Cukrovarníctvo predstavovalo v druhej polovici 19. storočia výhodný spôsob podnikania. Prvý podnik na spracovanie cukrovej repy v Trnave založili v roku 1840 bratia Vaymárovci a nachádzal sa v lokalite dnešného sídliska Družba. Pre technické a ekonomické problémy ukončil svoju činnosť v roku 1863. Nová éra cukrovarníckeho priemyslu v Trnave sa začala v roku 1869. Cukrovarnícka spoločnosť, ktorá zastupovala bohatých podnikateľov a bankárov, získala do vlastníctva lokalitu za hradbami mesta pri Hornej bráne. Prvá kampaň bola už v roku 1869. V roku 1876 prešiel trnavský cukrovar do vlastníctva rodiny Stummerovcov. S menom tejto rodiny bol cukrovar spojený 70 rokov, od roku 1876 až do znárodnenia v roku 1946. Zakladateľom rodinnej dynastie bol brniansky obchodník s koreninami Carl Stummer. Zomrel pomerne mladý a majetok po jeho smrti spravovala manželka a dvaja najstarší synovia, August a Karl. Patrili k najbohatším rodom v Hornom Uhorsku. Boli to bankári a podnikatelia, ktorí skupovali veľkostatky a pôdu na území dnešného Slovenska. Odkúpili a založili niekoľko cukrovarov v Rakúsko-Uhorsku. Ich rodinným sídlom bol kaštieľ Tovarníky. August Stummer (1827 – 1909) bol prvým zástupcom rodiny Stummerovcov v trnavskom cukrovare. V roku 1887 bol jemu, jeho manželke a dcéram udelený titul uhorského baróna s predikátom „von Tovarnok“ – panstvo Továrniky pri Topoľčanoch. Pamätná tabuľa venovaná barónovi Augustovi Stummerovi je pri vchode do cukrovaru zo Šrobárovej ulice. Stummerovci vybudovali v Trnave jeden z najmodernejších a najväčších cukrovarov monarchie. Ich snaha budovať prosperujúci cukrovar pokračovala aj v prvej polovici 20. storočia. V roku 1940 bola spustená prevádzka konzervárne. Konzervovanie ovocia a zeleniny dopĺňalo sezónnu výrobu cukru. Konzerváreň fungovala až do začiatku 90. rokov 20. storočia. V roku 1946 prešiel trnavský cukrovar procesom znárodnenia a stal sa „národným podnikom“. Jeho názov sa v priebehu ďalších období menil. V rokoch 1958 až 1991 sa volal Cukrovar Petra Jilemnického v Trnave. Peter Jilemnický určitú dobu pôsobil v Trnave ako učiteľ. Toto obdobie ho inšpirovalo k napísaniu románu Kus cukru (1934), v ktorom zachytáva každodenný život dedinských ľudí, problémy malých pestovateľov cukrovej repy v období hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia. V roku 1992 sa cukrovar premenoval na Trnavský cukrovar, a. s., a výroba cukru v ňom pokračovala až do roku 2004. Cukor sa tak v trnavskom cukrovare vyrábal 135 rokov bez prestávky (1869 – 2004). Nemým svedkom jeho slávnej histórie je tiež 112 metrov vysoký komín, ktorý je neodmysliteľnou dominantou Trnavy. Vždy keď ho zbadáš, vieš, že si doma Zdroj: Miroslav Franko: 165 rokov „trnafského“ cukru
Premýšľali ste niekedy odkiaľ pochádza káva, jej praženie a konzumácia? História kávy je nepresná, ale toto ovocie bolo prvýkrát pražené v Perzii. Arabi si udržali monopol na tento produkt až do 16. storočia. Ale od roku 1615 sa na európskom kontinente za
prejsť na článokProjekt Cukrovar sa môže popýšiť unikátnou lokalitou, jej pestrosťou a históriou, a na tento odkaz nadväzujeme aj pri výstavbe nového bývania. Pre všetky vchody v etapách I. a II. sme v spolupráci so známym trnavským projektom CISAROVE pripravili i
prejsť na článokKalvária, najbližší park Cukrovaru, je zaslúžene jedným z najmagickejších miest Trnavy. Okrem zaradenia medzi pamätihodnosti mesta má zároveň status národnej kultúrnej pamiatky, ktorý sa prideľuje výlučne pamiatkam celoštátneho významu. Park je akoby
prejsť na článokPoznáte históriu peňaženiek? Viete kedy a kde vznikli prvé peňaženky a z čoho boli vyrobené? Prečítajte si náš nasledujúci článok a dozviete sa viac.
prejsť na článok- Babka, ty si stále hovorila, že máš rada knihy o dejinách, ale v tvojej knižnici sú iba samé sexuologické príručky. - Veď práve, pre mňa je to už iba história.
prejsť na článok