Ako udržať čepeľ katany ostrú ako žiletka – sprievodca brúsením meča

     Ostrenie meča je riskantná činnosť pre seba ako aj pre svoj meč. Je to umenie , rovnako ťažké ako bežná údržba( čistenie a konzervácia) ale s rizikom, že ak nedodržíte správny postup, môže dôjsť k trvalému znehodnoteniu čepele. Nie je však nemožné naučiť sa správne ostriť svoj meč. Dôkladne sa oboznámte s teóriou, zaobstarajte si správne technické pomôcky a nech sa páči, staňte sa dokonalými opatrovateľmi svojej katany. Z histórie vieme, že samuraji si sami meče neostrili, dávali ich do rúk skúseným brusičom, ktorí ako sa píše v historickej literatúre boli nielen brusičmi meča ale často aj ,, brusičom „ samurajovej duše.... Pokiaľ máte možnosť dať si nabrúsiť meč niekomu, kto má skúsenosti s brúsením katany, urobte tak. 

prejsť na článok

Novinka - set na brúsenie mečov

Novinkou pre milovníkov japonských mečov je možnosť kúpy vlastného brúsiaceho setu a nabrúsenie svojho meča tak ako to robili starí majstri mečiari.Set na brúsenie meča je kompaktným a praktickým pomocníkom pre profesionálne brúsenie meča majiteľa katany.

prejsť na článok

Funkčné japonské katany z prekladanej ocele

V sekcii Katany z prekladanej ocele teraz ponúkame skvelé katany z prekladanej ocele (Carbon steel 1095).....

prejsť na článok

Sprievodca starostlivosti o japonský meč – 1.časť

Zásady bezpečného zaobchádzania s japonským mečom, vyberanie a vkladanie meča do pošvy....  

prejsť na článok

Novinky v sekcii katany z prekladanej ocele

Skvelé Katany z prekladanej ocele pre tréning suburi a tameshigiri.

prejsť na článok

Katany z prekladanej ocele - pôvod a výroba

Japonské tradičné kováčstvo je nesmierne náročné umenie zhotovovania tradičných japonských chladných zbraní (nihonto) , vrátane katany, wakizashi, tanto, yari, nagini, nagamaki, tachi, uchigatany, nodachi, ódachi, kodachi, a ya (šípka).Ostrie chladných zb

prejsť na článok