Zamysleli ste sa niekedy nad tým, z čoho sú zložené potraviny, ktoré bežne nakupujete a následne konzumujete, a či sú tieto potraviny zdravé a vhodné pre vaše telo? Chcete schudnúť alebo si udržať aktuálnu váhu, ale neviete ako na to alebo neviete prečo sa vám nedarí schudnúť? Nedajte si pomotať hlavu rôznymi prívlastkami potravín ako „fit, bio, raw bez tuku, zero cukru, nízko-kalorické, atď.“ Aby ste sa vyhli nezdravým potravinám a naopak zaradili do svojho jedálnička potraviny s nutričnými hodnotami, je dôležité zamerať sa na etikety. A na čo nám teda etikety slúžia? Etikety na potravinách sú dôležitým ukazovateľom a ich správne čítanie vám pomôže, ktoré výrobky si vyberať. Slúžia na lepšie zorientovanie sa v tom, z čoho je daná potravina vyrobená, ako aj na upozornenie na nebezpečné látky. Avšak mnoho výrobcov používa odborné chemické názvy, ktorým bežný spotrebiteľ nerozumie. Na základe etikiet si môžete porovnávať rozličné konkurenčné výrobky a robiť lepšie rozhodnutia týkajúce sa zdravej plnohodnotnej stravy. Pokiaľ sa o etikety nezaujímate, prichádzate o plnohodnotnú stravu. Práve potraviny s nižšou cenou často obsahujú najmenej tých látok, kvôli ktorým si danú potravinu chceme kúpiť. Viete, ktoré 4 informácie o produkte sú na etikete dostupné? Názov produktu, jeho hmotnosť, ingrediencie a nutričné informácie. Na Slovensku ako aj v celej Európe, Kanade a USA sú etikety povinné, avšak nie je tomu tak v každej krajine. Niektoré produkty nemusia mať etikety. Ide o čerstvé ovocie a zeleninu, surové mäso, morské plody a ryby, produkty vyrobené na mieste predaja, potraviny predávané na streetfoodoch a farmárskych trhoch, potraviny, ktoré by ste mali skonzumovať v rovnaký deň výroby a niektoré alkoholické nápoje majú tiež výnimku. Etikety majú pomôcť k rýchlemu rozhodovaniu sa, ktorá potravina je prospešná pre váš organizmus. Základné zložky na etiketách sú uvedené v tomto poradí: energia, tuk, saturovaný tuk, cukor a soľ na danú porciu, ktorá je uvedená v gramoch alebo kusoch. Často je využívané farebné odlíšenie nazývané semafor, kde zelená farba značí, že je zloženie dobré, oranžová môže byť – je to ok a červená farba, že je danej zložky príliš veľa. Akú farbu si vyberať? Jednoznačne produkty, ktoré majú čo najviac látok označených zelenou farbou. Prihliadajte však aj na to, čo konzumovať nemôžete, alebo môžete len v malej miere, či už kvôli alergiám alebo iným dôvodom. Najdôležitejšie nutričné hodnoty danej potraviny sú vyobrazené v 13 zložkách, ktoré majú rovnaký vzhľad na každom produkte. Ide o tuk, saturovaný tuk, cholesterol, sodík, sacharidy, vlákninu, cukor, bielkoviny, vitamín A, vitamín C, vápnik a železo. Tieto látky sú uvedené v gramoch spolu s % dennej hodnoty, pričom vitamíny a minerály sú uvedené v % odporúčanej dennej dávky (ODD). Zložky sú uvedené v poradí od najväčšieho podielu zloženia po najmenší. Čo znamená, že v potravine sa nachádza najviac tej zložky, ktorá je uvedená ako prvá. Ak si napríklad chcete kúpiť banánovú výživu, ale banány sú až piatou zložkou, znamená to, že nejde o kvalitný výrobok. Čo sa týka tukov, všímajte si potraviny s čo najvyšším obsahom nenasýtených tukov. V prípade, že chcete schudnúť prihliadajte na to koľko sacharidov produkt obsahuje, pričom najlepším variantom je vyšší obsah bielkovín a minimum sacharidov. Ak nie je cukor na prvých troch miestach v zložení potraviny, ide o prospešnejšiu a zdravšiu potravinu pre vás. Na obaloch môžu byť napísané rôzne voliteľné tvrdenia ako napr. že má potravina vysoký obsah vlákniny, vysoký obsah vitamínu D a vy ako spotrebitelia si môžete kúpiť potravinu na základe toho, čo potrebujete pridať do svojej stravy. Spotrebitelia, ktorí majú alergiu a intoleranciu by si mali dávať pozor na zoznam alergénov, ktorý je vyznačený hrubým písmom, pričom si treba dať pozor aj stopy látok, ktoré potravina obsahuje. V reštauráciách sú alergény označené číselne. Ďalším zaujímavým tvrdením je „použiť pred a najlepšie pred“. Použiť pred znamená, že potravinu by ste mali použiť a skonzumovať do tohto dátumu, pretože po dátume nie je jej bezpečnosť garantovaná. Najlepšie pred znamená, že potravinu môžete zjesť aj po dátume, ale môže sa zhoršiť kvalita potraviny (napr. iná farba, chuť, vôňa). The post Ako správne čítať etikety? appeared first on Body Clinic.
Etikety vhodné na elektronický podaj zásielok na pošte aj u kuriera. Print etikety, štítky pre čiernobielu a farebnú potlač v laserových a atramentových tlačiarňach. Papierové etikety prvotriednej kvality na hárkoch formát A4 s permanentným lepidlom, špec
Tabelačné etikety,leporello etikety,štítky pre tlač v ihličkových (mechanických) tlačiarňach, prvotriednej kvality s permanentným lepidlom. Etikety sú na nekonečnom páse skladaných hárkov s postrannou vodiacou perforáciou. Balenie 500 hárkov. Balenie ob
Samolepiace-Tabelačné etikety,leporello etikety,štítky pre tlač v ihličkových (mechanických) tlačiarňach, prvotriednej kvality s permanentným lepidlom. Etikety-štítky sú na nekonečnom páse skladaných hárkov s postrannou vodiacou perforáciou. Balenie 500
Etikety vhodné aj na podaj elektronických zásielok na pošte aj u kuriera. Print etikety biele A/4, štítky pre čiernobielu a farebnú potlač v laserových a atramentových tlačiarňach. Etiketky prvotriednej kvality na hárkoch formát A4 s permanentným lepidlom
Univerzálne etikety, štítky pre čiernobielu a farebnú potlač v laserových a atramentových tlačiarňach. Etikety prvotriednej kvality na hárkoch formát A4 s permanentným lepidlom, špeciálne konštruované pre bezporuchový prechod tlačiarňami. Balenie 100 há