Biele škvrny na čokoláde. Čo znamenajú?

Čokoláda. Lahôdka! Dozaista ste však už niekedy siahli po kúsku čokolády a k Vášmu prekvapeniu bola pokrytá bielymi škvrnami, čo Vás nútilo zvážiť jej konzumácii. Poďme odhaliť, čo sa skrýva za týmto problémom, či je čokoláda v takom prípade v jedlá a predovšetkým, ako celej veci predísť. Čokoláda uchováva svoje vlastnosti 24 mesiacov po jej výrobe. Je však citlivá na pach a vlhkosť, a preto je proces jej uskladňovanie dôležitý. Hrajú tu rolu dva faktory. Zloženie čokolády a jej uchovávanie. Biele škvrny na čokoláde z dôvodu nesprávneho skladovania Bežne sa objavujú dva dôvody spojené so skladovaním čokolády a bielymi škvrnami na nej: Tuky vytlačené na povrchu čokolády, kvôli kontaktu so vzduchom, z dôvodu nesprávne zabaleného kúska. Tieto tuky tiež môžu vyjsť na povrch kvôli náhlej teplotnej zmene. Skladovanie na vlhkých miestach. Biele škvrny na čokoláde z dôvodu jej zloženia Flat Bloom, alebo zbielenie z dôvodu tuku Objavia sa, keď je čokoláda vystavená teplotám vyšším, ako 30 stupňov. Tuk sa rozpustí, stúpne na povrch a akonáhle zkrištalizuje, objavia sa tieto škvrny. Toto sa bežne deje v prípade orieškových čokolád. Napríklad u čokolády s lieskovými orechmi je tento jav veľmi častý, pretože tuk v lieskových orechoch je  tekutý aj pri izbových teplotách. Sugar bloom, alebo zbielenie z dôvodu cukru V tomto prípade ide o jav keď sa rozpustí cukor, stúpne na povrch čokolády a zkrištalizuje počas procesu vyparovania. Takýto proces nastane pri 75% až 80% vlhkosti. Čokoláda potom vyzerá podobne ako pri zbielení z dôvodu tuku, avšak jej textúra a chuť sa tentoraz mení a tým pádom stráca na kvalite. Čo sa týka textúry, môže zhrudkovatieť a čo sa týka chuti, môže byť až nepríjemná. Ako tomu predísť Skladovať pri teplote 12 až 18 stupňov. Uchránit prieniku vzduchu do obalu. Z dôvodu prítomnej vlhkosti sa neodporučuje skladovať v chladničke. Vyhýbať sa teplotným zmenám. Je čokoláda nepoužiteľná? Nie. Čokoláda síce nie je v zlom stave, ale aj napriek tomu je potrebné sa vyššie spomenutým procesom vyhnúť. Ako v prípade zbielenia kvôli tuku, tak v prípade zbielenia kvôli cukru, čokoláda mení svoju arómu. A konkrétne v druhom prípade, je možná zmena chuti aj textúry, zatiaľ čo v prvom prípade dochádza k zmene vzhľadu, ale chuť sa zachováva. Avšak, ak sa nám aj napriek tomu niečo také prihodí, môžeme čokoládu znovu rozpustiť, aby všetky jej zložky opäť zkrištalizovali a použiť ju  pre prípravu iných cukrárenských výrobkov. Zdroj: https://www.lachinata.es/blog/manchas-blancas-en-el-chocolate/ La entrada Biele škvrny na čokoláde. Čo znamenajú? se publicó primero en lachinata.sk.

prejsť na článok

Ako vyčistiť škvrny na gauči?

Ako vyčistiť škvrny na gauči? Sedacia súprava je centrom rodinného života v obývačke. Pri jej výbere a kúpe sa sústredíme na veľkosť, tvar, pohodlnosť sedenia či farbu poťahu. Kto by v tom momente uvažoval o spôsobe údržby a budúcich “nehodách”, ktoré sa

prejsť na článok

LED svietidlo modré ZD42A: na nabitie stačí stlačiť rukoväť, 3 jasné biele LED žiarovky

Cena: 2 €LED svietidlo modré ZD42A: na nabitie stačí stlačiť rukoväť, 3 jasné biele LED žiarovkyDynamo svietidloNa nabitie stačí stlačiť rukoväťZapína sa opakovaným tlakom ruky, ktorý spôsobí, že akumuluje dostatok energie pre svoju funkciu3 jasné biele L

prejsť na článok

Ako sa starať o čalúnený nábytok ?

Ako sa starať o čalúnený nábytok ? Časom môže vyblednúť každý kus nábytku, platí to najme pre čalúnenie v tmavých farbách je dôležité aby nábytok nebol vystavený priamemu slnečnému žiareniu. Na ošetrenie je potrebné používať prípravky ktorú sú na to určen

prejsť na článok

White Lily (Nymphaea alba)

Nympheaea alba, čiže lekno biele, ako ho poznáme pod slovenským názvom, je vodná rastlinka. Než sa vrhneme na botanický popis, povedzme si jednu malú zaujímavosť. Lekno biele vďačí svojmu latinskému názvu nymfe, ktorá sa zamilovala do Herkula. Po jej trag

prejsť na článok

Sprievodca ekologickými certifikátmi od A po Z

Kúpili ste si obal s logom FSC alebo OK Compost? Dobrá voľba. V článku vám ukážeme, čo certifikáty znamenajú a ako overiť ich pravosť.  

prejsť na článok