Aká je uvoľňujúca a zahrievacia sila zázvoru?

Zázvor (Ďumbier, sušený podzemok ďumbiera lekárskeho) je jedna z najstarších korenín, ktorá sa v tropickej Ázii používa viac ako 3000 rokov. Poznali ho už v starovekej Indii a Číne, používali ho starovekí Egypťania, Gréci i Rimania. Okolo 9. storočia bol v Európe rozšírený tak, ako dnes soľ a čierne korenie. Arabi ho v 13. storočí priviezli do východnej, Portugalci do západnej Afriky a Španieli do karibskej oblasti … Zázvor je rastlina s dlhými byľami a listami, rastie na čiastočne zatienených stráňach do výšky asi 1 m. Má malé žlto-purpurové kvety podobné kosatcom. Využíva sa však len podzemná časť rastliny, ktorá sa skladá z viacerých hľuzovitých častí. Zbiera sa v jeseni po odumretí listov. Jeho typickú arómu spôsobuje éterický olej a jeho chuť zingerol. Okrem nich rastlina obsahuje cukor, živicu a škrob. Jej chuť je štipľavá a mierne ostrá. Čerstvý zázvor, pre liečebné účely je najvýhodnejší. Podzemok sa po zbere umýva. Je farby bielej kávy, dužina je bledožltá a nemala by byť vláknitá. Skladuje sa v chlade, zabalený, aby sa nevysušil a nestuchol. Takto vydrží i niekoľko týždňov. Sušený zázvor, je štipľavejší ako čerstvý, môže byť skladovaný v kúskoch, u nás sa predáva mletý. Chuť a vôňu si uchová vo vzduchotesnej nádobe na tmavom a chladnom mieste. Konzervovaný zázvor, najskôr sa niekoľko dní máča v slanej vode, potom v studenej, potom sa varí vo vode a nakoniec v sirupe. Kandizovaný zázvor, kusy ďumbiera sa kandizujú, sušia a potom obaľujú v cukre. Zázvor sa používa na prípravu sladkých i pikantných pokrmov. Je dôležitou zložkou kari korenia a iných koreninových zmesí, koláčov, sušienok, marinád a mnohých ázijských zeleninových jedál. Zázvorový olej sa používa na ochutenie vína, piva a žalúdočných likérov. Obľúbený je aj zázvorový čaj, ktorý má zahrievacie účinky a pomáha pri nachladení. Zázvor pôsobí preventívne proti nevoľnosti, vrátane nevoľnosti pri cestovaní. Už prejavenú nevoľnosť však nezastaví. Zlepšuje funkciu čriev, uvoľňuje koliku a plynatosť, pomáha pri pokazenom žalúdku. Znižuje možnosť výskytu krvných zrazenín, riedi krv a tým zabraňuje upchávaniu ciev. Pomáha pri kašli a nachladnutí, posilňuje imunitný systém. Zastavuje zápaly pri reumatických bolestiach, strnulosti a opuchoch. Pôsobí upokojujúco u ľudí, ktorí sú plní starostí o svoju budúcnosť. Recepty: Zázvorový čaj, 1 l vody, 1 PL strúhaného čerstvého zázvoru alebo 1 ČL sušeného, kúsok škorice, 3 klinčeky, 2 PL medu, šťava z 1 citrónaVodu privedieme k varu, pridáme korenie a varíme 5 minút. Vyberieme celé korenie, prelejeme do nádoby, vychladíme na 60 stupňov, pridáme med a citrónovú šťavu. Podľa chuti ešte prisladíme. Čaj na posilnenie žalúdka a vyčistenie krvi, rovnaké diely zázvoru, koreňa horca, rebarbory, podzemku pýru a feniklaVšetky uvedené prísady zmiešame. Dávkujeme 1 PL na 3 dl vody. Pripravíme odvar, ktorý užívame nalačno. Jogínsky (biely) čaj, ½ litra mlieka, ½ l vody, 3 klinčeky, 4 cm kúsok škorice, 1 ČL mletého kardamonu, ¼ ČL zázvoru, 2 PL meduVodu privedieme do varu, pridáme korenie a necháme povariť aspoň 5 minút. V druhom hrnci prevaríme mlieko. Odvar z korenia precedíme do mlieka, po vychladnutí na 60 stupňov osladíme medom. Zázvorová káva, 6 dl vody, ½ KL zázvoru, 6 PL kávy (môže byť aj sójová mletá alebo iná kávovinová zmes)Vodu so zázvorom varíme 1 až 2 minúty. Do kanvice dáme kávu a zalejeme horúcou zázvorovou vodou. Podávame osladené medom, prípadne dochutené mliekom. Ryža s jogurtom ochuteným zázvorom, ¼ l dlhozrnnej bielej ryže, ½ l vody, 2 PL masla alebo ghí, 1 ČL soli, 300 ml bieleho jogurtu, ½ ČL mletého zázvoru alebo 1 ČL strúhaného čerstvého zázvoruRyžu premyjeme v teplej vode a necháme oschnúť v sitku. V hrnci so silným dnom necháme zovrieť vodu, pridáme ryžu, zamiešame, znížime prívod tepla a priklopené varíme asi 20 – 25 minút. Skúsime, či je ryža uvarená, odstavíme a necháme stáť prikryté asi 5 minút. Uvarenú ryžu opatrne rozprestrieme na plech, pridáme maslo alebo ghí a soľ. Jemne zamiešame. Keď ryža vychladne na izbovú teplotu, zmiešame ju s jogurtom a zázvorom. Táto ryža je výživná a ľahko stráviteľná. Podáva sa s akýmkoľvek zeleninovým jedlom alebo šalátom. Jablkové čatní (korenená indická príloha k jedlám, ktorá sa pripravuje z rôznych druhov ovocia alebo zeleniny)6 stredne veľkých olúpaných, na malé kúsky nakrájaných jabĺk, 4 PL ghí alebo rastlinného oleja, 2 ČL čerstvého strúhaného alebo 1 ČL sušeného zázvoru, 2 kúsky 5 cm dlhej škorice, 1 ČL anízu, 2 – 3 sušené drvené čili, 5 klinčekov, 1 ČL kurkumy, štipka asafoetidy, 4 PL vody, 4 PL hnedého cukruV hrnci so silnejším dnom rozohrejeme ghí alebo olej, pridáme najprv čerstvý zázvor, celé korenie a smažíme 30 sekúnd. Pozor, nespáliť! Pridáme práškové korenie a jablká a smažíme niekoľko minút za stáleho miešania. Potom pridáme vodu, priklopíme a dusíme asi 15 minút, často miešame, kým jablká nezmäknú. Potom ich popučíme, pridáme cukor a varíme odkryté za stáleho miešania, kým čatní nezhustne. Vychladíme na izbovú teplotu. Zázvorové keksy 300 g celozrnnej múky, 300 g hladkej múky, 120 g masla (tuku), 250 g cukru, 250 ml mlieka, 4 kávové lyžičky zázvoru, 1 ½ kávovej lyžičky sódy bikarbóny, štipka soliCukor s tukom vymiešame, do múky pridáme sódu a zázvor, premiešame a postupne pridávame mlieko, až kým nezískame cesto požadovanej hustoty. Vyvaľkáme ho na tenký plát a vykrajujeme požadované tvary. Pečieme na vymastenom plechu pri teplote asi 200 °C. Upečené keksy sú tvrdé, preto ich uložíme na 3 – 5 dní do vlhkého prostredia. Literatúra: Normanová, Jill: Chuť a vôňa korenia. Bratislava: Gemini, 1992Poluninová, Miriam: Potraviny, ktoré liečia. Bratislava: Perfekt, 2000Kleňová, Mária: Čítanie o korení. Martin: 2001 ODPORÚČAME: Koreniny The post Aká je uvoľňujúca a zahrievacia sila zázvoru? appeared first on Biosujo.

prejsť na článok

SiLa Terapie

Terapie pre dušu Človek je komplexná bytosť a našim zámerom je priniesť úľavu nielen telu, ale aj duši, vzdelávali sme sa a ponúkame Vám aj nasledovné terapie REGRESNÁ HYPNOTERAPIA  Regresná hypnoterapia je forma terapie, ktorá sa zameriava na vyhľadávani

prejsť na článok

Moringa a zázvor - zázračné dary prírody pri cukrovke

V posledných rokoch sledujeme celosvetový pandemický nárast ochorenia diabetes. Počet diabetikov rapídne stúpa aj na Slovensku. Z rastlinných preparátov sa antidiabetické účinky prejavujú intenzívne u moringy a zázvoru. Mnohí z nás hľadajú riešenia na zmi

prejsť na článok

Jesenná torta s javorovou vrstvou a nadýchanou javorovou cukrovou polevou

Jesenná torta s javorovou vrstvou a nadýchanou javorovou cukrovou polevou Torta poteší, je sladká a jemne voňavá. Prísady Koláč 3 a ¾ šálky múky s prísadou kypriaceho prášku ½ lyžičky zázvoru ¾ šálky (1 a pol kúska) zmäknutého neslaného masla ½ šálky cukr

prejsť na článok

Pravda: Superstrom, čo dodáva silu

Chlorela, spirulina, zelený jačmeň, graviola... Aj to sú zelené „power“ rastliny, ktorým sa vďaka obsahu rôznych fytochemikálií pripisujú rôzne pozitívne zdravotné účinky. „Power znamená v angličtine „sila“. Do tejto zelenej skupiny sa zaradila aj moring

prejsť na článok

Čo je blackout a ako sa naň pripraviť 

V našom modernom svete je ľahké považovať určité veci za samozrejmé. Jednou z najbežnejších vecí, ktoré považujeme za samozrejmosť, je neviditeľná sila, ktorá poháňa prakticky všetko vo vašej domácnosti, práci, obchode, všade. Je to elektrina.    Elektrin

prejsť na článok