Každý, kto vlastní predajňu potravín, výrobňu, reštauračné alebo iné stravovacie zariadenie, určite už počul o systéme HACCP. Ide o zákonnú povinnosť, ktorej účelom je prechádzať a eliminovať riziká ohrozujúce bezpečnosť potravín. Čo všetko patrí do systému HACCP a ako to vlastne funguje? Čo znamená HACCP? Skratka HACCP vychádza z anglického Hazard Analysis and Critical Control Points, znamená Systém analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov. Systém je zameraný na zaistenie bezpečnosti potravín, stanovuje rôzne činnosti a postupy pri výrobe, predaji a prevádzke potravín, ktoré vychádzajú z platných hygienických predpisov a správnej výrobnej praxe. Jeho cieľom je zabezpečiť, aby finálny produkt pri daných činnostiach bol zdravý a neškodný. Systém HACCP bol vyvinutý v 60. rokoch 19. storočia pre NASA, a následne bol prijatý aj v Európe. Na Slovensku je jeho dodržiavanie povinné od 1.1.2000. Na Slovensku je HACCP uvedené v Potravinovom kódexe Slovenskej republiky pod názvom Zásady správnej výrobnej praxe. Čo je cieľom HACCP? Účelom tohto systému je eliminovať riziká súvisiace s výrobou, distribúciou, prípravou a skladovaním potravín. Kde sa HACCP uplatňuje? Systém HACCP sa uplatňuje v celom potravinárskom reťazci. Uplatňuje sa v poľnohospodárskej prvovýrobe, výrobe, ale aj pri predaji, skladovaní a konečnej spotrebe potravín. Jeho dodržiavanie je zákonnou povinnosťou všetkých organizácií potravinového reťazca – patria sem prvovýrobcovia, výrobcovia potravín, prevádzkovatelia prepravy, dodávatelia a subdodávatelia, ale aj prevádzkovatelia skladovacích priestorov, výrobcovia strojov, čistiacich prostriedkov, baliaceho materiálu, prídavných látok a iných zložiek, a samozrejme aj predajcovia potravín, vrátane stravovacích zariadení – bez ohľadu na veľkosť alebo právne postavenie spoločnosti. Z čoho sa skladá systém HACCP? Systém sa zakladá na nepretržitej kontrole materiálov, podmienok a jednotlivých procesov. V rámci systému prevádzkovateľ podniku vykonáva pravidelné kontroly, ktoré sú zamerané na dosahovanie hygienickej bezchybnosti a zdravotnej neškodnosti ním vyrábaných a/alebo ponúkaných potravín. Zmyslom HACCP je: identifikovanie nebezpečných surovín a potravín z hľadiska prítomnosti alimentárnych patogénov a toxických látok, zistenie, či suroviny a potraviny sú schopné podporovať rozmnožovanie mikroorganizmov, identifikovanie možných zdrojov nebezpečenstva a miesta kontaminácie, určenie pravdepodobnosti, že mikroorganizmy v potravinách budú prežívať alebo sa rozmnožovať počas manipulácie s potravinami, zhodnotenie závažnosti a rizika nebezpečenstva a zdravotnej závažnosti. Kovové skrine & HACCP Podľa platnej legislatívy prevádzkareň musí byť vybavená dostatočným počtom šatní oddelených pre ženy a mužov a okrem toho oddelených aj prevádzkových miestností a skladov. Šatne musia byť vybavené vhodnými skrinkami s jednoduchým vetracím zariadením v množstve zodpovedajúcom počtu pracovníkov s vyčleneným priestorom na oddelené uloženie čistých a použitých pracovných odevov. Skrine spoločnosti ABAmet vyhovujú týmto požiadavkám. Naše šatníkové skrine s prepážkou ponúkajú perfektné riešenie, ak chcete oddeliť civilné oblečenie od pracovného v rámci jednej skrine. Preto sú ideálnou voľbou na miesta, kde podľa hygienických predpisov treba vytvoriť systém čistých aj špinavých šatní. V skriniach si pohodlne uskladníte oblečenie a oceníte efektívne prúdenie vzduchu vďaka otvorom v hornej aj dolnej časti dverí. Zdroje: https://www.svps.sk/legislativa/kodex_02_08.asp https://haccpvpraxi.sk/co-je-haccp/ https://www.haccpsystem.sk/pdf/potravinovy_kodex_2cast.pdf × Potrebujete pomôcť? Kontaktujte nás function setCookie(popupcname, popupcvalue, popupexdays) { var date = new Date(); date.setTime(date.getTime() + (popupexdays * 24 * 60 * 60 * 1000)); var popupexpires = "expires=" + date.toUTCString(); document.cookie = popupcname + "=" + popupcvalue + "; " + popupexpires; } function getCookie(popupcname) { var namepopup = popupcname + "="; var ca = document.cookie.split(';'); for (var i = 0; i < ca.length; i++) { var c = ca[i]; while (c.charAt(0) == ' ') c = c.substring(1); if (c.indexOf(namepopup) == 0) return c.substring(namepopup.length, c.length); } return ""; } function showPopupBox(count_days) { setTimeout(function () { //oneskorenie document.getElementById("custom-popup").style.display = 'block'; // posledny parameter je pocet dni po kolkych sa zobrazi popup uzivatelovy setCookie(`showPopupAfter_${count_days}_Days`, 'true', count_days); }, 25000); // po 25 sekundach sa zobrazi } var count_days = 1; var cookie = getCookie(`showPopupAfter_${count_days}_Days`); let visited_price_offer = sessionStorage.getItem('namespace.visited'); if (!cookie !visited_price_offer ) { showPopupBox(count_days); } The post Čo je HACCP? appeared first on Abamet.
Quality control, regulatory adherence, and supply chain management are among the critical hurdles companies face in their production journey. Supplement contract manufacturing provides a viable option for companies to develop high-quality products without
prejsť na článokKupujete nový nábytok do šatne, dielne alebo kancelárie, a neviete si vybrať z množstva materiálov? Povieme vám 5 dôvodov, prečo je kov perfektnou voľbou pri výbere nábytku. Oceľový plech vďaka svojej chladnej elegancii a pevnosti garantuje dlhú životnosť
prejsť na článokZariaďujete novú šatňu pre zamestnancov, a neviete sa rozhodnúť, ktorý typ by bol pre Vás najvýhodnejší? V nasledujúcom článku sa dozviete, aké typy šatníkových skríň existujú, v čom sa líšia a aké majú výhody. 1. Šatňové skrine s dlhými dverami Ide o ve
prejsť na článok