Domáce dozlatista upečené nadýchané žemle

Poďte s nami vyskúšať domáce žemle z ingrediencií, ktoré iste máte vždy doma poruke. Či už ich pripravíte naslano alebo nasladko, dozlatista upečené žemličky máte za necelú hodinku hotové. Sme si istí, že ich nadýchaná štruktúra vaše chuťové bunky veľmi poteší a k receptu sa budete pravidelne vracať. Tak ako my.  Množstvo: 10 žemlí Príprava: 35 minút Doba pečenia: 20 minút Náročnosť: Jednoduché Pripravte si:  400 g hladkej múky 50 ml oleja 250 ml teplého plnotučného mlieka 1 lyžičku cukru 1 lyžičku soli 21 g čerstvého droždia Ako postupovať? Najprv si pripravte kvások. Do hrnčeka alebo vyššej nádoby rozdrobte pol kocky čerstvého droždia. Z pripravených ingrediencií odoberte 50 g múky, cukor a 50 ml teplého mlieka a pridajte ich k rozdrobenému droždiu. Vidličkou všetko rozmiešajte na hladkú kašu, prikryte nádobu utierkou a nechajte kvások pracovať cca 15 minút na teplom mieste. Medzitým si pripravte do väčšej misy zostávajúcu časť múky s lyžičkou soli, olej a zostávajúce teplé mlieko. Vykysnutý kvások pridajte nakoniec a začnite spracovávať cesto. Najprv premiešajte lyžicou alebo vareškou a až potom začnite cesto hniesť rukami alebo si vezmite na pomoc pomocníka – domáceho robota. Z dobre uhneteného cesta rovno tvorte žemle. Cesto rozdeľte na 10 rovnakých kusov a každý kus si rozdeľte na 3 rovnaké diely, z ktorých upletiete žemľu pomocou klasického vrkočového pletenia. Žemle preložte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite ich vajcom a posypte soľou s bylinkami, rascou alebo makom. Plech so žemľami vložte do rúry a až teraz zapnite rúru na 250 stupňov s horúcim vzduchom. Kým sa rúra zahreje na zvolenú teplotu, žemle v nej dokysnú. Žemličky pečte maximálne 12 minút. Po 5 minútach môžete znížiť teplotu na 200 – 220 stupňov podľa skúseností s vašou rúrou alebo ak by sa vám zdalo, že žemle majú tendenciu sa pripaľovať. Upečené žemle nechajte vychladnúť na mriežke. Tip: Ak je vaša rúra zastaralá, nezmestia sa do nej veľké plechy s poklopmi a nepečie rovnomerne, je na čase ju vymeniť za modernejšiu. Napríklad inteligentná kombinovaná rúra MORA VTCS 777 BX v robustnom nerezovom prevedení má nielen mimoriadne veľký objem 77 litrov, ale vďaka jedinečnému klenutému interiéru, výkonným výhrevným telesám s rozsahom 30-300 °C a šikovne umiestneným ventilačným otvorom pečie rovnomerne a teplota je v celom priestore stabilná. Okrem tradičného pečenia rúra otvára dvere aj mnohým ďalším moderným možnostiam prípravy pokrmov medzi 22 automatickými programami sú aj dva parné programy, nechýba teplotná sonda či zdravé teplovzdušné fritovanie bez tuku. Aj zložitejšie pokrmy ľahko pripravíte pomocou pečenia v krokoch, pri ktorom na začiatku všetko nastavíte a rúra sa postará o zvyšok. O automatické čistenie rúry sa postará parná funkcia EcoClean a priebežné katalytické čistenie ventilátora, ktoré sa samo spustí, keď rúra dosiahne teplotu 85 °C alebo viac. Rúra v energeticky úspornej triede A+ stojí 429 EUR. Ďalšie recepty nájdete tu: https://www.mora.sk/receptar/ The post Domáce dozlatista upečené nadýchané žemle first appeared on DobrýRecept.sk.

prejsť na článok

Jednoducho skvelé rýchle a jednoduché francúzske žemle

Francúzske žemle či bagetky, vo francúzštine často označované ako „petits pains“, sú menšie verzie klasickej bagety. Tieto žemle sú pripravené z podobného cesta ako bagety, ale tvarujú sa do malých buchtičiek či bagetiek. Tieto žemle sú ideálne na prípra

prejsť na článok

Domáce žemličky

Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá Žemličky si môžeme upiecť aj doma. Čerstvé chutia predsa najviac. Ingrediencie: Na kvások: 1 lyžica kryštálového cukru 50 g čerstvého droždia 150 ml vlažného mlieka Na cesto: 500 g hladkej múky 100 ml oleja

prejsť na článok

Základný recept na muffiny

Malé, voňavé, jemné koláčiky. Upečené v papierovom košíčku pripravené na pohostenie, na výlet ale aj ako desiata do školy. 

prejsť na článok

Niekoľko alternatívnych možností ako využiť kávu v domácnosti

Domáce praženie kávy Zakúpte si zelené kávové zrná a doma ich upražte. To vám umožní experimentovať s rôznymi praženiami a získať čerstvú kávu. Domáce pečenie kávy je zábavný proces, ktorý vám umožňuje mať čerstvo upraženú kávu presne podľa svojich prefer

prejsť na článok

Tuniakové burgre

Prvý raz mi tieto burgre ukuchnil môj Maťo. Odvtedy ich mám napísané v mojom receptovom zošite a robievam aj viackrát počas leta. 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave 1 vajíčko jemné ovsené vločky 1 ČL horčice nahrobno nakrájaná cibuľka soľ korenie žemle

prejsť na článok