Druhy medu Druhy včelieho medu môžeme v zásade určiť podľa nasledovných kritérií, alebo ich kombinácií: podľa zdroja, z ktorého včely dorábajú med; včelárska rastlinapodľa prostredia, v ktorom včely dorábajú med; skalný med, brtnícky med atď.podľa daného rodu, druhu a poddruhu včiel dorábajúcich med; včela medonosná, bezžihadlová včela Meliponula ferruginea atď.podľa spôsobu spracovania medu človekom; stáčaný med, pastovaný med, lekárnický med atď. Druhy včelieho medu: Surový med – med, ktorý nebol vytočený a vyčírený, buď ešte v plástoch divých alebo chovaných včielČistý med – vyčírený, a inými metódami purifikovaný med, zbavený vosku, propolisu, alebo nečistôt, aký sa dá bežne zakúpiťBrtnícky med – med získaný z brtí, spôsobom odoberania medu zvaným brtníctvo, med býva násobne drahšíStáčaný med – získava sa odstreďovaním odviečkovaných plástov pomocou medometuOdkvapkávaný med – narezaním plástov sa uvoľní med, ktorý vteká do zbernej nádobyTavený med – získaný teplom, zahrievaním plástovLisovaný med – med získaný stlačením plástu, vytlačením medu, nie odstredením v medomete, napr. sardínsky abbamèlePastovaný med – špecifickým postupom vymiešaný kvetový med, tým získa trvácnu krémovitú konzistenciu, je vhodný na natieranie na chliebSušený med – špecifickým postupom vysušený med, tuhej konzistencie (aj práškovaný), sušením však stráca niektoré svoje vlastnosti, používa sa ako rýchly, praktický doplnok energie, do čaju, v pekárstve; raritou je prirodzene vytvrdnutý abcházsky skalný medJednodruhový med – med z nektáru alebo medovice prevažne jedného druhu rastliny (agátový, lipový, repkový, smrekový…)Viacdruhový med – med z nektáru alebo medovice viacerých druhov (ovocný, lúčny, pampový, prériový, savanový, makchiový, púštny, tajgový, tundrový, horský, lesný, džungľový)Kvetový (nektárový) med – má svetlejšiu farbu, z rôznych kvetov bylín, krov, stromovMedovicový med – má tmavšiu farbu, cenený medZmiešaný med – nektárovomedovicové, medovicovonektárové medyZmesový med – med zmiešaný z viacerých druhov včeláromSirupový med – med nepochádzajúci z nektáru alebo medovice rastlín, ale z včelárskeho bylinného sirupu, ktorým včelár kŕmi včelstvo, sirup je z liečivých bylín, ktoré inak neposkytujú nektár a nie sú teda včelárskou rastlinou (žihľava), v Poľsku sa tento druh polomedu nazýva ziołomiódOchutený med – s prídavkom ovocia, orechov, korenín, bylín, sirupovPlástikový med – surový, nevyčírený med v kusoch zaviečkovaných plástov, čím obsahuje aj liečivý propolis, peľ, voskMed s inými včelími produktmi – ako peľ, propolis, materská kašička (podiel zložky musí byť presne určený)Medicínsky med – certifikovaný med určený priamo na terapeutické účely, s výraznými antibakteriálnymi vlastnosťami (i v prípade nemocničných baktérií), ktoré ich odlišujú od bežných medov, tieto výrazné biologické kvality sú dosiahnuté výberom rastlinného zdroja, z ktorého včelstvo dorába med, zväčša ide o jednodruhový med (Manuka), u nás sa im vlastnosťami blížia medovicové medy, táto certifikácia je však v štádiu rozvojaLekárnický med – med obohatený farmaceutom o liečivé látky určený na liečenie konkrétneho druhu ochorenia, užíva sa spravidla v oveľa menších množstváchBiomed – med pri ktorého dorábaní sa cieľavedome znemožňuje akýkoľvek vplyv chemických a neorganických faktorov, vrátane zdrojov, z ktorých včely zberajú sladinu a starostlivosti o včelstvo, med ako biomed je vlastne skutočným cieľom každého seriózneho včelára, ale certifikovaný biomed je viacej vecou dôkladnosti zákonov o biovčelárení a zodpovednosti kontrolných orgánov pri preverovaní skutočného stavu biovčelárenia, zároveň o informovanosti spotrebiteľa o ňomOblastný med – v určitých oblastiach, kde má včelárska rastlina prirodzený biotop, vhodné chránené podmienky, vznikla dlhá tradícia dorábania medu, s výnimočnými kvalitami, med sa stáva známym vo svete ako oblastný med, takýto med je vysoko cenený The post Druhy medu appeared first on Medotela.
Najviac hlasov v súťaži o Najobľúbenejšieho farmára/výrobcu 2017 hlasujúci odovzdali v kategórii Najobľúbenejší výrobca medu. V tejto kategórii sa s najväčším počtom hlasov v súťaži umiestnila farma Medáreň. V tejto rodinnej farme robia všetko pre to, aby
prejsť na článokMed má mnoho zaujímavých prívlastkov a pomenovaní, ako tekuté zlato, elixír života alebo hojivý zázrak. Táto sladká, chutná ale i lepkavá hmota bola uctievaná ako dar, či pokrm bohov a do konca 19.storočia bola aj jediným sladidlom. Aj svojimi liečivými ú
Na brehu najčistejšej rieky Ipľa sa nachádza spoločnosť Natur products, ktorá nám prináša rôzne výrobky vyrobená zo zlata , z medu. Pri výrobe sa ročne spracuje takmer 2000 ton medu, ktorý sa k Vám dostane v rôznych prevedeniach a ochuteniach ako je na
prejsť na článokNa úvod by sme radi podotkli, že všetky pravé včelie medy sú chutné a zdravé. Sú zložené z glukózy a fruktózy v rôznych pomeroch a množstvách v závislosti od miesta, odkiaľ med pochádza. Rozdeľujeme ich podľa farby (od takmer bezfarebných až po tmavohnedé
prejsť na článokBábovka s medom, čo na ňu potrebujeme? 250 g hladkej múky, 100 g masla, 60 g práškového cukru, 60 g medu, 3 vajíčka, citrónová kôra (z chemicky neošetreného citróna), ½ balíčka prášku do pečiva, 80 g mandlí, 125 ml sladkej smotany, 1 balenie vanilkového c
prejsť na článok