Domácnosť – Čo so škvrnami Darmo si šetríme svoj interiér a úzkostlivo chránime krémovú sedačku či huňatý koberček bledej farby. Ako naschvál sa na podobné interiérové prvky či na oblečenie vyleje červené víno alebo sa skotúľa šťavnatá zaváraná višňa. Netreba sa dostať hneď do fázy zúfalstva. Najlepšia je prevencia. Buď sa silno farbiacich potravín radšej vzdáme, aby sme neriskovali malú nehodu, alebo sa vyzbrojíme vedomosťami o odstraňovaní farebných škvŕn a odporúčané čistidlá máme po ruke. Ako sa popasovať s konkrétnymi fľakmi na textílií? Na rozliate červené víno nasypme hrsť soli, ktorá tekutinu vsiakne. Podobný účinok má aj na krvavý fľak. Tmavé víno však môžeme najprv skúsiť odsať bavlnenou handričkou a potom na rovnaké miesto naliať biele víno a po 10 minútovom pôsobení vytrieť vlažnou vodou. Zelenú stopu po špenáte pomôže odstrániť rozkrojený surový zemiak. Fľaky od trávy nohaviciam každého znervóznia. Odstránime ich glycerínom alebo namočením oblečenia do vody s pracou sódou. Podobne sa zbavíme aj škvŕn od rúžu na blúzke. Na stopy asfaltu použijeme pár kvapiek eukalyptového oleja. A účinná je aj bravčová masť, ktorú potom vyperieme klasickým spôsobom. Tmavé bobuľové ovocie a červená kapusta neodolá glycerínu alebo roztoku vody s týmto prostriedkom. Soľ a citrón sú účinným prostriedkom na likvidáciu fľakov po cvikle. Tento druh zdravej a chutnej zeleniny farbí i prsty, preto pri jej krájaní používajme radšej rukavice. Citrón zachráni aj obrus, na ktorý sa vyliala paradajková polievka. Oblečenie znečistené tušom namočme do mlieka na niekoľko hodín. Hrdza dokáže tiež znehodnotiť bledý odev. Platí na ňu citrónová šťava a posolenie. Fľaky od mixovaného jedla a mlieka, ktoré sa rýchlo množia v okolí kŕmeného batoľaťa, treba najprv opláchnuť vodou, potom posypať soľou a po absorbovaní zvyškov farbiva kúsky oblečenia preprať. Vajce chutí, no i farbí. Zbavíme sa ho namočením v slanej vode alebo vyčistením pomocou roztoku bóraxu (25 g na 600 ml vody). Na čokoládu skúsme vlažnú mydlovú vodu alebo vodu s glycerínom, do ktorej textíliu namočíme asi na pol hodiny. Káva a čaj vedia tiež skomplikovať situáciu. Zbaviť sa ich zvyškov dokáže glycerín, ktorý necháme nejaký čas pôsobiť a potom miesto operme v teplej vode. Máme doma malého maliara, ktorého umelecké pokusy končia často na tričku? Vodové farby odstránime namočením oblečenia v studenej vode a vytretím škvrny špongiou. Na čerstvé olejové farby si vezmeme na pomoc rovno terpentín a na zaschnuté horúci ocot. Poznámka: Pri prepieraní textílií, ktoré sú poznačené fľakmi z jedla a iných prírodných zdrojov, nepoužívajme nikdy horúcu vodu, lebo tá škvrny v látke zafixuje. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Máte radi víno? Poznám veľa vínkarov, ktorí si radi doprajú pohár červeného, bieleho alebo aj ružového vínka. Pohár vína je aj zdraviu prospešný. Mnohí doktori odporúčajú červené víno na doplnenie červených krviniek v tele. Aj žena by si mala dať červené
7. marca 2019 sme pre fanúšikov vína pripravili ďalšie zaujímavé podujatie, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch reštaurácie Husacina & Penzión Karolína. Tentoraz sme sa zamerali na talianske vína z výnimočnej oblasti Piemont. Ide o vinársky región, kto
prejsť na článokNielen vína, ale aj iné dobroty od známeho pezinského vinára Petra Matyšáka nájdete už aj v Šamoríne. Otvoril tu novú prevádzku Matyšák shop, ktorú nájdete v nákupnom centre Aréna, vedľa obľúbenej pekárne Ba(j)kery. Otvorené tu majú každý pondelok až sobo
prejsť na článokMomentálne nie je naplánovaná žiadna verejná degustácia. Ak máte záujem o súkromnú degustáciu, viac informácii nájdete v sekcii Súkromná degustácia. The post Žiadna plánovaná degustácia appeared first on Rumové degustácie.
prejsť na článokProfesionálny dekantér by nemal chýbať v domácnosti žiadneho milovníka červeného vína. Dekantér so stojanom od InnovaGoods je navyše vhodný aj na použitie v reštauráciách a baroch. Vychutnáte si s ním víno ako pravý someliér. To, že červené víno treba pre
prejsť na článok