Amatéri verzus profíci. Aký je medzi nimi vlastne rozdiel?

Amatéri, profíci, kamoši a kolegovia. Pivo a párky verzus výplaty a prémie. Futbal sa síce vždy hrá s jednou loptou na dve bránky, no tým spoločné črty amatérskeho a profi futbalu končia. Svoju kariéru v mužskom futbale som začínal v štvrtej lige, potom som išiel do piatej, neskôr do tretej a potom do prvej. Dnes hrám opäť piatu. Keď nerátame dedinské bundesligy, vyskúšal som si všetky súťaže okrem druhej na Slovensku, no tú som hral aspoň v Dánsku. Spozoroval som viacero spločných znakov a rozdielov, ktoré spájajú hráčov na danej úrovni a zároveň ich na tam držia a nedovolia im ísť hore, resp. naspäť smerom nadol. Aké to sú? 1. Disciplína Tu si možno predstavíš vojenský režim, tvrdú drinu pod despotom so stopkami v ruke. Niekedy si poviem bohužiaľ, inokedy našťastie, ale futbal sa vyvíja a s ním aj tréningový proces a celý koncept prípravy futbalistu ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku už zďaleka neplatí. Futbalisti v sezóne takmer vôbec fyzicky netrénujú. Hokej, tenis a ďalšie populárne športy trénujú dva až trikrát viac. Keď hovorím o disciplíne, mám na mysli hlavne tú zápasovú. Je potrebné pochopiť celý koncept, kde tréner je tvoj šéf a ty si niekto koho on poveril na prácu, ktorú od teba vyžaduje. Je potrebné pochopiť, svoje úlohy a tie dodržiavať najmä vo vypätých situáciách v zápase. Organizovanosť a disciplína umožní dobrým futbalistom stať sa skvelým tímom. Amatér si ide futbal zahrať. Ak sa mu chce pobehne bez lopty, inokedy hrá len vtedy, keď má loptu. Robí si čo chce a nevníma tím ako celok. Profesionál v zápase plni úlohy, ktoré od neho jeho spoluhráči a tréner vyžadujú. Ukazuje to, čo vie a v čom je dobrý. Vníma tempo hry, výsledok, minúty v zápase a podľa toho reaguje. 2. Psychická odolnosť S kvalitou súťaže priamo úmerne rastie aj záujem sponzorov, angažovanosť divákov s čím je spojený aj tlak a očakávania od každého hráča. Sám som sa pred prvým ligovým zápasom rozklepal, čo ma v mojich začiatkoch veľmi brzdilo. Práve v tom je veľkosť hráča a sila osobnosti ako sa so všetkým dokáže vysporiadať. Neexistuje lepšie a horšie, pretože každý sme individualita. Niektorí to majú na háku, iní pred zápasom nespia. Kto sa nedokáže vysporiadať s tlakom vo futbale nikdy neuspeje. Účel svätí prostriedky. Či už máš svoju hudbu svoju hudbu alebo si neumývaš kopačky keď sa vyhráva, na tom vôbec nezáleží. Podstata je, aby si každý našiel to svoje, čo ho odbremení od vonkajšieho tlaku a dovolí mu v zápase naplno ukázať svoje schopnosti. Je Vás veľa a mnohí ste mi aj písali. “Celý týždeň trénujem do krvi a potom príde zápas a mám zviazané nohy.” “Zajtra ma čaká dôležitý zápas a ja sa bojím, že to nezvládnem,” “Ak dobre nezahrám tréner ma vymení a to mi zväzuje nohy.” Píšem Vás ale myslím nás, pretože presne viem, čím si prechádzate. Rád by som Vám poradil a dal presný návod, ale tak to nefunguje. Mne veľmi pomáhalo, keď som celý týždeň dodržiaval svoj režim. Večer pred zápasom som si pozrel svoje vydarené akcie alebo akcie svojich obľúbených futbalistov. Zavrel som oči a predstavoval som si, že rozdávam lopty ako Boateng a do súbojov chodím ako Vidič s Ramosom. V deň zápasu som štyri hodiny pred výkopom zjedol kurací rezeň na prírodno s ryžou a poobede sme posedeli pri káve. Krátky spánok, dostať do seba pol litra vody dve hodiny pred výkopom a ísť na štadión. Dobrá hudba, rozcvička, pripomenutie úloh v zápase…všetko na seba nadväzovalo. Psychická odolnosť oddeľuje veľkých hráčov od priemerných. Je to paradox, ale nejde o nič viac ako preniesť veci z tréningu do zápasu. Znie to tak jednoducho, no podarí sa to len malému percentu hráčov. Rád by som Vám poradil no ja ani nikto iný tú prácu nespraví za teba. Môžeme ťa nabádať, hecovať, snažiť sa ťa nasmerovať, no najdôležitejší vklad do skladačky je tvoj podiel. Jednoducho kto hľadá, ten nájde. Bodka. Je to paradox, ale nejde o nič viac ako preniesť veci z tréningu do zápasu. Amatér berie kritiku fanúšikov osobne a keď mu nadávajú útočí späť. Ide do zápasu so strachom, aby nič nepokazil a po prvej chybe sa vzdá. Vie podať dobý výkon, len keď mu všetko vyhovuje. Profesionál sústredí sa na seba a čo sa deje okolo neho ho vôbec neovplyvňuje. Má plán, ktorého sa drží a má svoje nastavenie, v ktorom sa cíti komfortne. 3. Sebareflexia Keď sme deti, dospelí okolo nám hovoria, že môžeme byť čím chceme. Sky is the limit a kto nesníva nežije. Podobné heslá sú pravdivé len zčasti a ak je povedané len A a zabudne sa na B, tak sú zavádzajúce. Môžeme byť, čím chceme v zmysle profesie, ktorú si vyberieme, miesta kde chceme žiť, ľudí s ktorými sa budeme stretávať a presvedčeniam, ktorým budeme veriť. Kto ale chce v niečom dosiahnuť vrchol, okrem oddanosti svojmu cielu musí mať aj veľkú dávku sebareflexie. “Tvrdá drina” je už samozrejmosť od päťstoeur mesačne a statusu profi futbalistu. Ak chceš ísť ďalej a vyššie musíš postaviť svoj výkon na svojich prednostiach alebo “nespravodlivých” výhodách, ktoré máš voči súperom. “Tvrdá drina” je už samozrejmosť od päťstoeur mesačne a statusu profi futbalistu. Ak by mal Messi sen stať sa najlepším stopérom na svete a tvrdohlavo za ním išiel, zrejme by sa nedočkal uznania a nestretol s pochopením. Ak by Škrteľ chcel tvoriť hru a Hamšík zvádzal súboje s dvojmetrovými útočníkmi na stopérskom poste, nikdy by sa ani len nepriblížili k svojim výnimočným výkonom a uznaniu, ktoré im futbal dožičil práve preto, že v mladom veku pochopili v čom vynikajú oproti ostatným a týždeň čo týždeň to vedeli doručiť čoraz väčšiemu počtu divákov. Jednoducho vieš, že “Škrťo” sa v prvej minúte zahryzne útočníkovi do krku a dovolí mu sa nadýchnuť až po záverečnom hvizde. Vieš, že “Hamšo” bude za každých okolností hľadať diery v súperovej obrane Amatér Robí v zápase veci, v ktorých nie je dobrý. Chce ukázať zo všetkého niečo a výsledkom je rozpačitý výkon a pohľad na neistého futbalistu, ktorého je ťažké definovať. Profesionál Od prvej do poslednej minúty stavia svoj výkon na silných stánkach. Na prvý pohľad je jasné akým hráčom je a o čo sa bude celý zápas snažiť. Chceš byť amatér alebo profík? Môžeš byť kým chceš, voľba je v tvojich rukách. Zaujíma ťa ako vyzerá Týždeň profesionálneho futbalistu? Ak bol pre teba článok hodnotný, podpor ho zdieľaním na sociálnych sieťach. Ak chceš regenerovať ako skutočný profík, nakúp v našom obchode. a ak si chceš vytvoriť futbalové chrániče s vlastným dizajnom, si na správnom mieste. Kto som? Futbal hrám od svojich šiestich rokov a vo veku 21 rokov som sa stal profesionálom aj zmluvne. Na profi úrovni som mohol hrať na Slovensku, v Česku, Dánsku, Libanone a Thajsku. Prostredníctvom #DALSOMTO zdieľam svoje skúsenosti a pohľad na šport. Tiež ponúkam klubom a hráčom možnosť nadštandardnej regenerácie vďaka masážnym nohaviciam a chladiacim návlekom. Podsty The post Amatéri verzus profíci. Aký je medzi nimi vlastne rozdiel? appeared first on #DALSOMTO.

prejsť na článok

Čo je public relations?

PR public relations, prekladáme z angličtiny ako vzťahy s verejnosťou. Mnohí si PR zamieňajú s reklamou. V úvode teda treba podotknúť, že PR nie je reklama. Ide o rôzne techniky a nástroje, ktorými firma dlhodobo buduje a udržiava dobré vzťahy s verejnos

prejsť na článok

Ako ušetriť na životnom poistení

Asi každý z nás ma životné poistenie. Niektorý jedno a iný za viac. Vo všetkých poisťovniach výška platby závisí od lehoty platenia. To znamená ako často platíte,či mesačne, štvrťročne, polročne alebo ročne. Podľa toho máte nastavenú výšku vašej platby. Š

prejsť na článok

VEDELI STE, ŽE? ArabicaRobusta

VEDELI STE, ŽE? Káva, s akou sa bežne stretávame je vlastne upraženou kôstkou rastliny kávovníka. Existuje niekoľko druhov, no my si dnes predstavíme dva najznámejšie – arabika a robusta. Najvýznamnejší rozdiel je v spôsobe pestovania, tvaru zŕn a v chuti

prejsť na článok

Čo To Sú PLR Produkty A Ako S Nimi Môžete Zarobiť Peniaze

Keď sa náhodou už nejaký čas pohybujete po internete a zaujímate sa o internetový biznis,... The post Čo To Sú PLR Produkty A Ako S Nimi Môžete Zarobiť Peniaze first appeared on AkoZarobiť.sk.

prejsť na článok

Nie je čaj, ako čaj...

Pri v bere k vy si v č ina z n s potrp na kvalitu, ktor sa odr ža aj v cene. Pri čajoch už tak n ročn nie sme. Preto sa často st va, že v podniku, kde maj kvalitn k vu, pon kaj čaj n zkej kvality. Dobr kaviareň, či re taur cia by v ak mala dbať na

prejsť na článok