Vrúbľovanie uhoriek na tekvice nie je ničím novým. O tomto postupe sa dočítate i v knihách pre záhradkárov spred viac ako tridsiatich rokov. Mnoho ľudí si však aj napriek tomu myslí, že ide o moderný výmysel, pretože rôzne „pokrížené“ druhy zeleniny, dnes pomerne bežne kúpite v obchodoch a nejedná sa o žiadne lacné sadeničky. V tomto prípade však hovoríme o veľmi šikovnom marketingovom triku, ktorý funguje hlavne na tých, ktorí nevedia, že podobné kríženie vedia urobiť aj sami. Príprava sadeničiek Vrúbľovanie uhoriek na tekvice, vám zabezpečí zdatnejšie rastlinky uhoriek, ktoré budú odolnejšie voči plesni a chladu, keďže koreňový systém tekvíc ochotne rastie aj v chladnejšom počasí. Jedná sa v podstate o jednu z najlepších alternatív chemickej ochrany rastlín. Základom je, aby ste semienka uhoriek aj tekvíc vysiali tak, že budú v rovnakom čase, v rovnakom štádiu vývoja.V čase keď ich budete vrúbľovať, by mali mať úplne vyvinuté oba prvé listy a prvý pravý list, by mal byť v počiatočnom štádiu rastu. Semienka uhoriek do toho štádia dorastú za približne dva týždne. Tekviciam to potrvá o tri až štyri dni menej, takže ich vysievame o čosi skôr. Vysievajte ich samostatne, teda do jedného téglika posaďte iba jednu rastlinku. Tak sa vyhnete ich pretrhávaniu, pri ktorom môžete poškodiť jemný, ešte dostatočne nevyvinutý koreňový systém. Na vrúbľovanie sú vhodné v podstate akékoľvek druhy uhoriek. Najčastejšie využívaným druhom tekvice, je takzvané tekvica figolistá. Poznáme viacero spôsobov vrúbľovania. Najčastejšie využívanými sú tieto dva. Vrúbľovanie do rázštepu Žiletkou urobíte asi štrnásť milimetrový rez medzi dvoma prvými lístkami na sadeničke tekvice. Sadeničku uhorky odrežete tesne pod prvými lístkami. Takto upravené uhorky vsuniete do rezu na tekvici a upevníte lepiacou páskou, alebo špeciálnymi pomôckami na vrúbľovanie rastlín. Jazýčkové spojovanie Sadeničku tekvice zrežeme približne desať milimetrov pod prvými lístkami, šikmým rezom smerom nadol. Zrezávaná časť, by mala byť dlhá okolo pätnástich milimetrov. Uhorku zrezávame rovnakým spôsobom, s tým rozdielom, že rez budeme viesť zospodu nahor. Vzniknuté jazýčky zasuniete do seba, omotáte vatou a hliníkovou fóliou. V skutočnosti sa nejedná o nič komplikované, keďže obe rastliny rastú veľmi rýchlo a bez problémov. Ak si chcete byť pri postupe istí, nájdite si na internete video postup. Článek Chcete odolnejšie uhorky? Skúste ich skrížiť s tekvicami. se nejdříve objevil na Ivachnova.
Patizóny sú lahodná zelenina exkluzívneho vzhľadu, patriaca do čeľade tekvicovitých (Cucurbitaeae). Vďaka príbuznosti s tekvicami či cuketami sa ľahko môže stať, že sa budú prirodzene krížiť.
prejsť na článokKefir.Sk stránka o vodnom a mliečnom kefíre. Teraz počas uhorkovej sezóny je uhoriek všade veľa. Pokiaľ zavárate nakladačky a ostane vám zopár kúskov, nemusíte z nich hneď robiť šalát. Postup je pomerne jednoduchý a podobný ako pri [] Článok Fermentované
prejsť na článokAsi len málokto neobľubuje kyslé uhorky. Ak si ich zvyknete zavárať sami, robíte veľmi dobre. Ich chuť je s tými kupovanými neporovnateľná. Mnoho ľudí, však pri tomto spracovaní zeleniny robia chyby, o ktorých ani len netuší. Poďme sa teda pozrieť na to,
Mnoho ľudí pestuje uhorky klasicky, ale nesprávne. Ako to vyzerá v praxi? Veľmi jednoducho. Keďže ide o ťahavé rastliny, tak sa ťahajú po okolí, no a niekto ich necháva ležať na zemi. Ak takto uhorky pestujete aj vy, nemôžete sa diviť, že vám už po niekoľ
Maslo Hoci skutočné maslo je pre vás lepšie ako margarín, jesť príliš veľa nasýtených tukov môže prispieť k zvýšeniu telesnej hmotnosti. Jesť trochu tu a tam je v poriadku, ale už dostávate nasýtených tukov z plnotučných mliečnych výrobkov, mäsa a pečenýc