Rakúšania sú známi tým, že vedia urobiť atrakciu a špecialitu z vecí, ktoré by nás ani nenapadli, sú jednoducho majstri marketingu. Takže asi ani neprekvapí, že v južnom Burgenlande urobili ťahák z – čuduj sa svete, zo samoroďáku. Z hrozna, ktoré aj u nás rástlo, alebo rastie v dedinských dvoroch, niekde sa z neho robí víno pre vlastnú potrebu, ale nikoho by ani nenapadlo, urobiť víno z z neho ťahákom pre turistov. Nie tak v južnom Burgenlande – tu zo samoroďáku, presnejšie z hybridov Ripatella, Othello, Delaware anbsp;Elwira vyrábajú víno pod názvom Uhudler, ktoré sa stalo miestnou špecialitou a nedajú naň dopustiť. Keď sa pohybujete po tejto časti Rakúska, stretnete sa s ňou prakticky v každej vinotéke a Uhudler robí takmer každé vinárstvo v tejto oblasti. Buď ako tiché víno, alebo frizzante, ale robia sa aj „Uhudler“ marmelády, čokolády, či ovocné šťavy. Keď víno ochutnáte, niečo vám pripomína A spomeniete si na starých rodičov na vidieku a ich dedinské dvory porastené viničom, z ktorého ste oberali sladko-kyslé bobule. Uhudler môže byť z modrých aj bielych odrôd Odrody, z ktorých sa Uhudler vyrába, pochádzajú z Ameriky a vysadili ich tu po epidémii fyloxéry, ktorá zničila vtedajšie vinohrady. V 30. rokoch minulého storočia bolo ich pestovanie zakázané, lebo sa hovorilo, že víno z nich môže byť škodlivé, pretože obsahuje vysoký podiel metylalkoholu. Potom bolo dovolené vyrábať z nich víno len pre vlastnú spotrebu a v roku 1992 sa výroba a predaj Uhudlera znovu oficiálne povolila, dostal sa do rakúskeho vinárskeho zákona. V súčasnosti sa vyrába a predáva v 26 dedinách južného Burgenlandu. Najznámejšie sú Heiligenbrunn, Eltendorf a Moschendorf. Keďže sa vyrába z hrozna, ktoré je veľmi odolné voči chorobám, potrebuje minimálnu chemickú ochranu, preto ho v Rakúsku propagujú ako čistý prírodný produkt. Aby sa víno mohlo predávať pod značkou Uhudler, musí spĺňať isté senzorické a chemické kritériá, tie sú kontrolované. Vo vinohradoch južného Burgenlandu si možno prenajať aj takého domčeky na dovolenku Aby sa pomohlo malým vinárstvam, ktoré nemajú prostriedky na marketing a propagáciu, vymyslelo mieste vinárske združenie pred niekoľkými rokmi na uhudler jednotné etikety s dominantným názvom a len malým názvom vinárstva. Postupne sa však ukázalo, že je to dvojsečná zbraň, lebo pod rovnakou etiketou sa skrývalo víno veľmi rozdielnej kvality. Keď niekto natrafil na horšie, stávalo sa, že na uhudler zanevrel. Preto sa väčšie vinárstva vracajú opäť k vlastným etiketám, aby sa odlíšili. Uhudler môže byť z bielych odrôd, ale populárnejší je z modrých odrôd, ktorý je vo všetkých odtieňoch ružovej. Najcharakteristickejšia chuť je po lesných jahodách a čiernych ríbezliach. Uhudler patrí do ponuky každej miestnej reštaurácie A odkiaľ pochádza trochu zvláštny názov vína? Uhu je nemecké označenie pre sovu, takže uhudler je vlastne sovie víno. Miestni spomínajú, že názov vznikol v minulosti, keď chlapi z dedín chodili na oberačky a vo vinohradoch, kde hrozno spracúvali, aj spávali. A samozrejme koštovali. Keď po dvoch týždňoch prišli domov, ich ženy vyhodnotili, že pozerajú a vyzerajú ako sovy narážali tak na tmavé kruhy pod očami a asi im nevadilo, že výr nič také nemáV každom prípade, názov sa ujal a návštevu južného Burgenlandu si bez „sovieho vína“ ťažko predstaviť.The post Aj samoroďák môže byť atrakciou first appeared on GURMÁN na Slovensku.
„V čom vlastne podnikáte?“ „Zamykáme ľudí do pivnice.“ Prvú sekundu po tejto odpovedi mám najradšej :). Komu ale niečo také mohlo napadnúť? Rovno priznám, že takí originálni v Bojniciach nie sme a nápad k nám poputoval (skrz spomínanú Prahu) až z ďaleké
prejsť na článokPredtým ako začnete stavebný projekt v Rakúsku si najprv musíte ujasniť zopár dôležitých otázok: Kde sa môže stavať? Ako sa môže stavať? S čím a kedy treba začať? Kedy je budova oficiálne hotová? Kde sa môže v Rakúsku vlastne stavať? V Rakúsku sa môže sta
prejsť na článokSmik Trophy je výnimočné ocenenie odovzdávané každoročne tým najlepším účastníkom medzinárodných leteckých dní Slovak International Air Fest. Tie sme mali možnosť sledovať už po dvanástykrát počas uplynulého prvého septembrového víkendu na vojenskej let
prejsť na článokZo školy na brigádu, z brigády domov pripraviť sa na ďalší deň v škole a odrazu nestíhame spať, jesť, relaxovať. Hoci pre niektorých môže byť ich práca alebo štúdium koníčkom, netreba to preháňať. Prepracovanosť je totiž skutočným nebezpečenstvom, ktoré
prejsť na článokNajinovatívnejšia nemocnica na Považí, Fakultná nemocnica v Trenčíne, za ostatné roky ukázala, ako sa dá aj na Slovensku realizovať vôľa k modernej zdravotnej starostlivosti. Ak si šikovný človek hľadá prácu, jedným z kritérií je okrem... Článek Aj nemocn
prejsť na článok