Kombucha je nápoj, ktorý obsahuje množstvo dobrých živých kultúr, probiotík. Získava sa z kombuchovej kultúry huba plná baktérií a kvasiniek. Stačí ak ju máte doma a viete ako si pripraviť tento nápoj. Ak nie radi vám to prezradíme. Na prípravu zdravia plného moku vám postačí pár veci. Čierny, alebo zelený čaj 4 5 sáčkov 2,5 litra vody 150 g kryštálového cukru Kultúru kombuchy Kombuchový nálev Prevaríte vodu a dáte do nej lúhovať čaj. Postačí ak ho necháte vo vode 10 minút. Pridajte do čaju cukor a poriadne ho rozmiešajte. Keď vychladne (je vlažný) prelejte ho do sklenej 4 litrového pohára a pridajte do neho kombuchový nálev a kultúru kombuchy. Teraz stačí už len prikryť hrdlo pohára priedušnou textíliou (gáza, plátenko), alebo filtrom na kávu. Takto pripravenú zmes nechajte na tmavom mieste pri izbovej teplote kvasiť približne dva týždne. Počas kvasenia sa do zmesi uvoľňujú baktérie a kvasinky z huby (kultúry) a množia sa. Tekutina získava postupne sladko kyslú chuť a začína jemne perliť. Po vykvasení vyberte kultúru kombuchy z tekutiny a opláchnite ju vo vlažnej vode. Zo zmesi odoberte 2 3 dcl do uzatvárateľného menšieho pohára a vložte do nehu hubu. Takto uskladnenú kultúru uskladnite v chladničke do ďalšieho použitia. Zvyšok zmesi preceďte cez sitko. Nápoj skladujte v sklených fľašiach v chlade. Kyslejšiu či sladšiu? Pokiaľ máte radšej kyslejšiu chuť nechajte nápoj kvasiť dlhšiu dobu aj 4 týždne. Ak dávate prednosť sladkej chuti na jeho kvasenie postačí úplne jeden až dva týždne. Počas kvasenia sa cukor a škrob z tekutiny premieňa na alkohol, CO2 a kyselinu octovú. Aj keď je obsah alkoholu malý (0,5%) nie je dobré aby tento nápoj užívali abstinujúci alkoholici. Pokiaľ chcete získať kombuchový ocot nechajte zmes kvasiť 4 týždne. Týmto octom môžete následne ochucovať šaláty. Hubu, obsahujúcu kvasinky a baktérie môžete použiť na prípravu ďalších nápojov. Jej životnosť je len pol roka. Počas tej doby si môžete ale dopestovať ďalšiu vlastnú hubu. Článek Dajte si kombuchu se nejdříve objevil na Adriena.
Na 2 poháriky potrebujete : 75g kryštálového cukru150 ml vody5 ks plátkovej želatíny350 ml vína Cabernet Sauvignon rosé250g čerstvého bobuľového ovocia
prejsť na článokScott Melker, obchodník, investor, spisovateľ a moderátor podcastu Wolf of All Streets, sa na sociálnej sieti X opäť podelil o svoju predpoveď týkajúcu sa budúcnosti Bitcoinu (BTC) a širšieho kryptomenového trhu. Najprv v ňom uviedol, že aktuálny vývoj na
prejsť na článokDajte o sebe všetkým vedieť! Vytvorte si zdarma profil farmára a získajte nových zákazníkov!
prejsť na článokFašiangy, Turíce, Veľká Noc príde, kto nemá kožúška zima mu bude. Ja nemám, ja nemám, len sa tak trasiem, dajte mi slaninky, nech sa napasiem.
prejsť na článokVyprážate často alebo len sem-tam? Čo robíte s olejom, ktorý vám zostane? Vylievate ho do výlevky? To nie je správne riešenie. Dajte oleju druhú šancu. Ochránite prírodu a my vás odmeníme.
prejsť na článok