Výborné a ľahké jedlo stvorené na letné dni. Grécke jemistá sú zapečené paradajky a papriky plnené ryžou. Ja osobne pripravujem týmto spôsobom len paradajky, keďže papriky nemám veľmi v oblube Gréci pripravujú toto jedlo zvyčajne v pôstne dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Suroviny 5 ks šťavnaté paradajky 1 ks cibuľa 1 ks mrkva 5 PL ryža 1/2 hrnčeka olej olivový vňať petržlenová soľ korenie čierne mleté Postup prípravy 1. Paradajky si umyjeme, osušíme a narežeme vrchnú časť tak, aby sa paradajky po naplnení dali znovu zavrieť. Malou lyžičkou si vyberieme vnútro paradajky a dáme do misky. Ak paradajky nie sú veľmi šťavnaté, nakrájajte vybratý obsah pradajky nadrobno. Takto si pripravíme všetky paradajky a uložíme do pekáča. 2. Do hrnca nalejeme trochu olivového oleja, pridáme nakrájanú cibuľu, nadrobno nastrúhanú mrkvu, trošku osmažíme a pridáme ryžu. Ďalej pridáme obsah paradajok, ktorý sme si na začiatku odložili do misky, pridáme petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej a pridáme ešte trochu vody, záleží od toho aké šťavnaté paradajky máme. Ak paradajky nie sú veľmi šťavnaté, pridáme viac vody. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme. Varíme, kým ryža nie je polomäkká. Čas varenia záleží od typu ryže, ktorú použijeme. 3. Teraz si pripravenou ryžou budeme plniť paradajky. Po naplnení každú paradajku priklopíme/ zavrieme vrchnou časťou paradajky. Do pekáča nalejeme trochu vody, pridáme pol hrnčeka olivového oleja a vložíme do rúry. Pečieme pri 200 °C asi 30 minút v závislosti od typu rúry, tak aby paradajky chytili peknú farbu Ak vám zostane viac plnky ako sa zmestí do paradajok, kľudne ju pridajte do pekáča a prípadne pridajte nakrájaný zemiak. Je to výborná kombinácia. Zvyčajná dávka ryže je 1 lyžica na jednu stredne veľkú paradajku. Takto pripravené paradajky najčastejšie podávame s feta syrom. Dobrú chuť
Dnes sme pre vás vybrali túto skvelú ponuku first minute letecký zájazd na Krétu, jeden z najhorúcejších gréckych ostrovov. Kréta vás očarí svojou krásnou prírodou, atmosférou a mystikou. Vedeli ste, že podľa legiend je rodiskom najvyššieho z gréckych bo
prejsť na článokVybrať si dovolenkovú destináciu nie je jednoduché. V záplave mnohých ponúk našich, českých či zahraničných cestovných kancelárií si niekedy nevieme vybrať. Často sa však nevieme rozhodnúť, či nám vyhovuje obrovský hotelový rezort alebo radšej malý domček
(ilustračný obrázok, Pixabay) Počas nastávajúcej turistickej sezóny môže byť na gréckom pobreží problémom bezpečnosť ako aj kvalita ubytovania. Mnohé grécke hotely sa dočasne stali centrami pre migrantov. V nich dochádza z rôznych príčin ku škodám na v
prejsť na článokPod pražiacim sa gréckym slnkom dozrievajú plody, ktoré chutia úplne odlišne ako z iných končín svete. Jedinečná chuť gréckych potravín a výrobkov sa prejavila v tom, že veľa ľudí dáva vo svojej kuchyni prednosť práve gréckym produktom. Medzi nimi dominuj
Chrámové kadidlo Chrámové kadidlo (tiež grécke kadidlo, pravoslávne kadidlo, livani) má svoj pôvod v kláštoroch pravoslávnej cirkvi na polostrove Athos v Grécku. Polostrov Athos je mníšsky štát, tvorí ho 20 mužských pravoslávnych kláštorov monastierov. D
prejsť na článok