Japonský chren, alebo wasabi, rastie vo svojej domovine na špecifických miestach. Ide o vysoko položené oblasti. Rastliny sa vyskytujú na brehoch tečúcich, studených prameňov. Na rozdiel od väčšiny plodín, rastú v tieni, naopak slnko im vôbec neprospieva. Vysievanie semien Semená môžete v interiéri, vysievať počas celého roka. Základom je príprava substrátu. V zahraničí existujú špeciálne zmesi na tento účel, ale keďže u nás nejde o klasicky pestovanú rastlinu, budete si musieť substrát pripraviť sami. ideálne je, ak zmiešate rašelinu s mulčovacou kôrou a perlitom. Do kvetináča s priemerom okolo desiatich centimetrov vysejte cca 20 semien. Zakryte ich jemnou vrstvou rovnakej zmesi a na vrch môžete použiť ďalšiu vrstvu vápenného gritu, ktorý je určený pre sliepky. Ide o malinké vápenité kamienky, ktoré sa sliepkam podávajú na to, aby mohli rozomlieť potravu vo svojom žalúdku. Substrát musíte udržiavať neustále vlhký. S vodou v tomto prípade nemusíte naozaj šetriť. Miesto kde kvetináče so semienkami umiestnite, môže byť svetlé. Neumiestňujte ich však na priame slnko. Rastlina je pestovaná pre svoje korenie, z ktorých sa vyrába zelená pasta. Konzumovať však môžete aj väčšie listy, ako prísadu o klasických zeleninových šalátov. Pestovanie rastlín Po tom, ako vám rastlinky vyklíčia a dorastú do asi päť centimetrovej veľkosti, ich musíte presadiť do väčšej nádoby. Korene wasabi zbierame najskôr po dvoch rokoch a keď rastlina dorastá do pomerne veľkej veľkosti, zvoľte dostatočne veľký kvetináč. Použite rovnakú zmes pôdy ako na vysievanie. Môžete do nej pridať aj väčšie kamienky. Japonský chren vám porastie aj v čistom štrku. Základom je aby bol substrát naozaj priepustný. Zemina musí byť stále mokrá. Kvetináč môžete umiestniť aj do nádoby, v ktorej bude stále voda. Ako sme spomenuli na začiatku, táto rastlina rastie výlučne na brehoch potokov, tamže voda a tieň sú základné podmienky na jeho rast. Článek Japonský chren : ako ho správne vysiať a pestovať se nejdříve objevil na Dnh.
Júlová záhrada nie je len o polievaní a boji s burinou. Aj v júli sa ešte oplatí vysiať niektoré druhy zeleniny, a tak si obohatiť jedálny lístok o zdravé domáce potraviny v BIO kvalite.
prejsť na článokVerím, že mi dáte za pravdu, že chren je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Už od dávna sa pestuje ako liečivo, ale tiež aj pre svoje využite v kuchyni, pre jeho nezameniteľnú chuť a arómu. Najviac ho pravdepodobne poznáte nastrúhaný v kombináci
prejsť na článokChren – neodmysliteľná súčasť údených šuniek počas vianočných sviatkov. Obľúbený so zabíjačkovými jedlami či varenej šunke. Poriadne nás vyštípe a jedlu dodá príjemnú chuť. Aj on, podobne ako väčšina darov od našej matičky prírody, má na človeka pozitívny
prejsť na článokPrečítajte si ako hlboko sadiť hrach, ako ho pestovať, a ďalšie praktické zaujímavosti o jednej z našich najvýznamnejších strukovín. Ako pestovať hrach – krok za krokom...
prejsť na článokV Japonsku sa uplynulý týždeň ukončil súdny spor medzi Youtuberom a japonskou vysielacou spoločnosťou Igo Shogi Channel. Igo Shogi Channel je japonský kanál, ktorý vysiela v japonskej televízií ale aj na internete zápasy šógi a go, okrem toho však vysiela