nechápe, že DNA obsahuje viac ako 50% genetických informácií, ktoré sú zdanlivo zbytočné. Nevedia zmysel, ale z ayurvédy vieme, že v DNA existuje história metabolizmu našich predkov. Spôsob, akým jedli či žili naši predkovia, zostal uložený v našej DNA. Preto máme tendencie k rôznym metabolickým ochoreniam alebo rôznym závislostiam, závislosti od alkoholu, drogovej závislosti atď. Táto DNA je informačný proteín, informačná štruktúra, reťazec, ktorý poskytuje informácie bunkovému metabolizmu o tom, ako syntetizovať proteíny a rôzne peptidy. Proteíny sú vyrobené z peptidov, peptidy sú reťazce proteínov. Toto všetko je zakódované v našej DNA a je to veľmi dôležitá súčasť siedmych druhov tkanív. Každé tkanivo, všetky tie malé bunky, potrebuje živú aktívnu DNA na syntézu proteínov. To je jeden z veľmi silných a nepriestrelných argumentov svetonázoru, ktorý nazývame inteligentný dizajn. Je to veľmi nepriestrelný argument inteligentného dizajnu, že prvé bunky, ktoré sa objavili na tejto planéte, takzvané proto-bunky, proto-organizmy, museli mať aktívnu DNA aby sa mohli rozmnožovať, aby mohli syntetizovať iné proteíny, ktoré sú veľmi dôležité ako stavebný materiál buniek. Takže na začiatku nemohla byť polievka aminokyselín, ako nám hovorí moderná evolučná teória, že živá hmota vznikla z neživej hmoty, že organické zlúčeniny vznikli z anorganických zlúčenín. To nie je možné bez živej, aktívnej DNA. Niektorí vedci začali hovoriť o vírusoch, ktoré mali schopnosť syntetizovať proteíny, ale opäť je to len teória, ktorá nie je dokázaná, že existujú vírusy s DNA. Väčšinou vírusy, o ktorých vieme, majú iba RNA. RNA je riboxynukleová kyselina, nie je taká dokonalá ako DNA, je to nižší druh pithara-agni. Preto vírusy musia napadnúť iné baktérie alebo iné bunky, aby využili svoju schopnosť syntetizovať nové proteíny, aby sa tieto vírusy mohli reprodukovať. Vírusy nemohli spôsobiť vznik prvých baktérií, pretože vírusy sa nemôžu reprodukovať samy bez živej DNA. Život nepochádza z hmoty, ale život pochádza zo života. Živé bunky dali vzniknúť iným živým bunkám, museli mať živú aktívnu DNA, nemohla to byť RNA. DNA nemôže byť vyrobená samotnou kombináciou uhlíka, vodíka a kyslíka, takže žiadny vedec nikdy nebol schopný vytvoriť jedinú živú bunku v skúmavke kombináciou týchto troch prvkov (uhlík, vodík, kyslík). Moderná veda hovorí o hypotéze, že život je panspermia. Vo védskej filozofii a histórii sú bytosti, ktoré priniesli život na Zem opísaní ako prajapati, predkovia života vo vesmíre. Priniesli život na túto planétu, takzvaný Manu. Manu – pôvod slova človek v angličtine, zo sanskritského manu predok, praotec, vyššie bytosti, ktoré priniesli život na zem. Prajapati – jediný spoločný predok, ktorého máme na svete. Existujú genetické dôkazy, že všetky organizmy majú spoločného predka. Pithara-agni je DNA, poznali sme ju v ayurvéde predtým, ako bola uzretá elektrónovým mikroskopom. Tu vidíme, aká úžasná a dokonalá je ayurvéda, nič v nej nechýba. Metabolizmus na bunkovej úrovni (pílu- agni) produkuje 22 typov aminokyselín, ktoré možno rozdeliť podľa 20 vlastností alebo gun. Guru – ťažký, manda – pomalý, shita – studený, snigda – vlhký, slakshna – slizký, sandra – tvrdý, mridu – mäkký, sthira – statický, stula – hrubý, pichila – lepkavý, laghu – lahký, tikšna – prenikajúci, ushna – horúci, rukša – sušiaci, kara – drsný, drava – tekutý, chala – pohyblivý, sukshma – jemnohmotný, vishada – čistý. 20 vlastností, ktoré sa prejavujú v našom tele, sú spôsob, akým určujeme, ktoré dóše sú v rovnováhe alebo v nerovnováhe. V súlade s tým sa vytvára konštitúcia osoby, podľa toho aký je pomer týchto 22 aminokyselín v tele, v akom pomere má človek proteínovú štruktúru tkanivových systémov buniek. Tieto bunky majú svoje vedomie. Bunky sú živé organizmy. Je rozdiel medzi živým a neživým svetom. Rozdiel je v tom, že v tých živých bunkách je duša. Táto duša sídli v srdci tejto bunky, ktorá je jadrom bunky. Bez tejto duše by bunka nebola živá. Duše vstupujú do bunky cez jedlo, takže musíme jesť živú potravu. Existuje aj druh fotografie, ktorá ukazuje rozdiel medzi živou a neživou potravou. Živou potravou sú napríklad klíčky. Majú najsilnejšie žiarenie aury, najväčšiu pránu. Mäso má napríklad veľmi slabú auru, slabé žiarenie tejto živej energie.  Musíme jesť živé potraviny, aby sme boli zdraví, aby sme mali vitalitu, dlhovekosť. Nemôžeme jesť odpadky a očakávať, že sa dožijeme zrelého veku. Tí, ktorí uspeli, mali silný koreň. To sú skôr výnimky. Niekedy sa dožívajú 80 alebo 90 rokov, ale sú skôr výnimkami. Základným pravidlom je, že 50% ľudí zomrie predčasnou smrťou v dôsledku konzumácie rýchleho občerstvenia a vplyvom ťažkej masitej stravy. Príkladom sú masajovia alebo eskimáci, dožívajúci sa iba 50-60 rokov oproti hunzom v Himalájach, ktorí su iba na vegetraiánskej strave a dožívajú sa 100-120 rokov. Pílu- agni je bunkový metabolizmus, ktorý prebieha na bunkovej úrovni. Bunky majú rôzne časti, ako sú napríklad lyzozómy a majú rôzne malé orgány, ktoré ako továrne pomáhajú rozkladať bielkoviny, peptidy. Používajú ich na opravu bunky. Keď je niečo poškodené, prostredníctvom týchto peptidov môžu bunky nahradiť poškodené časti. Postupom času sa pithara-agni, podobne ako DNA, skracuje. Starnú bunky, metabolizmus už nie je taký dokonalý a nové bunky, ktoré sú vytvorené z kmeňových buniek, už nie sú také dokonalé ako predchádzajúce. To sa stáva zrejmým, vlasy človeka začínajú vypadávať, začínajú sa objavovať vrásky, telo začína chradnúť. Môžeme sa pozrieť na fotografie z mladosti či z detstva, ako hmotné telo postupne starne. Proces stárnutia môže byť spomalený, no nedá sa úplne zastaviť. Podarilo sa to iba veľmi špeciálnym bytostiam, nazývaným Čirandži. Na svete je veľmi málo takýchto bytostí. Napríklad štyria Kumárovia, ktorým sa podarilo zastaviť proces starnutia vo veku šiestich rokov svojho života, sú jedny z najstarších bytostí v tomto vesmíre. Štyria Kumarovia žijú na Brahmaloke. Sú miliardy rokov starí, ale stále vyzerajú ako šesťroční. Ale aj tak musia prejsť procesom smrti. Jedného dňa duša musí opustiť hmotné telo. Smrť fyzického tela sa nedá zastaviť. Človek môže dosiahnuť mukti/mokšu- oslobodenie z tohto kruhu narodenia a smrti (samsára). Duša sa nikdy nerodí a ani neumiera. Nikdy nevznikla, nikdy nevzniká a ani nikdy nevznikne. Je nezrodená, večná, trvalá a pôvodná. Nezahynie, keď je telo zabité (Bhagavad Gíta). V ayurvéde vieme, ako spomaliť proces starnutia prostredníctvom rasayana toník, ktoré využívajú silu prány bylín, ktoré rastú na tejto planéte v prospech organizmu. Spomaľujú proces starnutia modifikáciou bunkového metabolizmu pithara-agni, pithara-paka alebo pilu-paka, obnovením produkcie kmeňových buniek. Ak sú v tele kmeňové bunky, telo sa môže omladiť, uzdraviť. Keď sa zastaví produkcia kmeňových buniek, organizmus končí. To veľmi úzko súvisí s týmto metabolizmom. Lieky ako triphala, chyawanprash, amalaki, brahmi, shilajit a ďalšie rasayany sú určené na obnovenie buniek na nukleovej úrovni. Vtedy sa telo omladzuje. To je celý priebeh rasayana tantry, omladenia alebo geriatrie liečba starších ľudí. Používajú ju hlavne jogíni v Himalájach. Používajú bylinky ako sanjivana. To môže zmeniť telo starého jogína na telo 20-ročného mladého muža. Naše telo potrebuje peptidy. Rusi začali používať lieky z peptidov a je to veľmi drahý liek. Veľmi lacnou a účinnou náhradou sú liečivé pijavice hirudoterapia. Uvoľňujú do tela viac ako 200 peptidov, bioaktívnych látok, ktoré tiež omladzujú a liečia poškodené tkanivá. Pôsobia na tejto celulárnej úrovni v rámci metabolizmu. Indrija agni Ďalším typom metabolizmu je indrija-agni. Tento špeciálny metabolizmus súvisí s piatimi zmyslami, menovite: sluchový zmysel, hmatový zmysel, zrakový zmysel, čuchový zmysel a chuťový zmysel. V každej zmyslovej dráhe je prítomný indrija-agni, ktorý predstavuje enzýmy a neurotransmitery. Indrija- agni trávi, vstrebáva a mení zmyslové vnemz na poznatky a poznanie. Preto sme schopní rozoznávať medzi zvukom, dotykom alebo obrazom. Narušením alebo poškodením indrija-agni bude poškodené aj naše zmyslové vnímanie. Každá dóša a jej subtyp má taktiež vlastný metabolizmus. Vata dóša má prána-agni, vjána-agni, udána-agni, samána-agni a apána-agni. To tiež platí pre pittu, páčaka-agni, randžaka-agni, sádhaka-agni, aločaka-agni, bhradžaka-agni. Kapha má klédaka-agni, avalambaka-agni, bódhaka-agni, tarpaka-agni, a šlešaka-agni. Džatru agni Džatru-agni je metabolizmus thymusu a štítnej žľazy. Džatru-agni pomocou thymusu vytváraním ojasu udržuje imunitu. Džatru-agni pomocou štítnej žľazy reguluje bunkové metabolické aktivity. Ak je tento metabolizmus narušený, spomalený, spomaľuje sa aj celkový metabolizmus a človek priberá na hmotnosti. Ak je tento metabolizmus zrýchlený, človek začne chudnúť. Ak má zvýšenú chuť na jedlo, hmotnosť môže kolísať. Tento článok nie je lekárska rada ani nemá za cieľ navádzať na zanedbanie či nenasledovanie pokynov lekárov. Nasledovanie týchto odporúčaní je na vlastné riziko čitateľa a naša stránka neberie žiadnu zodpovednosť za aplikáciu týchto rád, postupov či prípravkov. Informácie v článku v žiadnom prípade nenahrádzajú konzultáciu a vyšetrenie lekárom v zdravotníckom zariadení a sú len názorom autora. Predtým, ako sa budete riadiť niečím z tohto článku, skonzultujte to s vaším lekárom. ayuryoga.sk Sledujte viac info o Áyurvéde na Instagrame Duša týmto zmenám nepodlieha. Je večná, pôvo Ďalšie benefity garam masaly: posilňuje imunitu Pŕhľava zvyšuje OJAS (vitalitu), takže je Načítať viac Sledujte na Instagrame #sb_instagram .sbi_follow_btn a:hover, #sb_instagram .sbi_follow_btn a:focus{ outline: none; box-shadow: inset 0 0 10px 20px #8D22F2; } The post Agni 40 typov metabolizmu appeared first on Reinkarnácia.

prejsť na článok

Účinok vápnika získaného z Lithothamnion sp na markery metabolizmu vápnika u premenopauzálnych žien

PUBLIKÁCIA Výskum kostného zdravia Účinok vápnika získaného z Lithothamnion sp na markery metabolizmu vápnika u premenopauzálnych žien. Zenk, JL, Frestedt JL, and Kuskowski MA Journal of Medicinal Food, 2017...

prejsť na článok

Sprievodca typov striech: ako si vybrať a akým chybám sa vyvarovať?

Dobrá strecha môže vydržať desiatky rokov, zatiaľ čo zlá strecha sa rýchlo zmení na bezodnú studňu, do ktorej hádžete peniaze. Drahé opravy každých niekoľko rokov, výmena poškodenej krytiny, škody spôsobené zatečením alebo ťažkým snehom. Základným účelom

prejsť na článok

Striedanie bežeckej obuvi znižuje riziko zranenia o 39 %!

Prvá štúdia svojho druhu potvrdila, že striedanie viacerých typov bežeckej obuvi vedie k 39 % zníženiu rizika zranení súvisiacich s behom v porovnaní s behom v jednom páre topánok.

prejsť na článok

Zo zákulisia stavby #3

Škárovanie je posledným krokom, ktorý dotvára ucelený obraz po obkladaní tehlového obkladu. FM - Malta s prísadou trasu na dodatočné ručné škárovanie tehlových obkladov a pohľadového muriva všetkých typov, napr. keramického, kamenného, betónového a p

prejsť na článok

Ako stráviť deň užitočne keď pracujete v zahraničí.

Keď chcete stráviť deň užitočne a keď pracujete v zahraničí  alebo ste našli inzerát že hladam opatrovatelku pre seniora mali by  ste si to plánovať a my máme niekoľko typov ako to spraviť efektívne. Príbeh o tom, ako možno pripraviť denné aktivity pre kl

prejsť na článok