Ostrenie meča je riskantná činnosť pre seba ako aj pre svoj meč. Je to umenie , rovnako ťažké ako bežná údržba( čistenie a konzervácia) ale s rizikom, že ak nedodržíte správny postup, môže dôjsť k trvalému znehodnoteniu čepele. Nie je však nemožné naučiť sa správne ostriť svoj meč. Dôkladne sa oboznámte s teóriou, zaobstarajte si správne technické pomôcky a nech sa páči, staňte sa dokonalými opatrovateľmi svojej katany. Z histórie vieme, že samuraji si sami meče neostrili, dávali ich do rúk skúseným brusičom, ktorí ako sa píše v historickej literatúre boli nielen brusičmi meča ale často aj ,, brusičom „ samurajovej duše.... Pokiaľ máte možnosť dať si nabrúsiť meč niekomu, kto má skúsenosti s brúsením katany, urobte tak.
Novinkou pre milovníkov japonských mečov je možnosť kúpy vlastného brúsiaceho setu a nabrúsenie svojho meča tak ako to robili starí majstri mečiari.Set na brúsenie meča je kompaktným a praktickým pomocníkom pre profesionálne brúsenie meča majiteľa katany.
prejsť na článokV sekcii Katany z prekladanej ocele teraz ponúkame skvelé katany z prekladanej ocele (Carbon steel 1095).....
prejsť na článokZásady bezpečného zaobchádzania s japonským mečom, vyberanie a vkladanie meča do pošvy....
prejsť na článokSkvelé Katany z prekladanej ocele pre tréning suburi a tameshigiri.
prejsť na článokJaponské tradičné kováčstvo je nesmierne náročné umenie zhotovovania tradičných japonských chladných zbraní (nihonto) , vrátane katany, wakizashi, tanto, yari, nagini, nagamaki, tachi, uchigatany, nodachi, ódachi, kodachi, a ya (šípka).Ostrie chladných zb
prejsť na článok