Hrajeme na klavír podle akordových značek - Emil Hradecký

Hrajeme na klavír podle akordových značek - od známeho českého skladateľa Emila Hradeckého (1953) je titul, ktorýmautor vyplnil medzeruna našom hudobnom trhu, pretože podobný titul u násdlhoa citelne chýbal.Vätšina z klavíristov a keyboardistov si chce zahrať svoje obľúbené skladby z nejrôznějších spevníkov, v ktorýchje nejčastejšie uvedená melodická linka s textom a akordové značky. Čítanie akordovej značky je totiž ďaleko rýchlejšie než podrobné štúdium notového záznamu a neobmedzuje vo fantázii a dává príležitosť hľadaniu takých klavírnych štylizácií, ktoré zodpovedajú hráčskym schopnostiam. Táto učebnica chce priblížiť, vysvetliť a ukázať,ako na hru podľa akordových značiek.Zoznámite se s bežne používanými akordmi a najjednoduhším klavírnímdoprovodom podľa týchto značiek. K praktickému cvičeniuje tuzaradených cez 40 ľudových piesní českých, moravských, slovenských i iných národov a približne 50 evergreenov odJaroslava Ježka, Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého, Beatles a ďaľších známých autorov. Učebnica je určená nie len žiakom a absoloventom základních umeleckých škôl, stredních pedagogických škôl, ale po dôkladnom preštudovaní vysvetľujúcich poznámok, tiež samoukom, ktoríchcú hru podľa akordových značiek zvláduť. Zaujímavý, zrozumiteľný a veľmi dôležitý titul, ktorý by nemal chýbať v notovom archíve žiadneho klavíristu a keyboardisty, ktorý chce zvládnuť tajomstvo hry podľa akordových značiek azískať tak základy pre vlastné improvizácie. Český jazyk, 91 strán, 94 skladieb.

prejsť na článok

Zdedený klavír

Vodič Tatrovky zdedil klavír. Chvíľu si ho obzerá a hovorí: - No, dva pedále, plyn a brzda. Spojka bude asi automatická.

prejsť na článok

Žena alebo klavír

Jano sa večer pokúša poláskať ženu. Ona odmieta: - Ach, prepáč Janko, dnes na to nie som akosi naladená. Jano na to: - Počúvaj, čo si ty žena alebo klavír?

prejsť na článok

Klavír

Lord: - James! Klavír. James: - Ó, pán bude hrať? Lord: - Nie, mám na ňom zápalky.

prejsť na článok

Sexuálna zdržanlivosť

Hovorí Emil kamarátom: - Doktor mi odporučil sexuálnu zdržanlivosť, tak som sa dnes ráno sexuálne zdržal a skoro som prišiel neskoro do práce.

prejsť na článok

Ťažká hudba

Plukovník si dá nastúpiť rotu a pýta sa: - Vojaci, kto z vás má rád ťažkú hudbu? Vystúpili traja... Plukovník im hovorí: - Dobre, vynesiete klavír na 8. poschodie!

prejsť na článok