Za posledné roky sme mohli spozorovať novinku v rámci gastronómie, ktorú poznáme pod názvom „Street food“, čo v doslovnom preklade znamená „pouličné jedlo“. Mnohí z nás si môžu tento pojem zameniť so slovným spojením „fast food“. Avšak, medzi týmito pojmami existuje značný rozdiel a my sa dnes pozrieme na to, čo je charakteristické pre každé z týchto slovných spojení. Street food Už v starovekom Grécku sa objavujú prvé náznaky pouličného jedla, ktorým boli malé vyprážané ryby. Taktiež, boli nájdené dôkazy o veľkom počte pouličných predajcov jedla v Pompejách. Pouličné jedlo bolo rozšírené aj v starovekom Ríme medzi chudobnými obyvateľmi miest. Typickým jedlom bola napríklad Cícerová polievka s chlebom a obilnou kašou. V starovekej Číne sa pouličné jedlo predávalo najmä chudobným, avšak aj bohatí obyvatelia posielali sluhov, aby im nakúpili pouličné jedlo. Tento druh jedla pozostáva z potravín alebo nápojov, ktoré predávajú predajcovia na ulici alebo na inom verejnom mieste. Veľmi často sa takéto jedlo predáva z prenosného stánku alebo vozíka s jedlom, pričom je určené na okamžitú konzumáciu. Takýto typ stravovania ste mohli vidieť napríklad v amerických seriáloch, či filmoch, kde si ľudia na ulici kupovali, napríklad párok v rožku z prenosného vozíka. Takto pripravované jedlá sú väčšinou omnoho lacnejšie ako jedlá v reštauráciách. Mnoho ľudí po celom svete konzumuje toto jedlo každý deň a spolieha sa na rýchly prístup a lacný servis. Predstavuje to rýchly spôsob dodania energie, najmä pre pracujúcich ľudí, ktorý nemajú dostatok času. Typickým príkladom tohto stravovania je Ázia, kde nájdete takéto jedlo takmer na každom kroku. Tento trend stravovania sa rozšíril aj u nás a môžeme často pozorovať, rôzne väčšie podujatia, kde sa stretnú ľudia, ktorí pripravujú rôzne druhy tohto jedla. Fast food Rýchle občerstvenie je druh jedla, ktorý je vyrábaný hromadne zväčša z polotovarov a pri jeho predaji sa kladie veľký dôraz na rýchlosť obsluhy. Cieľom tejto obchodnej stratégie je uspokojiť väčší počet zákazníkov, v čo najkratšom čase. Už v minulosti bol takýto typ jedla obľúbený medzi zaneprázdnenými cestujúcimi, či pracovníkmi, ktorí nemali čas sadnúť si do reštaurácie. Tým, že sa prioritou stála rýchlosť obsluhy, sa zabezpečilo, že zákazníci s obmedzeným časom neboli nútený čakať na prípravu jedla. Príkladom sú ľudia, ktorí sa ponáhľali domov za svojou rodinou alebo tí, ktorí mali obmedzený čas na obednú prestávku. Tradičnú rodinnú večeru alebo obed, čoraz častejšie nahrádza konzumácia rýchleho občerstvenia. V roku 2018 sa celosvetová hodnota odvetvia rýchleho občerstvenia odhadovala na 570 miliárd dolárov. Reštaurácie s rýchlym občerstvením sa často vyznačujú schopnosťou podávať jedlo cez „drive-through“ alebo „drive- in“, kedy si jedlo vyzdvihnete priamo z vášho vozidla. Tieto predajne jedla nemusia poskytovať žiadne miesto na sedenie, alebo prístrešok. Veľa známych predajní rýchleho občerstvenia vzniká na základe „franchisingu“, čo znamená, že majú jednotný vzhľad ako aj štandardizované potraviny dodávané do každej predajne. Konzumácia rýchleho občerstvenia je okrem iného spojená s kardiovaskulárnymi ochoreniami, rakovinou hrubého čreva, obezitou, vysokou hladinou cholesterolu, stavmi inzulínovej rezistencie, či depresiami. Tieto jedlá obsahujú veľké množstvo tukov, cukru a soli, ktoré nepriaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Ľudia pracujúci v tomto odvetví sú často vystavený tlaku a pracujú za nízke mzdy. Obchodný model rýchleho občerstvenia spočíva teda v nízkych mzdách, neexistujúcich výhodách pre zamestnancov a dlhom pracovnom čase. Street foodFast foodKvalitné surovinyRozličné druhy jedla (zahraničná kuchyňa)Priemerná rýchlosť prípravy jedlaPriemerné ceny Relatívne dobré pracovné podmienkyZväčša nie je vytvorené miesto na sedenie Miesta dostupné skôr pešou chôdzou Osobné vyzdvihnutiePolotovaryPodobné jedlá v každej prevádzkeVeľmi rýchla príprava jedlaNízke cenyPráca pod tlakom, nízke mzdyMožnosť sadnúť si, najesť sa v prevádzke Možnosť „drive-in“Donáška jedlaPorovnanie medzi fastfoodom a streetfoodom.
Máte chuť na niečo dobré, ale nechce sa vám vytiahnuť päty z domu? Pripravte si streetfoodové pochúťky priamo u vás doma! Streetfood je známy jednoduchými a veľmi chutnými dobrotami, ktoré zvládnete pripraviť aj vo vašej kuchyni. A aby bol zážitok dokonal
prejsť na článokV tejto hektickej dobe často nemáme čas sa poriadne a zdravo naobedovať pre nedostatok času, a tak sa vyberieme do najbližšieho fastfoodu, kde si jedlo kúpime rýchlo a lacno. Tieto vyprážané, tučné a sladké jedlá alebo iné polotovary nám veru na našom zdr
prejsť na článokStravovanie z fastfoodu sa stáva čoraz častejšie súčasťou nášho stravovania. V robote si buď zohrejeme niečo z domu, alebo v behu na pracovné stretnutie zhltneme bagetu, poprípade si kúpime niečo rýchle vo fastfoode. Je toto jedlo zdravé?
prejsť na článokMožno sa vám už stalo, že ste vo Feng Shui našli v knihách alebo v časopisoch často úplne protichodné informácie. Napríklad kde sa nachádza konkrétna oblasť, ako daný priestor vyladiť, čo a aké materiály použiť a podobne. Ako je to možné? Lebo existujú dv
prejsť na článokváhy do kuchyne síce môže na prvý pohľad vyzerať ako jednoduchá záležitosť, no v skutočnosti je pri ňom potrebné brať do úvahy viacero rôznych faktorov.
prejsť na článok