Čas sláviť. Ako každý seba úctyhodný milovník vína vie, že tretí štvrtok v novembri je Beaujolais Nouveau Day #8211; deň kedy sa mladé vínka z tohtoročného zberu dostanú k milovníkom dobrej zábavy po celom svete. Beaujolais Nouveau je jedným z mála vín, ktoré francúzske apelačné zákony umožňujú uvádzať na trh tak skoro po zbere. Je to zďaleka najznámejší a najviac vyvážaný produkt francúzskeho vinárstva. Povedať, že toto Vin de Primeur alebo skoré víno je mladé, je trochu podhodnotené. Dostať toto hrozno, ktoré ešte pred pár mesiacmi viselo na viniči do pohára v tak krátkom čase a v slušnej kvalite je malý zázrak. Preto niet divu, že vinári z Beaujolais oslavujú spolu s nami ostatnými. Ľahké a jedinečne ovocné. Vo svete vína, ktorý je zdanlivo posadnutý dlhým zrením a starnutím vo fľaši, sa môže zdať zvrátené oslavovať takúto nápadnú mladosť. Ale presne na to sú tieto vína určené: svieže, živé a ovocné v štýle, sú určené na čo najskoršie pitie. Pri ich konzumácií myslíte na zrelé ale svieže červené ovocie, maliny, červené ríbezle a občas aj jahody. Konečným výsledkom je lákavý pohár zdobený drahokamami živej farby, ale bez sprievodných tanínov, ktoré by robili takéto mladé vínko moc drsným. Beaujolais Nouveau rosé, je relatívne nedávna inovácia vyrobená z rovnakého hrozna Gamay, má svoju osobitú chuť: určite svetločervené ovocie, ale aj ružový grapefruit a kvetinové tóny. Vínko sa podáva ľahko vychladené : maestros v Inter Beaujolais regionálnej vinárskej rade odporúčajú podávať červené pri 11-12 stupňoch celzia a ružové pri 8-10 C. Nie všetky Beaujolais sú rovnaké. Na etiketách nájdete Beaujolais Nouveau AOC aj Villages Nouveau AOC, pričom tá druhá označuje vína hornatejšieho severu regiónu. Hrozno tu môže dosiahnuť vyššiu úroveň zrelosti a tým väčšiu koncentráciu chuti. Skvelé príklady možno nájsť v oboch označeniach, ale stojí za to porozprávať sa s miestnym dodávateľom vína alebo distribútorom, najmä o menších producentoch, ktorých by odporučil. Pretože pri tak krátkom čase medzi viničom a fľašou majú tieto vína potenciál sviežosti a ovocnosti, ale je spravodlivé povedať, že na dolnom konci kvalitatívnej stupnice môžu vína vykazovať dosť pochmúrnu, generickú ovocnú zmes- nedostatok individuality, ktoré môže byť vyvolané občasne príliš horlivou stabilizáciou pred plnením do fliaš. Veľký hráči v regióne produkujú trvalo dobré vína so skutočne globálnym dosahom: v 80tych rokoch sa otvorili významné nové trhy v USA, Veľkej Británii a najmä v Japonsku. Georges Dubeouf je toho ukážkovým príkladom. Spoločnosť bola založená v roku 1964 a spolupracuje s viac ako 300 miestnymi vinohradníkmi a s družstvami, a teraz vyváža do celého sveta. Každý rok spolupracuje s umelcami na výrobe úžasných plagátov a etikiet oslavujúcich príchod nového ročníka. Navyše ich krásne navrhnuté etikety sa už stali akýmsi zberateľským kúskom. Usporiadanie oslavy Mnoho maloobchodníkov, vinární a reštaurácií organizuje podujatia a ochutnávky na oslavu zahájenia sezóny. Noble Rot, enfant terrible londýnskej vinárskej scény, každoročne hostí napríklad Rotter´s Fete du Beaujolais v Galvin Bistrot & Bar, malej sestre michelínskej reštaurácie Galvin La Chapell, na špeciálnych raňajkách pre tých, ktorí sa už jednoducho Beaujolais nevedia dočkať Ak sa vám podarí dostať sa do Francúzska, očakávajte plný festivalový režim. Miestna vinárska rada má dokonca praktickú interaktívnu mapu. Centrum slávností je v Les Sarmentelles de Beaujeu, kde sa konajú 5 dní ochutnávky, trhy, živá hudba a množstvo gurmánskych večerí. Ani gastronómovia susedného Lionu sa nenechajú zahanbiť a pretekajú sa s Parížom, kto urobí bujarejšie a gurmánskejšie oslavy. Bokom neostávajú v posledných rokoch ani Japonci, ktorí Beaujolais prepadli aleže neskutočne. Až tak, že sa Japonsko stalo najväčším dovozcom týchto vín na celom svete. Druhým najväčším trhom sa stali USA. Napriek nárastom cien na transport, covidovej odmlke a meniacim sa návykom spoločnosti sa aj tento rok očakáva obrovský export tohto nemalého francúzskeho exportného artiklu, ktorí sa chystá potešiť svojou mladosťou, jemnou prívetivosťou a ovocnosťou všetkých nedočkavých vínomilcov. Ako sa vo Francúzsku hovorí, vychutnajte si vo fľaši Beaujolais posledný dych leta pred tým, ako sa začne vážna úloha vianočných hodov. Á votre santé !The post Dnes je deň Beaujolais Nouveau! first appeared on GURMÁN na Slovensku.
INESS na DNES #52: INESS a päťdesiat najšikovnejších mladých ekonómov Poznáme víťazov Ekonomickej olympiády 2020/2021! Pozrite sa s nami na finálový deň, spoznajte bližšie Ekonomickú ol
prejsť na článokINESS na DNES #81: Prihláste sa do 6. ročníka Ekonomickej olympiády! Ekonomická olympiáda pre stredoškolákov otvorila brány 6. ročníka! Prihláste seba alebo svoju školu a zabojujte o ti
prejsť na článokDnes, 9. apríla 2019 je veľký deň slovenskej populárnej hudby. Neoddeliteľnou súčasťou jej histórie je už 35 rokov spevák Peter Nagy. Ten práve dnes oslavuje neuveriteľných 60 rokov. Oslavovať bude s fanúšikmi na jesennom turné. Dnes je však ideálna príle
prejsť na článokÁno, je to tak, dnes 20.9.2017 po dlhej dobe príprav sme to konečne spustili. Prichádzame k Vám s úmyslom spríjemniť Vám organizáciu Vašeho výletu, nie len do Prahy. Začiatky bývajú ťažké, my sa toho nebojíme, mohlo by sa zdať, že naša ponuka je malá, no
prejsť na článokVyhodnotenie s ae o obraz 120x80cm Mil s aiaci, dnes 03.06.2017 prebehlo vyhodnotenie s ae. Zdieaku sme dnes ukonili rebovan m, ktor n jdete vo videu na konci l nku. V azom sa st va pani Katica Brandov , ktorej z rove srdene gratulujeme a budeme aka k
prejsť na článok