Citrusové ovocie v zime uzdraví

Varenie – Potraviny Kým v lete uprednostňujeme aktuálnu úrodu jahôd, marhúľ a hrušiek, v zimných mesiacoch zvykneme siahať častejšie po citrusových druhoch ovocia. Okrem toho, že chutia a osviežia, sú bohatým zdrojom látok dôležitých pre viaceré orgánové systémy. Vitamínový gejzír Mandarínky, pomaranče či grapefruity sú príťažlivé pre výnimočnú vôňu, farbu i chuť, ale zároveň sú prínosom pre naše zdravie. Prítomný vitamín C zvyšuje obranyschopnosť nášho organizmu proti infekciám i jeho schopnosť hojiť rany. Látky nachádzajúce sa v citrusovom ovocí, či už spomínaný vitamín C, vláknina, flanoidy alebo citrusový olej s antioxidačnými účinkami znižujú riziko vzniku rakoviny najmä tráviaceho systému. Spevnením stien vlásočníc zlepšujú obeh krvi a pôsobia protizápalovo. Citrusové plody ako zdroj draslíka môžu pomôcť pacientom s vysokým krvným tlakom. Užívajú totiž dlhodobo lieky, ktoré znižujú zásoby tohto minerálu v krvi. Nerozpustná vláknina pektín, ktorý obsahuje najmä šupka jednotlivých mesiačikov, pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Potešenie v kuchyni Citróny pochádzajú z Indie, ale dnes sa pestujú v celom Stredomorí a na juhu USA. Pri nákupe sa vyvarujme plodom s hnedými škvrnami. Sú absolútne nepostrádateľné pri príprave múčnikov, či už citrónová šťava alebo kôra, dužina vylepší chuť alkoholických i nealko nápojov. Grapefruity pôvodne rástli len v karibskej oblasti. Sú obľúbené napriek trpkej až horkastej chuti. Konzumujú sa ako súčať šalátov a koláčov, ale môžu sa aj grilovať a piecť. Klementínky sa vyšľachtili krížením pomarančov a mandarínok, majú sladkastú chuť a ľahko odstrániteľnú šupku. Limetky sú náročné na klimatické podmienky, chuťovo sú výraznejšie a trpkejšie ako citróny. Limetková kôra sa často využíva do koláčov. Pomaranče sa zvyknú konzumovať v surovom stave, ale aj ako súčasť koláčov a mäsových jedál. Mimoriadne obľúbená je pomarančová šťava. Kumkváty vyzerajú ako trpaslíčie pomaranče, pochádzajú z Číny a často sa používajú v konzervovanej podobe. Poznámka: Citrusové ovocie by sme mali konzumovať denne. Membrány medzi mesiačikmi a citrusová kôra sú bohatšie na hodnotné látky ako šťava, ktorú väčšina z nás preferuje. Preto je dobré jesť ovocie celé, ošúpané len z vrchnej kôry. Červenšie druhy pomarančov a grapefruitov obsahujú navyše aj karotény. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Ako skladovať zeleninu a ovocie v zime?

Máte domácu zeleninu a ovocie a neviete ako ich skladovať aby vám vydržali čo najdlhšie čerstvé a chutné? Poradíme Vám čo robiť.

prejsť na článok

Prvé jarné ovocie a zelenina

Po zime potrebuje naše telo poriadnu dávku prirodzených vitamínov. Jarná zelenina a ovocie dodajú nášmu telu dostatok vitamínov a "prebudia" ho.

prejsť na článok

Umývate citrusovú kôru?

Citrusové ovocie, ktoré dostaneme bežne v obchodoch, je povrchovo ošetrené. V článku sa dočítate, čím a prečo a čo sa s tým dá urobiť. Príspevok Umývate citrusovú kôru? je zobrazený ako prvý na www.pribehypotravin.sk.

prejsť na článok

Aké je v skutočnosti lyofilizované ovocie?

Lyofilizované ovocie je typ sušeného ovocia, ktoré je vyrábané pomocou procesu nazývaného lyofilizácia. Lyofilizácia je metóda sušenia, pri ktorej sa ovocie zmrazí a následne sa z neho odstráni väčšina vody vo forme pary, pričom sa minimalizuje tepelná de

prejsť na článok

10 skvelých tipov, ako vaša zelenina a ovocie vydrží dlhšie

Ovocie a zelenina sú pre zdravý životný štýl jednoducho nenahraditeľné. Udržať ich čerstvé však dá veľa námahy. Azda každý z nás pozná ten pocit, keď sa pozrie na sčernený banán, ktorý práve kúpil. Ovocie a zelenina sa kazia veľmi rýchlo, obzvlášť v teple

prejsť na článok