Harmonická výživa podľa āyurvédy

Áyurvédska medicína môže pomôcť ľudskému organizmu v dobe akútnej alebo chronickej choroby, ale v čase zdravia si telo dokáže udržiavať zdravie samo, avšak za predpokladu, že človek dodržiava správnu diétu a životosprávu. Strava je teda základ zdravia a bez nej sa nedá byť dlhodobo v rovnováhe troch dóš. Ľudské telo je sebestačné, je schopné sa liečiť cez samoliečebné procesy, ktoré neustále v tele prebiehajú. Smrť prichádza v podobe choroby alebo úrazu, zdravé telo je schopné žiť celé stáročia. Za predpokladu, že nášmu telu dodávame všetku potrebnú výživu a správne funguje trávenie, distribúcia látok všetkým tkanivám a orgánom, vylučovanie odpadových látok a toxínov z tela v podobe potu, moču a výkalov, ak správne funguje aj krvný obeh a prekrvenie mozgu, ak správne dýchame a premýšľame, potom by sme sa mali dožiť aspoň sto rokov. Bohužiaľ v strednej Európe je katastrofálna gastronómia a životospráva, a tak je ľudský život skrátený minimálne v priemere až o 20-30 rokov. Väčšina chorôb vzniká kvôli našim zlým stravovacím návykom alebo z nevhodných kombinácií a antagonických potravín nevhodných pre fyzickú konštitúciu. Ak sa nám podarí zmeniť stravovacie zlozvyky a pochopiť, ako sa správne stravovať podľa konštitúcie, sezóny alebo zdravotného stavu a sile metabolizmu, môžeme si značne predĺžiť život a vyhnúť sa stovkám civilizačných ochorení, ktoré sa svetom šíria podobne ako lesný požiar. Takým príkladom je cukrovka diabetes mellitus, ktorá je skutočnou pandémiou 21.storočia. Je vhodné voliť potraviny z lokálneho biopoľnohospodárstva a variť ich vždy čerstvé alebo sušiť a zavárať ovocie a zeleninu mliečnym kvasením na zimu, podobne ako to robili naši predkovia, potom môžeme chemické lieky alopatického farmaceutického priemyslu nahradiť vyváženou stravou. Starodávny áyurvédsky text Suśruta Samhita hovorí v jednom verši: Ľudské telo je schopné sa vyliečiť zmenou jedálnička a návykov spojených so stravovaním bez použitia akýchkoľvek liekov, zatiaľ čo stovky najlepších liekov nedokážu uzdraviť chorého človeka, ktorý konzumuje nevhodné jedlá. Podľa klasických autorov v áyurvéde je teda správna potrava kľúčovým faktorom liečenia a udržiavania dobrého zdravia. Kto už niekedy videl alebo počul o človeku, ktorý sa prejedá, že by bol ideálne zdravý? Preto je dôležité vytvoriť rovnováhu vo výžive všetkých siedmich druhov tkanív v ľudskom organizme, menovite: plazma, krv, svaly, tuk, kosti, nervy a kostná dreň a pohlavné tkanivo musia pravidelne dostávať celú škálu výživných látok, aby si udržiavali harmóniu zdravia. Náš organizmus vyžaduje také jedlá, ktoré dodávajú energiu potrebnú na udržiavanie týchto tkanivových systémov v tele, ktoré pokryjú celú škálu bielkovín, aminokyselín, sacharidov, tukov, vitamínov a minerálov dôležitých pre fungovanie ľudského organizmu. Zároveň treba prijímať aj vodu a tekutiny v podobe pitného režimu, kde áyurvéda odporúča požívať filtrovanú, prevarenú, teplú vodu každú hodinu pohár alebo podľa potreby. Minimálny príjem tekutín by mať byť okolo 1,5l a viac pre bežného človeka typu pitta, pre typ váta 2l a viac a typ kapha okolo 1l maximálne. Potrebné zložky potravy Proteíny sú stavebným kameňom biologického organizmu na báze uhlíka a sú vytvárané aktívnou DNA živého organizmu, preto by sme mali jesť živú stravu bohatú na proteíny. Ich štiepením vznikajú tzv. aminokyseliny, ktoré sú základné stavebné prvky ďalších bielkovín, najmä kolagénu, a bez nich by nebolo možné vytvárať ďalšie tkanivá nášho organizmu. Jedlá, ktoré obsahujú základné aminokyseliny, ktorých je 8, sa nazývajú plnohodnotné bielkoviny. Tie, ktoré postrádajú jednu alebo viac základných aminokyselín, sú proteíny neplnohodnotné. Plnohodnotná bielkovina prispieva k stavbe tela a je dôležitá najmä pre tehotné ženy, deti alebo dospelých, aktívnych ľudí. Zásobáreň bielkovín je v našom tele tuk, ktorý sa rozkladom používa nielen ako zdroj energie, ale aj ako zdroj aminokyselín, keď je potreba a takisto svalové tkanivo, ktoré telo rozkladá a využíva/recykluje bielkovinu, keď je ich nedostatok a potrebuje ich súrne niekde inde. Každá bielkovina jednotlivého tkaniva má iný pomer a zloženie, čo sa týka aminokyselín, ako príklad je iný druh a pomer aminokyselín bielkoviny nervového tkaniva mozgu alebo krvných buniek, svalových atď. Podľa áyurvédy potrebuje telo najviac bielkovín do veku 35 rokov, po tomto veku je nadmerný príjem bielkovín nielen zbytočný, ale môže byť aj škodlivý na srdce, obličky alebo pečeň. Dobrým zdrojom plnohodnotných bielkovín pre človeka je kombinácia týchto potravín: obilniny ako pšenica, jačmeň, amaranth a malý cícer, strukoviny ako adzuki, šošovica, cícer, urad, mung, toor, sója, hrach a rôzne iné druhy fazulí, ďalej pivovarské kvasnice, orechy, semená, klíčky, syr, tvaroh, mlieko, jogurt. Sacharidy sú hlavným zdrojom energie pre naše telo a zároveň aj prispievajú k stavbe organizmu. Sú to hlavne polysacharidy (škroby) a jednoduchšie cukry, ktoré sú najrýchlejším zdrojom energie a používajú sa na jej okamžité doplnenie pri akútnom vyčerpaní v podobe izotonického nápoja ako je napríklad kokosová šťava. V áyurvéde hrajú rolu ako hlavné jedlo (nie príloha) a u väčšiny ľudí typu váta a pitta by mali tvoriť až 50% jedálnička. Sacharidové jedlá je veľmi dôležité poriadne požuť, lebo v ústach sa tvorí tzv. bodhaka kapha, ktorá obsahuje tráviaci enzým ptyalín, dôležitý práve pri metabolizme sacharidov. Nadmerná konzumácia sacharidových jedál však vedie k nadváhe až obezite, kedy sa cukry ukladajú v tele v podobe tuku alebo k cukrovke typu 2. Proces premeny cukrov na tuky prebieha práve v pečeni a preto je dôležité konzumáciu sacharidov kombinovať vždy s jedlami pálivej a horkastej chuti, aby sa podporil ich metabolizmus a človek neochorel na cukrovku. Telesný cukor sa v podobe glykogénu zároveň ukladá v svalovej hmote. Vláknina ako pre človeka nestráviteľný druh sacharidu je dôležitá súčasť vylučovania toxických látok z gastrointestinálneho traktu. Jej hlavným zdrojom sú potraviny ako ovocie, celozrnná múka a cestoviny, listová zelenina, koreniny a bylinky. Jednoduchšie cukry ako glukóza, fruktóza, sacharóza, maltóza, laktóza sú rýchlo stráviteľným zdrojom energie. Ich zdrojom je napríklad ovocie ako hrozno, med, cukrová trstina, cukrová repa, naklíčené obilie alebo škrob a laktóza sa nachádza iba v mlieku a v mliečnych výrobkoch. Zdravý človek dokáže produkovať laktázu, určenú na trávenie laktózy. Ľudia, ktorí pracujú málo fyzicky alebo psychicky by sa jednoduchším cukrom v nadbytku mali vyhýbať, ich najlepším zdrojom je práve med, ktorý je vďaka enzýmom natrávený a tmavý med dokáže liečiť aj cukrovku, ten sa však nemôže variť ani piecť, lebo sa inak stáva toxickým. Na varenie áyurvéda odporúča surový, nerafinovaný cukor ako gur alebo kokosový cukor, ktorý obsahuje aj veľa vitamínov a minerálov, umožňujúcich trávenie cukrov. Škroby sú dobrým zdrojom dlhodobo sa uvoľňujúcej energie a ich hlavným zdrojom sú obiloviny ako pšenica, ryža, zemiaky alebo sušené ovocie. Tuky sú podobne ako sacharidy dôležitým zdrojom energie, hlavne pôsobia v tele ako jej úložisko a mali by tvoriť až 20% energetických zásob tela, keďže dokážu koncentrovať teplo. Tuky v tele vytvárajú ochrannú a izolačnú vrstvu, pomáhajú udržiavať telesnú teplotu a zároveň sú skvelý zdroj kalórií, čím zabraňujú využitiu proteínov ako zdroja energie. Tuky pomáhajú dodávať telu dôležité vitamíny ako vitamín D, E a K a pomáhajú aj pri premene karoténov na vitamín A. Najlepším zdrojom tukov pre ľudské telo je maslo a ghí (prečistené maslo), ďalej nerafinované rastlinné oleje, potom menej zdravé, rafinované rastlinné oleje a živočíšny tuk je až na poslednom mieste. Ghí je dokonca podľa áyurvédy potravina číslo 1 na prvom mieste. Ghí nemá dátum spotreby, dokáže z tela odstraňovať toxíny, chronické ochorenia typu váta a zápalové ochorenia typu pitta. Pre váta typ ľudí sa sezamový olej odporúča ako hlavný zdroj tukov. Bravčový tuk, podobne ako väčšina živočíšnych tukov, je ťažko stráviteľný, telo musí vynaložiť veľa energie na zmäkčenie týchto tukov a konkrétne bravčový tuk je pri telesnej teplote stále tuhý, preto ho áyurvéda na konzumáciu neodporúča. Zdravý človek by nemal mať problém stráviť maslo a ghí, ich pravidelná konzumácia zvyšuje vitalitu a zlepšuje fyzické zdravie. Bežný človek potrebuje denne 40-60g tukov, avšak ak niekto konzumuje v nadbytku sacharidy, tučným jedlám by sa mal naopak vyhýbať. Túto dávku tukov dokážu hravo zabezpečiť pravidelný príjem semien ako sezam, ľan, slnečnicové semená alebo tekvicové semená, ďalej orechy ako mandle, vlašské orechy, kokosový orech, pekan, alebo píniové semená, mliečne výrobky aj rastlinné oleje. Ľudia, ktorí majú radi tučné jedlá, by mali pravidelne športovať a cvičiť, vyhýbať sa lenivosti a pasivite. Denná dávka masla alebo ghí by mala byť okolo tretiny až pol šálky denne. Pokiaľ budú v jedálničku aj iné živočíšne tuky než je maslo alebo ghí, hladina zlého cholesterolu sa môže ľahko zvýšiť a môže dôjsť k upchávaniu ciev a ich kôrnateniu, čo sa nazýva ateroskleróza a následne môže dôjsť k zvýšeniu krvného tlaku. Naopak rastlinné oleje obsahujúce nenasýtené mastné kyseliny nemusia zvýšiť hladinu krvného cholesterolu, ani keď sa konzumujú v nadmernom množstve. Vitamíny a minerály sa síce nachádzajú v potrave v stopových množstvách, avšak tvoria neoddeliteľnú a nepostrádateľnú súčasť zdravého fungovania organizmu. Vyvážená áyurvédska strava, ktorá obsahuje všetky chute, menovite sladkú, kyslú, slanú, pálivú, horkú a trpkú, by mala obsahovať dostatočné množstvo vitamínov a minerálov. Vitamíny sú esenciálne organické látky zohrávajúce dôležité procesy vo fyzickom tele a ich nedostatok ako hypovitaminóza vedie k vážnym zdravotným problémom. Niektoré sú rozpustné buď vo vode ako vitamín B a C a iné zase v tukoch ako vitamín A, D, E a K. Vitamínmi rozpustnými v tuku je dokonca možné sa aj predávkovať a taký stav sa nazýva hypervitaminóza. Dobrým zdrojom vitamínov B, ktoré vplývajú na rast organizmu, metabolizmus sacharidov, správne fungovanie nervovej sústavy či okysličenie krvi, sú napríklad celozrnné obiloviny aj strukoviny, mliečne výrobky, listová zelenina, ovocie aj orechy a semená. Vitamín C je dôležitý na správne fungovanie imunity a ochranu pred oxidáciou alebo predčasným starnutím, vstrebávanie kovov a tvorbu kolagénu. Najlepším zdrojom vitamínu C je ovocie ako amalaki, citrusové plody, jahody, kiwi, rakytník alebo maliny. Vitamíny A, D, E a K zohrávajú rolu pri správnom fungovaní zraku, pokožky, omladzovania alebo trávenia a ich dobrým zdrojom sú zelenina ako mrkva, hokkaido, mliečne výrobky, rastlinné oleje, semená a orechy. Minerály sú dôležité pre rast a rozvoj organizmu a zároveň regulujú rôzne telesné procesy. Sú to najmä vápnik, zinok, horčík, mangán, selén, síra, sodík, draslík, železo a meď. Ich najlepším zdrojom je napríklad sezam, sezamová pasta tahini a iné semená a orechy. Vyvážené chute Áyurvéda tiež popisuje 6 chutí, ktoré by malo vyvážené jedlo obsahovať. Všetky pokrmy, ktoré prijímame, majú svoju chemickú povahu a aj keď obsahujú mnoho rôznych chemických zlúčenín, nakoniec sa prejavujú v šiestich chutiach a to menovite: sladká chuť (mádhurya rasa), kyslá chuť (amla rasa), slaná chuť (lavana rasa), pálivá chuť (katu rasa), horká chuť (tikta rasa) a trpká chuť (kashaya rasa). Čím viac chutí potravina ponúka, tým je cennejšia. Dokonca tá istá potravina môže chutiť odlišne v závislosti od toho, kde sa pestuje, kedy sa zbiera, či sa skladuje alebo konzervuje, ako sa varí alebo spracováva, aká je jej čerstvosť a pod. Každá chuť je kombináciou piatich elementárnych prvkov hmotnej prírody (panča-mahá-bhúta): éter, vzduch, oheň, voda a zem. Základným učením áyurvédy je, že všetko okolo nás a vo vesmíre sa skladá z týchto 5 elementárnych prvkov, ktoré obsahujú celú periodickú sústavu prvkov. Sladkú chuť tvorí prvok zeme a vody. Kyslú chuť tvorí prvok zeme a ohňa. Slanú chuť tvorí prvok vody a ohňa. Pálivú chuť tvorí prvok vzduchu a ohňa. Horkú chuť tvorí prvok vzduchu a éteru. Trpkú chuť tvorí prvok vzduchu a zeme. Pokiaľ jedlo obsahuje všetky chute, hovoríme o vyváženom jedle. Sladká chuť zvyšuje množstvo kaphy v tele. Naopak je veľmi prospešná na upokojenie pitty a váty. Potraviny sladkej chuti sú väčšinou ťažké, chladné, výživné a dodávajú mentálnu pohodu. Sladká chuť zvyšuje hladinu energie v tele. Do tejto skupiny patrí mlieko, sladká smotana, všetky druhy cukrov a sladidiel, med, väčšina orechov, väčšina olejov, ghí, pšenica, ryža, mungo fazuľa, koreňová zelenina, sladké zrelé ovocie, napr. melón, hrozno, ďatle, figy, hrušky, banány, mango, škorica, sladké drievko, vanilka, mäta Sladká chuť prináša kalórie, odstraňuje nervozitu spôsobenú nedostatkom glukózy, odstraňuje kyslosť a dáva pokožke zdravý žiarivý nádych. Sladká chuť je telu príjemná, vyživuje všetky telesné tkanivá a zvyšuje ojas. Tým predlžuje život, prečisťuje zmyslové orgány, zvyšuje silu a elán a skrášľuje pleť. Má anabolický účinok. Avšak pri nadmernom užívaní môže sladká chuť spomaliť metabolizmus (udusiť tráviaci oheň agni), znížiť chuť do jedla alebo spôsobiť pocity tiaže, lenivosti a nadmernej túžby po spánku či vytvorí nadmerný hlien, kašeľ, zvracanie alebo iné tráviace potiaže. Nadmerná chuť na sladké môže tiež prispieť k nezdravým chúťkam a chamtivosti. Kyslá chuť upokojuje vátu, zvyšuje chuť do jedla, spôsobuje zvýšenú produkciu slín (už len pri pomyslení na kyslé jedlá) a aj tým napomáha pri trávení, podporuje zmyslové vnímanie, zvyšuje telesnú silu a odstraňuje plynatosť a nadúvanie. Podporuje krvný obeh a posilňuje srdce, pomáha v pohybe potravy smerom ďalej do tráviaceho traktu zvlhčuje ju, čiastočne ju trávi a prináša tým uspokojenie. Kyslá chuť upokojuje vátu a naopak zvyšuje pittu a kaphu. Nadmerná spotreba pokrmov kyslej chuti vzbudzuje pocit smädu. Nadmerné požívanie pokrmov kyslej chuti sa neodporúča predovšetkým mužom, pretože sa tak znižuje množstvo semena. Nadbytok kyslej chuti vedie k citlivosti zubov, môže zhoršovať ekzém a znečistiť krv pittou. Kyslú chuť má kyslé ovocie ako citróny, limetky, grapefruity, nezrelé mangá, rebarbora, jahody, maliny, jablká, ananás, ďalej fermentované potraviny, mliečne výrobky ako jogurt, podmáslie, kyslá smotana, tvaroh, paradajky, tamarind, semená granátového jablka, amalaki Má anabolický a metabolický účinok na telo. Slaná chuť upokojuje vátu. Viaže vodu a zvyšuje žiarivosť pokožky. Slaná chuť podporuje proces trávenia, uľavuje od stuhnutých svalov a kŕčov. Má mierne sedatívny účinok a upokojuje nervovú sústavu. Zabraňuje tiež hromadeniu toxínov v tele, má mierne laxatívny účinok a podporuje peristaltiku. Zvyšuje produkciu slín, skvapalňuje vylučovanie hlienu a čistí tráviaci trakt. Slaná chuť má anabolický a metabolický účinok na telo. Pri nadmernom používaní zvyšuje hlavne pittu a kaphu. Má tendenciu zadržiavať vodu v tele, čo môže okrem iného viesť k hustej krvi, zhrubnutiu a zúženiu krvných ciev. Pokiaľ prevažujú v jedálničku pokrmy slanej chuti, dochádza k pocitu vysušenia a smädu. Narúša správnu funkčnosť zmyslových orgánov. Spôsobuje tiež predčasnú tvorbu vrások , šednutie vlasov a holohlavosť. Nadmerná slaná chuť zvyšuje telesnú teplotu. Suroviny so slanou chuťou sú napríklad zeler, himalájska soľ, čierna soľ, morské riasy, nakladaná zelenina Pálivá chuť je veľmi horúca a ľahká a preto je najlepšia pre zlepšenie trávenia a zvýšenie krvného obehu. Jej teplé, ľahké a suché vlastnosti pomáhajú znížiť kaphu, naopak v nadbytku zvyšujú pittu a vátu. Pálivá chuť má antiparazitický účinok a podporuje chuť do jedla. Pálivé potraviny zlepšujú dýchanie, stimulujú myseľ, povzbudzujú funkciu zmyslových orgánov. Stačí jedno sústo pokrmu, ktorý je čisto pálivej chuti, a začne nám tiecť z nosa, pretože rozpúšťa hlien, skvapalňuje kaphu. Jedlá pálivej chuti zvyšujú krvný obeh a spôsobujú potenie. Na telo má pálivá chuť metabolický a katabolický účinok. Najlepším príkladom pálivej chuti je napríklad čierne korenie, zázvor a červené čili, chren, gáfor, oregano, horčica Nadmerná štipľavá chuť môže viesť k nadmernému teplu v tele, spôsobiť pocity pálenia, začervenanie, nadmerný smäd, občasnú únavu, zažívacie ťažkosti a nerovnováhu v zdraví reprodukčného systému. Môže tiež ovplyvniť myseľ a emócie, čo spôsobuje podráždenosť, agresivitu a celkovú nadmernú aktivitu mysle. Horká chuť telo hlboko čistí, pretože odstraňuje z tela tuk a toxíny, prečisťuje krv a ničí črevné parazity. Slúži na odvádzanie tepla, podporu pečene a zároveň odvádza prebytočnú vlhkosť z tela. Horká chuť znižuje hladinu cukru v krvi a tonizuje pokožku, pretože upokojuje kožné ťažkosti. Horká chuť slúži tiež ako protilátka pri otravách a má katabolický účinok na telo. Horká chuť ukľudňuje pittu a kaphu, no v nadmernom množstve zvyšuje vátu. Potraviny s horkou chuťou sú napríklad špenát, brokolica, artičoky, kurkuma, horká tekvica karela, senovka grécka, baklažán, neem, listová zelenina, čakanka Pri nadmernom používaní môže suchá kvalita horkej chuti spôsobiť nadmernú suchosť v ústach a pocity vyčerpanosti. Môže tiež spôsobiť nadmerný chlad, extrémnu suchosť a pocity zmätenosti, závraty (ako keby ste boli mimo) a dezorientáciu. Príliš horká chuť má tiež schopnosť redukovať ojas. Trpká sťahujúca chuť absorbuje prebytočnú vlhkosť, čistí sliznice, prečisťuje telo od toxínov, znižuje tuk, zlepšuje vstrebávanie a pomáha viazať stolicu. Trpká chuť má katabolický účinok na naše telo. Svojou chladnou vlastnosťou vyrovnáva pittu a suchou a ľahkou vlastnosťou vyrovnáva kaphu. V nadmernom množstve zvyšuje vátu. Trpkú chuť má majoránka, muškátový orech, trnky, granátové jablko, čučoriedky, nezrelý banán, brusnice Pri nadmernom užívaní môže trpká chuť spôsobovať pocit sucha v ústach, môže narušiť trávenie a spôsobiť ťažké vylučovanie. Môže tiež spomaliť metabolizmus, spôsobiť stratu chuti do jedla, extrémny smäd, zažívacie ťažkosti a stratu hmotnosti. Príliš veľa sťahujúcej chuti môže tiež spôsobiť nepohodlie vo svaloch a kĺboch, stagnáciu krvi a lymfy, spomalený krvný obeh, problémy so spánkom, emocionálnu ťažobu a pocity úzkosti. Ďalej môže znížiť libido a brániť zdravej funkcii reprodukčných orgánov. Všetky tieto chute sú pre telo prospešné, keď sa podávajú v správnych dávkach, inak môžu škodiť. Mali by sme sa snažiť, aby sme v pripravovaných jedlách zahrnuli všetky chute, nie len niekoľko, napríklad sladkú, slanú a kyslú. Pokiaľ nebudú v našom jedálničku zahrnuté všetky chute, niektoré chuťové bunky budú pociťovať neuspokojenie, a tak celé telo pocíti nerovnováhu a bude vyvolávať umelé túžby. Napríklad málo horkej chuti v jedle vyvoláva túžbu dať si po jedle kávu, ktorá sa v áyurvéde neodporúča pre jej stimulačný účinok a klamný pocit dodania energie. Harmonizovaný pokrm by mal obsahovať všetky chute, nemali by sme jesť výhradne pokrmy, v ktorých je zastúpená iba jedna chuť. Tento článok nie je lekárska rada ani nemá za cieľ navádzať na zanedbanie či nenasledovanie pokynov lekárov. Nasledovanie týchto odporúčaní je na vlastné riziko čitateľa a naša stránka neberie žiadnu zodpovednosť za aplikáciu týchto rád, postupov či prípravkov. Informácie v článku v žiadnom prípade nenahrádzajú konzultáciu a vyšetrenie lekárom v zdravotníckom zariadení a sú len názorom autora. Predtým, ako sa budete riadiť niečím z tohto článku, skonzultujte to s vaším lekárom. ayuryoga.sk Sledujte viac info o Áyurvéde na Instagrame Duša týmto zmenám nepodlieha. Je večná, pôvo Ďalšie benefity garam masaly: posilňuje imunitu Pŕhľava zvyšuje OJAS (vitalitu), takže je Načítať viac Sledujte na Instagrame #sb_instagram .sbi_follow_btn a:hover, #sb_instagram .sbi_follow_btn a:focus{ outline: none; box-shadow: inset 0 0 10px 20px #8D22F2; } The post Harmonická výživa podľa āyurvédy appeared first on Reinkarnácia.

prejsť na článok

Zdravá výživa Štvorlístok Senica

Príspevok Zdravá výživa Štvorlístok Senica je zobrazený ako prvý na Monáda bistro.

prejsť na článok

Jesenný režim podľa āyurvédy

Sharad Ritu Acharya (sezónny režim pre jesenné obdobie) S príchodom jesene sa v prírode aj v našom tele začala prejavovať Pitta dosha (žlč a kyselina/substancia zabezpečujúca metabolizmus), ktorá sa v tele hromadila od začiatku skorého leta a na jeseň v

prejsť na článok

Gunkan Sushi: Kulinársky pôžitok 

Gunkan Sushi v japonskej kuchyni sa skrýva špeciálny lahôdkový kúsok, ktorý okúzľuje nielen zrak, ale aj chuťové poháriky. Svojou exkluzívnou kombináciou chutí a precíznou prezentáciou si gunkan sushi získalo špeciálne miesto v srdciach gurmánov po celom

prejsť na článok

Odkaľovacie kontajnery

ROZMERY Dĺžka 2000 8000 mm Šírka 1500 2500 mm Výška 1000 2500 mm Až 37 m3 podľa SIA 431 možné až 500 l/min podľa SIA 431 možné alebo rozmery podľa dohody POPIS Vodná odkaľovacia nádrž na staveniskovú vodu Ak nie je požado

prejsť na článok

Povinnosti podľa IFRS: Kedy sa uplatňujú na moje podnikanie?

V tomtovydaní News Flash opisujeme, kedy sú firmy povinné zostaviť účtovnú závierku podľa IFRS štandardov, a ktorých firiem a organizácií sa táto povinnosť týka. The post Povinnosti podľa IFRS: Kedy sa uplatňujú na moje podnikanie? appeared first on Accac

prejsť na článok