Gazdovská fazuľová polievka, 100-ročný tradičný recept

Čas prípravy: 1 hodina 10 minút Čas varenia: 1 hodina 5 minút Počet porcií: 4 Výborný recept na gazdovskú fazuľovú polievku, na ktorej si pochutí celá rodina. Fazuľové polievky sú u nás mimoriadne obľúbené a inak tomu nie je ani pri tejto polievke. Tento tradičný recept ja navyše veľmi jednoduchý. Gazdovská fazuľová polievka sa pripravuje s mäsom, klobásou a zeleninou, dokonalá kombinácia. Pripravte si ju s portálom Chutné recepty. Gazdovská fazuľová polievka Sýte a strukovinové polievky sa tešia veľkej obľube. Sú veľmi zdravé, jednoduché na prípravu a milujú ich všetci. Navyše, tie s údeným mäskom a klobáskou sú na nezaplatenie. My sme si pre vás pripravili recept na hustú fazuľovú polievku, po ktorej sa budete oblizovať. Pripravte si ju spolu s nami podľa nášho podrobného foto-receptu, ide to tak jednoduchšie. Gazdovská fazuľová polievka vám stopercentne zachutí. Tak, pustime sa do varenia! Ingrediencie  1 hrnček fazuľa, 1 hrnček jačmenné krúpy (aj menej, podľa chuti), 1 ks mrkva, 3 ks bobkové listy, 2 ks väčšie zemiaky,  1 ks rolka údenej šunky, 4 guličky čierne korenie, 2 ks klobása, 1 PL olej, na dochutenie: majoránka, 1 ČL metá červená paprika, 1 ČL drvená rasca, soľ podľa chuti Postup receptu 1 Varíme fazuľu Fazuľu je potrebné namočiť do vody aspoň dve hodiny pred varením, avšak ideálne deň vopred na celú noc. Pred varením zlejeme vodu a fazuľu dáme do hrnca spolu s celým čiernym korením, rascou a bobkovým listom. Zalejeme ich vodou a varíme, kým nie je fazuľa polomäkká (asi 40 45 minút). Záleží to od hrnca, v akom polievku varíte. Ak sa rozhodnete polievku variť v tlakovom hrnci, celkový čas sa určite skráti. 2Pridanie ingrediencií Medzitým si pripravíme ďalšie ingrediencie zemiaky a mrkvu ošúpeme a nakrájame ich na kocky. Údené mäso nakrájame na menšie kocky a klobásu na kolieska. Keď je fazuľa uvarená do polomäkka, všetko pridáme do polievky, kým nebudú zemiaky a mrkva mäkké (asi 20 25 minút). Do polievky spolu so zeleninou pridáme aj jačmenné krúpy.  3 Zápražka Nakoniec na oleji opražíme sladké mletú papriku a vlejeme ju do polievky. Do polievky tiež pridáme pretlačený cesnak (nemusí byť) a soľ podľa chuti. Všetko zamiešame a varíme ešte 5 minút. Nakoniec pridáme aj majorán.  4 Podávame Gazdovská fazuľová polievka sa môže podávať. Hodí sa k nej aj čerstvý kúsok chleba. Gazdovská fazuľová polievka je hotová. Foto Michal Trško Gazdovská fazuľová polievka je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj hustý fazuľový prívarok z webu Ženy v meste. Gazdovská fazuľová polievka je tradičné slovenské jedlo, ktorá je veľmi obľúbené pre svoju výživovú hodnotu a chuť. Gazdovská fazuľová polievka má hlboké korene v slovenskej kuchyni. Bola pôvodne pripravovaná na vidieku z dostupných surovín, hlavne z fazule a zeleniny. Dnes je stále populárna a často sa podáva na rôznych rodinných oslavách a udalostiach. Okrem klasického receptu existuje mnoho variácií gazdovskej fazuľovej polievky. Niektoré z nich môžu obsahovať klobásu, slaninu, zemiaky, kapustu a ďalšie ingrediencie. Každá rodina a región môže mať svoj vlastný spôsob prípravy. Pred varením je vhodné fazuľu namočiť na niekoľko hodín alebo na noc, aby sa skrátil čas varenia a zlepšila stráviteľnosť fazule. Po namočení ju treba dôkladne prepláchnuť, aby sa odstránili prípadné nečistoty. Tradične sa gazdovská fazuľová polievka varí dlhšie, čo pomáha uvoľniť chuť fazule a získava sa bohatší vývar. Niekedy sa varí aj na otvorenom plameni, čo môže pridať jedinečnú arómu. Táto polievka sa často podáva s čerstvým chlebom alebo pečivom. To pomáha doplniť celkový zážitok z konzumácie a umožňuje vychutnať si polievku s kúskom chleba. Gazdovská fazuľová polievka je spájaná s rustikálnou a tradičnou atmosférou. Je to jedlo, ktoré evokuje pocit pohody, tepla a spája sa s rodinnými stretnutiami. Navyše je to veľmi zdravá voľba na obed. Vyskúšajte aj náš recept na hustú fazuľovú polievku, kyslú fazuľovú polievku, sladko-kyslú fazuľovú polievku, fazuľovú polievku bez mäsa, polievku z bielej fazule alebo jednoduchú fazuľovú. Gazdovské polievky Označenie gazdovská v kontexte polievok a jedál zvyčajne odkazuje na tradičný a rustikálny štýl prípravy. Tento termín sa často používa na popis jedál, ktoré sú typické pre vidiecke a poľnohospodárske oblasti. Tu je niekoľko charakteristík, ktoré by mohli byť spojené s polievkou, keď je označená ako gazdovská: Tradičná príprava: Gazdovské polievky zvyčajne dodržiavajú staré recepty a spôsoby prípravy, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu. Sú to pokrmy, ktoré majú hlboké korene v kultúre a histórii danej oblasti. Jednoduchosť: Tieto polievky sa často vyznačujú jednoduchými a bežnými surovinami, ktoré sú dostupné na vidieku. Sú to pokrmy, ktoré vznikli zo základných surovín, ktoré boli dostupné vo vidieckom prostredí. Výživný charakter: Gazdovské polievky bývajú často výživné, pretože boli pripravované pre pracujúcich ľudí na vidieku, ktorí potrebovali dostatok energie počas náročných prác. Rustikálna chuť: Tieto polievky môžu mať výraznú, sýtu a hlbokú chuť, často spôsobenú dlhým varením a použitím prirodzených korenín a byliniek. Základné ingrediencie: Gazdovské polievky sa často pripravujú s bežnými a dostupnými surovinami, ako sú zelenina, mäso, fazuľa, zemiaky a ďalšie. Nie sú zvyčajne zamerané na luxusné alebo exotické prísady. Spojenie s vidieckym prostredím: Tieto polievky sa často spájajú s obrazom vidieka, vidieckeho prostredia, poľnohospodárstva a tradičných spôsobov života. Všeobecne platí, že označenie gazdovská je spôsob, ako vytvoriť obraz tradičného, výživného a rustikálneho jedla, ktoré je spojené s vidieckym životným štýlom a kultúrou. Ku gazdovským polievkam patrí napríklad aj šošovicová polievka, krúpová polievka či tradičná hŕstková polievka. A tu je zase rýchla zeleninová polievka. Tu je aj recept na fazuľovú polievku s údeným mäsom a klobásou. Tu je zase slávna maďarská fazuľová polievka. Videorecept  Gazdovská fazuľová polievka, 100-ročný tradičný recept Vegetariánske fašírky, recept na 1-tku Kyslá polievka z bielej fazule, výborný recept 10/10 Fantastický fazuľový guláš bez mäsa, 1 jednoduchý recept Ľahká fazuľová polievka bez mäsa, rýchly recept za 30 minút Sladko-kyslá fazuľová polievka, 100 rokmi overený recept Poctivá kulajda je najlepšia, recept na výbornú českú polievku Tradičná držková polievka, pravý slovenský recept 7 nápadov na lacné recepty pred výplatou, ktoré ušetria peňaženku a chutia Gazdovská fazuľová polievka, 100-ročný tradičný recept Pravá cesnačka je jednoduchá a hotová za 20 minút Tekvicová polievka starej mamy, klasika na 100% Príspevok Gazdovská fazuľová polievka, 100-ročný tradičný recept je zobrazený ako prvý na Chutné recepty.

prejsť na článok

Fazuľová polievka s klobásou

Varenie – Recepty – Polievky Tradičná fazuľová polievka výborne zasýti i zahreje. Ingrediencie: 150 suchej fazule 250 g klobásy 1 menšia cibuľa cesnak zelená petržlenová vňať soľ Príprava: Fazuľu preberieme, umyjeme a namočíme ju deň vopred. V

prejsť na článok

Poctivá kulajda je najlepšia, recept na výbornú českú polievku

  Čas prípravy: 10 min Varenie: 30 min Pripravené za: 40 min   Poctivá kulajda je obľúbená polievka, ktorä ku nám prišla z Česka. Na jej skvelej chuti si určite pochutíte. Poctivá kulajda Najlepšia krémová kulajda, tradičný recept na výbornú polievku spo

prejsť na článok

Šampiňónová krémová polievka

Táto polievka je výborná aj z viacerých druhov húb.

prejsť na článok

Špargľová polievka s krutónmi

Veľmi chutná sezónna polievka s chrumkavými kockami chleba. 

prejsť na článok

Kapustová polievka s mäsovými knedlíčkami

Polievka z bielej hlávkovej kapusty s knedlíčkami z mletého mäsa zohreje aj zasýti. 

prejsť na článok