Pojem histamínová intolerancia (HIT) počujeme zo všetkých strán čoraz častejšie a pritom mnohí ani netušia, že nejde o žiadnu zákernú chorobu ale skôr o zdvihnutý varovný prst nášho organizmu. Ľudské telo je totiž veľmi múdry mechanizmus, ktorý nám dá jasne najavo, ak sa mu niečo nepáči. A presne HIT je dôkazom toho, že v našich životoch niečo nerobíme správne. Žiaľ pacienti z ambulancií stále odchádzajú vystrašení a nevedia, čo na nich čaká. A tak si dnes o HIT povedzme niečo viac. Čo je HIT? Vedeli ste, že histamínovú intoleranciu začali na Slovensku diagnostikovať až od roku 2010? Pôvodný názov vychádza z teórie, že vzniká pri nedostatočnej funkčnosti enzýmov, ktoré histamín odbúravajú. Dnes však vieme, že táto problematika je oveľa komplikovanejšia a nie vždy je príčinou enzymatické poškodenie. Na vine môže byť mnoho faktorov ako nesprávna životospráva, nevhodné stravovanie, či príliš veľký príjem histamínu zo stravy ale tak isto zvýšený stres, prekonanie vážnejšieho ochorenia respektíve dlhodobé užívanie liekov. Vo väčšine prípadov je však HIT iba pridruženým ochorením a ak človek odhalí pravú príčinu svojich ťažkostí (napr. celiakiu, alergiu na bielkovinu kravského mlieka, intoleranciu laktózy, SIBO a pod.) a nastaví si vlastný jedálniček, môže úplne ustúpiť do úzadia. Ak je však geneticky podmienená a vrodená (čo je iba v 1-2%) ostáva doživotne. Prečo ju má momentálne také množstvo ľudí? Je to z jednoduchého dôvodu. Na Slovensku žiaľ nie sú dostatočné vyšetrovacie metódy. HIT sa zisťuje iba z krvi, pričom je známe, že to nie je postačujúce a na správne stanovenie diagnózy by trebalo spraviť ešte niekoľko ďalších vyšetrení. A tak pacienti z ambulancie odchádzajú iba s letáčikom v ruke, kde je popísaný zoznam toho, čo všetko nemôžu, pritom im poriadne neboli vysvetlené základy, čo je to eliminačná diéta, ako s ňou začať, do kedy má trvať a či skutočne všetko, čo sa tam popíše nemôžu. Pretože už teraz vám môžeme povedať, že tých mýtov v rôznych histamínových zoznamoch je mnoho. Ale tomu sa budeme venovať v ďalšom samostatnom článku. Ako suvisí Lavaš s HIT? Veľmi. Zoznamy sa chvalabohu nemýlia úplne vo všetkom a väčšinou tí najväčší “histamínoví nepriatelia” skutočne nepriateľmi sú. Minimálne na určité obdobie. A jedným z nich je aj kysnuté pečivo. Histaminici by sa aspoň v začiatkoch mali úplne vyhýbať droždiu ale i kvásku (ten sa časom u mnohých pacientov osvedčil, no nie je to pravidlom). A tu prichádza na scénu náš chlebík. Keďže tento arménsky chlieb je výrobkom z múky a vody bez akéhokoľvek použitia kvasného procesu, je najvhodnejšou voľbou pri tejto intolerancii. Zo začiatku však odporúčame siahať po špaldovom, nakoľko pšeničná múka sa pri HIT považuje za liberátor a nie každému výrobky zo pšenice vyhovujú. Zaujal vás tento blog? Prečítajte si pokračovanie HIT diagnostika. Autor článku: Patrícia Molnárová Turiničová www.hitjezdravozit.sk
Lavaš pripravujeme ručne podľa starého rodinného receptu, pochádzajúceho z Arménska. ČÍM JE LAVAŠ INÝ? Lavaš prináša ľuďom zdravšiu alternatívu klasického chleba. Je 100% prírodný, bez droždia, bez cukru Lavaš je múka (pšeničná / pšeničná celozrnná, špa
prejsť na článokDiagnostika histamínovej intolerancie (HIT) nie je taká jednoduchá a jednoznačná ako si myslíte, keďže symptómy vôbec nie sú špecifické a možno ich pozorovať pri množstve ďalších ochorení. A práve preto je najdôležitejšie nepodceniť kompletnú diagnostiku.
prejsť na článokTúto otázku si kladie veľmi veľa histaminikov a je to prirodzené. Veď predsa každý, kto trpí nejakým ochorením je zvedavý, či je to naveky alebo sa z toho dá dostať. A tak pre vás bude asi pozitívnou správou, že sa to DÁ. Ako sme už spomínali v predchá
prejsť na článokS jedlom pre deti je to niekedy neuveriteľne zložité, môžete sa s prípravou mordovať hodnú chvíľu a dieťa si po jednej lyžičke povie, neprosím si . U nás sa v týchto situáciách osvedčil lavaš a v podstate sú pre nás raňajky (a vlastne aj ostatné jedlá) be
prejsť na článokLavaš chlieb sa vyrába v Košiciach, podľa starého receptu ktorý má svoj pôvod až z Arménska. Svojím vzhľadom sa podobá na klasickú tortilu či arabský chlieb. Z nutričného hľadiska je Lavaš oveľa prospešnejšou a vyváženejšou potravinou než bežná tortila.
prejsť na článok