Podľa FDA (Food and Drug Administration) biologická dostupnosť predstavuje pomer a rýchlosť, s akou je živina alebo jej časť schopná vstrebať a použiť na miesto svojho pôsobenia (v tomto prípade krv). Prvým krokom k biodostupnosti živiny je jej uvoľnenie z „matrice“ potravy a jej premena na chemickú formu, ktorú dokáže vstrebať tráviaca sliznica, takže záleží na správnom žuvaní a primeranej enzymatickej funkcii tráviaceho traktu. systém. Napríklad, aby sme mohli spracovať glukózu prítomnú v ryži, musíme túto ryžu žuť a stráviť pomocou enzýmov. To isté sa deje pri asimilácii prolínu (aminokyselina prítomná v kuracích proteínoch) alebo pri spracovaní omega 3 mastných kyselín prítomných v rybom tuku. Hoci existuje teoretická biologická dostupnosť, existuje veľa faktorov, ktoré ju môžu modifikovať, čo je potrebné vziať do úvahy pri navrhovaní receptúry krmiva, ktoré je asimilovateľné a užitočné pre našich domácich miláčikov. Bez toho, aby sme sa do toho púšťali, ale aby sme vám poskytli predstavu o zložitosti veci, vymenujeme niektoré z faktorov, ktoré môžu zmeniť biologickú dostupnosť živiny: Varenie prísady (varené alebo pečené?). Pôvod zložky (živočíšny alebo rastlinný zdroj?). Chemická forma živiny (organická alebo anorganická?). Interakcie s inými zložkami a živinami (napríklad vitamín C zvyšuje biologickú dostupnosť železa, takže železo sa lepšie spracováva, keď sa podáva spolu). Interakcie s liekmi (napríklad použitie antibiotík môže znížiť asimiláciu zinku). Zmeny v stravovaní (prechod z jedného receptu na druhý môže zmeniť sliznicu tráviaceho traktu bez vonkajších symptómov, ale na niekoľko týždňov ovplyvniť biologickú dostupnosť živín, ktoré sú prehltnuté). Stav tráviacej sliznice (napríklad nižšia sekrécia kyseliny v žalúdku bráni asimilácii vitamínu B12). Fyziologické stavy (v období rastu a laktácie sú živiny lepšie asimilované). Biologickú dostupnosť vitamínu B12 ovplyvňujú aj patologické stavy (napríklad Helicobacter pylori, častý v prípade vredov a gastritídy). Vplyv majú aj individuálne faktory ako rasa, pohlavie, vek a úroveň fyzickej aktivity. Ak sa chcete ponoriť do ďalších parametrov, ktoré definujú kvalitu a nutričnú účinnosť ingrediencie, skontrolujte si biologickú hodnotu a stráviteľnosť. Príspevok Biologická dostupnosť živín je zobrazený ako prvý na RodinnýMiláčik.sk.
O najbližšom voľnom termíne sa informujte na recepcii 0948 395 168. Trápi vás dlhodobá bolesť kolena či bedra? Pravdepodobne ide o dlhodobú artrózu s chronicky zapáleným kĺbom. Riešením môže byť autológna biologická liečba na báze fibrínu a kyseliny hy
prejsť na článokCena: 15 €Suchá pedikúra aj s lakovaním v salóne NKO - Pohodlné online objednanie a výborná dostupnosť
prejsť na článokPre prehľadnosť sme dostupnosť produktov roztriedili do viacerých kategórií.
Trápia vás dlhodobé bolesti kolena alebo bedra? Vyskúšali ste už rôzne druhy liečby a máte pocit, že nepomohlo? Hrozí vám operácia, výmena kolenného kĺbu alebo výmena bedrového kĺbu? Biologická liečba artrózy kolena alebo bedra fibrínom iba v ortop
prejsť na článokDizajnérka a architektka Lenka Petráková aktuálne získala unikátne ocenenie Nadácie Jaques Rougerie Génération Espace Mer Institut de France. Vyštudovala STU a absolvovala zahraničné štúdijné pobyty v Los Angeles a vo Viedni. V súčasnosti pracuje v slávn
prejsť na článok