Hypotekárna kríza v Amerike v roku 2008: Rozpad sna

V roku 2008 sa svet finančných trhov zrútil do najväčšej krízy od Veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch 20. storočia. Táto kríza, známa ako hypotekárna kríza, zmenila ekonomiku nielen Spojených štátov, ale aj celého sveta. Čo presne sa stalo a ako to ovplyvnilo životy miliónov ľudí? Predpoklady Pred krízou dochádzalo v USA k rozsiahlej expanzii na trhu s nehnuteľnosťami. Ceny domov rástli rýchlejšie, než kedykoľvek predtým, čo lákalo mnoho ľudí investovať do nehnuteľností a do hypoték. Banky boli ochotné poskytovať hypotekárne úvery aj rizikovým žiadateľom, často bez overenia ich schopnosti splácať úvery. Subprime hypotéky Banky začali poskytovať takzvané subprime hypotéky ľuďom s nízkym kreditným skóre alebo neistou finančnou situáciou. Tieto hypotéky boli často nastavené s nízkymi úrokovými sadzbami na začiatku, ale s nárastom úrokových sadzieb v budúcnosti. To znamenalo, že po určitom čase by sa splátka hypotéky dramaticky zvýšila. Kríza na trhu s cennými papiermi Banky začali balíčkovať subprime hypotéky do komplexných finančných produktov, známych ako CDO (Collateralized Debt Obligations). Tieto CDO boli predávané investorom ako bezpečné investície, keďže boli podporené nehnuteľnosťami. Avšak v mnohých prípadoch boli hodnoty týchto nehnuteľností nadhodnotené. Kolaps trhu a bankroty Keď domácnosti začali mať po zvýšení úrokových sadzieb problémy so splácaním hypoték, trh s nehnuteľnosťami sa začal rútiť. Ceny domov klesali a ľudia hypotéky prestávali splácať. To zasiahlo banky a finančné inštitúcie, ktoré držali tieto rizikové aktíva vo svojich portfóliách. Následne mnohé banky zbankrotovali alebo museli byť zachránené vládnymi peniazmi. Dôsledky pre Ameriku a svet Hypotekárna kríza viedla k globálnej finančnej panike a poklesu hodnoty aktív na celom svete. Bezdomovcov pribúdalo, nezamestnanosť stúpala a mnoho ľudí stratilo svoje úspory a domovy. Táto kríza ovplyvnila aj globálnu ekonomiku a vyvolala recesiu, ktorá trvala niekoľko rokov. Záver Hypotekárna kríza v Amerike v roku 2008 bola dôsledkom kombinácie rôznych faktorov, vrátane agresívneho poskytovania hypoték, rastu nehnuteľností a rizikových finančných produktov. Jej dôsledky mali hlboký vplyv na ekonomiku a životy mnohých ľudí. Kríza slúži ako dôležitá ponaučenie o dôležitosti regulácie finančného sektora a starostlivosti o udržateľnosť trhov.The post Hypotekárna kríza v Amerike v roku 2008: Rozpad sna first appeared on Slnečné stavby.

prejsť na článok

Prezident v Amerike

- James, čo nového píšu v novinách? - Píšu, pane, že v Amerike sa stal prezidentom černoch... - Ach, James, tak to musí mať jeho pán naozaj veľkú radosť!

prejsť na článok

Ako koronavírus ovplyvňuje trh s nehnuteľnosťami?

Ceny nehnuteľností za posledné roky rástli extrémnym tempom. Tí, ktorí si chceli kúpiť nové bývanie, nesmeli zaváhať. Suma sa totižto vedela zmeniť zo dňa na deň. Najnovšia situácia s koronavírusom však ovplyvňuje všetky segmenty trhu. Dokonca aj ten s ne

prejsť na článok

Pieseň Habo Ami Atmabhola

Habo ami atmabhola. Param Shiber mato. Like the supreme Lord Shiva, I shall remain in the self-forgetfulness-trance. Túto mantru zložil Sri Chinmoy 1. apríla 1986. Patrí medzi základné piesne duchovnej cesty Sri Chinmoya. Zaspievajte si ju spolu s nami.

prejsť na článok

Špicaté topánky

Je to pravda, že sú v Amerike obzvlášť obľúbené talianske špicaté topánky? Áno, pretože nimi môžu zašliapnuť švába aj v kúte.

prejsť na článok

ELMAX v TOP 250!

ELMAX v TOP 250! Naša spoločnosť sa podľa prestížneho rebríčku magazínu REVUE PRIEMYSLU radí medzi TOP 250 výrobných podnikov Slovenska! Uvedený rebríček zostavuje redakcia REVUE PRIEMYSLU od roku 2008. Za rok 2013 sme sa umiestnili na 250. mieste, prič

prejsť na článok