Zázvor (Ďumbier, sušený podzemok ďumbiera lekárskeho) je jedna z najstarších korenín, ktorá sa v tropickej Ázii používa viac ako 3000 rokov. Poznali ho už v starovekej Indii a Číne, používali ho starovekí Egypťania, Gréci i Rimania. Okolo 9. storočia bol v Európe rozšírený tak, ako dnes soľ a čierne korenie. Arabi ho v 13. storočí priviezli do východnej, Portugalci do západnej Afriky a Španieli do karibskej oblasti … Zázvor je rastlina s dlhými byľami a listami, rastie na čiastočne zatienených stráňach do výšky asi 1 m. Má malé žlto-purpurové kvety podobné kosatcom. Využíva sa však len podzemná časť rastliny, ktorá sa skladá z viacerých hľuzovitých častí. Zbiera sa v jeseni po odumretí listov. Jeho typickú arómu spôsobuje éterický olej a jeho chuť zingerol. Okrem nich rastlina obsahuje cukor, živicu a škrob. Jej chuť je štipľavá a mierne ostrá. Čerstvý zázvor, pre liečebné účely je najvýhodnejší. Podzemok sa po zbere umýva. Je farby bielej kávy, dužina je bledožltá a nemala by byť vláknitá. Skladuje sa v chlade, zabalený, aby sa nevysušil a nestuchol. Takto vydrží i niekoľko týždňov. Sušený zázvor, je štipľavejší ako čerstvý, môže byť skladovaný v kúskoch, u nás sa predáva mletý. Chuť a vôňu si uchová vo vzduchotesnej nádobe na tmavom a chladnom mieste. Konzervovaný zázvor, najskôr sa niekoľko dní máča v slanej vode, potom v studenej, potom sa varí vo vode a nakoniec v sirupe. Kandizovaný zázvor, kusy ďumbiera sa kandizujú, sušia a potom obaľujú v cukre. Zázvor sa používa na prípravu sladkých i pikantných pokrmov. Je dôležitou zložkou kari korenia a iných koreninových zmesí, koláčov, sušienok, marinád a mnohých ázijských zeleninových jedál. Zázvorový olej sa používa na ochutenie vína, piva a žalúdočných likérov. Obľúbený je aj zázvorový čaj, ktorý má zahrievacie účinky a pomáha pri nachladení. Zázvor pôsobí preventívne proti nevoľnosti, vrátane nevoľnosti pri cestovaní. Už prejavenú nevoľnosť však nezastaví. Zlepšuje funkciu čriev, uvoľňuje koliku a plynatosť, pomáha pri pokazenom žalúdku. Znižuje možnosť výskytu krvných zrazenín, riedi krv a tým zabraňuje upchávaniu ciev. Pomáha pri kašli a nachladnutí, posilňuje imunitný systém. Zastavuje zápaly pri reumatických bolestiach, strnulosti a opuchoch. Pôsobí upokojujúco u ľudí, ktorí sú plní starostí o svoju budúcnosť. Recepty: Zázvorový čaj, 1 l vody, 1 PL strúhaného čerstvého zázvoru alebo 1 ČL sušeného, kúsok škorice, 3 klinčeky, 2 PL medu, šťava z 1 citrónaVodu privedieme k varu, pridáme korenie a varíme 5 minút. Vyberieme celé korenie, prelejeme do nádoby, vychladíme na 60 stupňov, pridáme med a citrónovú šťavu. Podľa chuti ešte prisladíme. Čaj na posilnenie žalúdka a vyčistenie krvi, rovnaké diely zázvoru, koreňa horca, rebarbory, podzemku pýru a feniklaVšetky uvedené prísady zmiešame. Dávkujeme 1 PL na 3 dl vody. Pripravíme odvar, ktorý užívame nalačno. Jogínsky (biely) čaj, ½ litra mlieka, ½ l vody, 3 klinčeky, 4 cm kúsok škorice, 1 ČL mletého kardamonu, ¼ ČL zázvoru, 2 PL meduVodu privedieme do varu, pridáme korenie a necháme povariť aspoň 5 minút. V druhom hrnci prevaríme mlieko. Odvar z korenia precedíme do mlieka, po vychladnutí na 60 stupňov osladíme medom. Zázvorová káva, 6 dl vody, ½ KL zázvoru, 6 PL kávy (môže byť aj sójová mletá alebo iná kávovinová zmes)Vodu so zázvorom varíme 1 až 2 minúty. Do kanvice dáme kávu a zalejeme horúcou zázvorovou vodou. Podávame osladené medom, prípadne dochutené mliekom. Ryža s jogurtom ochuteným zázvorom, ¼ l dlhozrnnej bielej ryže, ½ l vody, 2 PL masla alebo ghí, 1 ČL soli, 300 ml bieleho jogurtu, ½ ČL mletého zázvoru alebo 1 ČL strúhaného čerstvého zázvoruRyžu premyjeme v teplej vode a necháme oschnúť v sitku. V hrnci so silným dnom necháme zovrieť vodu, pridáme ryžu, zamiešame, znížime prívod tepla a priklopené varíme asi 20 – 25 minút. Skúsime, či je ryža uvarená, odstavíme a necháme stáť prikryté asi 5 minút. Uvarenú ryžu opatrne rozprestrieme na plech, pridáme maslo alebo ghí a soľ. Jemne zamiešame. Keď ryža vychladne na izbovú teplotu, zmiešame ju s jogurtom a zázvorom. Táto ryža je výživná a ľahko stráviteľná. Podáva sa s akýmkoľvek zeleninovým jedlom alebo šalátom. Jablkové čatní (korenená indická príloha k jedlám, ktorá sa pripravuje z rôznych druhov ovocia alebo zeleniny)6 stredne veľkých olúpaných, na malé kúsky nakrájaných jabĺk, 4 PL ghí alebo rastlinného oleja, 2 ČL čerstvého strúhaného alebo 1 ČL sušeného zázvoru, 2 kúsky 5 cm dlhej škorice, 1 ČL anízu, 2 – 3 sušené drvené čili, 5 klinčekov, 1 ČL kurkumy, štipka asafoetidy, 4 PL vody, 4 PL hnedého cukruV hrnci so silnejším dnom rozohrejeme ghí alebo olej, pridáme najprv čerstvý zázvor, celé korenie a smažíme 30 sekúnd. Pozor, nespáliť! Pridáme práškové korenie a jablká a smažíme niekoľko minút za stáleho miešania. Potom pridáme vodu, priklopíme a dusíme asi 15 minút, často miešame, kým jablká nezmäknú. Potom ich popučíme, pridáme cukor a varíme odkryté za stáleho miešania, kým čatní nezhustne. Vychladíme na izbovú teplotu. Zázvorové keksy 300 g celozrnnej múky, 300 g hladkej múky, 120 g masla (tuku), 250 g cukru, 250 ml mlieka, 4 kávové lyžičky zázvoru, 1 ½ kávovej lyžičky sódy bikarbóny, štipka soliCukor s tukom vymiešame, do múky pridáme sódu a zázvor, premiešame a postupne pridávame mlieko, až kým nezískame cesto požadovanej hustoty. Vyvaľkáme ho na tenký plát a vykrajujeme požadované tvary. Pečieme na vymastenom plechu pri teplote asi 200 °C. Upečené keksy sú tvrdé, preto ich uložíme na 3 – 5 dní do vlhkého prostredia. Literatúra: Normanová, Jill: Chuť a vôňa korenia. Bratislava: Gemini, 1992Poluninová, Miriam: Potraviny, ktoré liečia. Bratislava: Perfekt, 2000Kleňová, Mária: Čítanie o korení. Martin: 2001 ODPORÚČAME: Koreniny The post Aká je uvoľňujúca a zahrievacia sila zázvoru? appeared first on Biosujo.
Terapie pre dušu Človek je komplexná bytosť a našim zámerom je priniesť úľavu nielen telu, ale aj duši, vzdelávali sme sa a ponúkame Vám aj nasledovné terapie REGRESNÁ HYPNOTERAPIA Regresná hypnoterapia je forma terapie, ktorá sa zameriava na vyhľadávani
prejsť na článokV posledných rokoch sledujeme celosvetový pandemický nárast ochorenia diabetes. Počet diabetikov rapídne stúpa aj na Slovensku. Z rastlinných preparátov sa antidiabetické účinky prejavujú intenzívne u moringy a zázvoru. Mnohí z nás hľadajú riešenia na zmi
prejsť na článokJesenná torta s javorovou vrstvou a nadýchanou javorovou cukrovou polevou Torta poteší, je sladká a jemne voňavá. Prísady Koláč 3 a ¾ šálky múky s prísadou kypriaceho prášku ½ lyžičky zázvoru ¾ šálky (1 a pol kúska) zmäknutého neslaného masla ½ šálky cukr
prejsť na článokChlorela, spirulina, zelený jačmeň, graviola... Aj to sú zelené „power“ rastliny, ktorým sa vďaka obsahu rôznych fytochemikálií pripisujú rôzne pozitívne zdravotné účinky. „Power znamená v angličtine „sila“. Do tejto zelenej skupiny sa zaradila aj moring
prejsť na článokV našom modernom svete je ľahké považovať určité veci za samozrejmé. Jednou z najbežnejších vecí, ktoré považujeme za samozrejmosť, je neviditeľná sila, ktorá poháňa prakticky všetko vo vašej domácnosti, práci, obchode, všade. Je to elektrina. Elektrin
prejsť na článok