Glykemický index (GI) je dôležitý a mnohí z Vás ho.

Pre niekoho je glykemický index len neznámi pojem, iný o ňom čo to vie, ale len málo ľudí ho využíva na maximum v prospech svojho zdravia alebo chudnutia. A pritom glykemický index potravín, resp. stravovanie založené  na potravinách s nižším alebo stredným glykemickým indexom priamo napomáha odolávať vlčím hladom, chúťkam a podvedomo Vás núti, jesť zdravšie potraviny (máte na ne väčšiu chuť). Samozrejme, že to platí aj naopak. Ak sú vo Vašej strave vo väčšej miere zastúpené potraviny s vysokým glykemickým indexom, tak sa potom nečudujte, že bývate častejšie nervózny, horšie zvládate stres, jete viac nezdravo. To už Vaše zdravie, u niekoho aj postava nenechajú bez odozvy. Takže pozor. Čo je to teda ten Glykemický index potravín? Každá potravina má svoj glykemický index. Ten vyjadruje, koľko obsahuje sacharidov (cukrov), resp ako rýchlo sa tieto sacharidy (cukry) z tejto potraviny vstrebávajú do krvi.. Hodnotí sa to v rozmedzí od 0 po 100.  Čím nižšie číslo tým lepšie. Potravina, ktorá neobsahuje žiadny cukor má GI nula (napr. mäso) a na opačnej strane je biely cukor, ten má glykemický index 100. Potraviny rozdeľujeme podľa výšky glykemického indexu Potraviny s nízkym glykemickým indexom 0-55 (vhodné) Patria sem napríklad: vláknina, zrná, krupica, otruby, veľa druhou zeleniny: Potraviny so stredným glykemickým indexom 56-70 (vhodné) Patria sem napríklad: celozrnné pečivo, výrobky s celozrnnej / špaldovej múky, veľa druhov ovocia. Potraviny s vysokým glykemickým indexom 71-100 (nevhodné): sladkosti, sladké pečivo, výrobky s hladkej múky,. Glykemický index zeleniny, ovocia, orechov a strukovín Nízky glykemický index: (Zelenina) brokololica, cesnak, šalát, kapusta, mrkva paprika, paradajky (Ovocie) jablko, grep, broskyňa, čerešňa, hruška, jahody, kivi, mango, marhuľa, pomaranč, slivky (Strukoviny) hrach, fazuľa, sója, šošovica (Orechy) vlašské, kešu, arašidy Stredný glykemický index: (Zelenina) zemiaky, kukurica (Ovocie) ananás, banán, figy, hrozno, melón Glykemický index príloh, pečiva a mliečnych výrobkov Nízky glykemický index: (Prílohy) celozrnné cestoviny, ryža natural (Mliečne) mlieko, jogurty, tvaroh, syr Stredný glykemický index: (Prílohy) ryža biela, varené zemiaky (Pečivo) celozrnný chlieb, celozrnné rožky (Mliečne) ochutené jogurty a prisladené mliečne výrobky Vysoký glykemický index: (Prílohy) pečené zemiaky, hranolky  (Pečivo) biely chlieb, biele rožky, sladké pečivo Poznámka: Všetky druhy mäsa majú glykemický index 0 (najnižší), pretože neobsahujú sacharidy Čo ak budete jedávať potraviny najmä s nízkym, prípadne stredným GI Ak budete jedávať prevažne takéto potraviny tak výsledkom bude to, že telo dostane energiu postupne a nemusí nárazovo vylučovať veľké množstvo inzulínu. To sa prejaví aj v tom, že Vás zasýti na dlhší čas, obmedzia sa návaly rôznych nálad, chúťky – vlčie hlady, budete sa cítit komfortne a navyše neutrpí ani Vaše zdravie. V neposlednom rade  príjem prevažne zložených sacharidov prispieva k optimálnej kondícii a ku peknej postave. Navyše takéto potraviny sú v 90% prípadoch aj zdravšie, čo znamené len jedno. Že vaše telo bude vitálnejšie a krajšie. Vaša strava by mala obsahovať najmä jedlá s nízkym alebo stredným glykemickým indexom. Čo ak budete jedávať potraviny prevažne s vysokým  GI Pokiaľ Váš jedálniček tvoria prevažne potraviny s vysokým glykemickým indexom, tak sa Vám cukor do krvi dostáva veľmi prudko prudko stúpa a následne telo prudko vylučuje inzulín. Cukor v krvi prudko klesne a opäť pociťujete hlad a nedostatok cukrov. Tak opäť príjmete cukry a celý proces sa opakuje. Dostávate sa do začarovaného kruhu chúťok a nezdravej stravy. A čo keď skombinujem rôzne potraviny? Treba brať do úvahy, že pokiaľ skombinujete potravinu s nízkym a vysokým glykemickým indexom, tak výsledné jedlo má v priemere stredný glykemický index (dôležité je zohľadniť aj množstvá potravín) Príklad 1 – takto áno: Pokiaľ skombinujete biely chlieb (vysoký GI) s trochou kvalitného masla (nízky GI), kvalitnou šunkou (nízky GI) alebo vajíčkom a pridáte 2 kúsky zeleniny(nízky GI),  tak výsledkom je stredný glykemický index takéhoto jedla. A to je v poriadku Príklad 2 – takto nie: Pokiaľ skombinujete biely chlieb (vysoký GI)  s džemom (vysoký GI), tak pre telo je to hotová katastrofa (veľa cukru, hladkej múky). Glykemický index takéhoto jedla je extrémne vysoký sa blíži k maximu. TIPY pokiaľ chcete jedávať zdravšie a nechcete sa vzdať niektorých potravín, tak majte na pamäti, že existujú zložky stravy, ktoré výrazne znižujú rýchlosť vstrebávania cukru do krvi, resp. znižujú glykemický index jedla ako celku. Ktoré sú to? Vláknina nielenže napomáha čisteniu tela a detoxikácii, ale výrazne spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi, čiže znižuje glykemický index jedla. Navyše má aj sýtiaci efekt. Viac o vláknine si prečítajte tu Proteíny (bielkoviny) ich dostatočný príjem zabezpečuje primeranú rýchlosť metabolizmu. Čím viac bielkovín jedlo obsahuje, tým je sýtejšie. Bielkoviny taktiež spomaľujú vstrebávanie cukru do krvi. Tuky dokonca aj tie sú prospešné pre telo. Samozrejme v prijateľnom množstve a kvalite. Preferujte však zdravé tuky z rýb, orechov a semienok a v menšom množstve kvalitné živočíšne. Podporte svoju životosprávu kvalitnými Herbalife produktami. Vyberáme pre Vás: Formula 1 Vyvážené jedlo najpopulárnejší produkt Herbalife. Má nižší glykemický index, len 220 kalórií a až 17 gramov bielkovín. Okrem toho množstvo živín a aj výborne chutí. Nahraďte ním 1 až 2 jedlá denne a doprajte telu to, čo potrebuje. Multivlákninový nápoj  Ideálny pre správne fungovanie tela a podporu čistenia organizmu a podporu imunity! Navyše znižuje glykemický index jedla. Denne by ste mali zjesť až 25g vlákniny, tak ak takýto denný príjem nemáte, tak tento produkt je pre Vás vyborný. Jedna porcia obsahuje až 5 g vlákniny (zo 6-tich zdrojov). Proteín 240g  bielkoviny výrazne znižujú glykemický index jedla. A pokiaľ sú prevažne rastlinného pôvodu, tak navyše nezaťažujú organizmus. A o tom ako výrazne podporujú metabolizmus, resp, peknú postavu ani nehovoriac. Pridajte si ho do svojho obľúbeného šejku Formula 1. Tak čo? Aké jedlá ste dnes jedli? Mali vo Vašom jedálničku zastúpenie aj tie správne potraviny? Zdravie máme len jedno a nedá sa len tak vymeniť za nové. Pristupujte k nemu tak ako si zaslúži! Neviete, kde s úpravou životosprávy začať alebo ako ju upraviť? Alebo chcete schudnúť? Sme tu pre Vás. Výžive a chudnutiu sa venujeme už viac ako 15 rokov. Budeme radi, ak Vám naše skúsenosti napomôžu dosiahnuť pevnejšie zdravie a krajšiu postavu.  Adam a Alenka

prejsť na článok

Zásah do druhého piliera pripraví sporiacich o stovky eur Index SME

Súvisiace témy: Dôchodok, Druhý pilier · Vypnúť reklamu. Zdieľať. diskusia (1). Nahlásiť chybu. Najčítanejšie na Index. 4 hodiny; 24 hodín; 3 dni; 7 ... Pokračovať v čítaní The post Zásah do druhého piliera pripraví sporiacich o stovky eur – Index SME fi

prejsť na článok

Čo je to linkbuilding, ako funguje a prečo je dôležitý pre váš web?

Vnasledujúcom článku sa budeme zaoberať problematikou linkbuildingu – definíciou tohto pojmu astým súvisiaceho odkazového profilu, ako linkbuilding funguje aprečo je dôležitý pre vaše (online) podnikanie. Čo je to linkbuilding? Linkbuilding predstavuje pr

prejsť na článok

AKO SI SPRÁVNE ZVOLIŤ TVRDOSŤ MATRACA

Nie len materiál je dôležitý pri výbere správneho matraca, ale aj jeho tvrdosť Mnohí ľudia nevedia ako vybrať tvrdosť svojho nového matraca. Poväčšine sú ľudia, ktorý preferujú buď tvrdšie spanie alebo naopak veľmi mäkké, ale je to naozaj správne? Rozhod

prejsť na článok

Pretože pohyb je pre deti dôležitý

Pretože pohyb je pre deti dôležitý Spojili sme pohyb na súši s pohybom vo vode a prinášame vám spolu jedinečný koncept pohybových krúžkov v našom meste. Ak budete navštevovať naraz plávanie so Šťastnými rybičkami a BabyGym prinášame vám samé výhody ! Zlad

prejsť na článok

STREČING – DÔLEŽITÝ KOMPONENT POHYBOVEJ PRÍPRAVY ŠPORTOVCOV

Názov je odvodený z anglického slova „stretching“, čo znamená naťahovanie, alebo rozťahovanie. Svoje uplatnenie si strečing našiel vo vrcholovom športe, v rekreačnom športe, ale taktiež u ľudí so zníženou ohybnosťou. Hlavnou úlohou strečingu je ponaťahova

prejsť na článok