Je fruktóza naozajstným strašiakom? (štúdia)

Diétne trendy, ktoré z času na čas vystupujú na svetlo sveta, často obsahujú nelogické a hlúpe rady – ktorými sa však masy ľudí pokojne riadia. Preto aj v dnešnej fitness komunite stále žije názor, že ovocie (jedna z najzdravších a najvýživnejších potravín) je v skutočnosti „nezdravé“ a stojí za priberaním. Obsahuje predsa fruktózu, no nie? Fruktóza je druh cukru, ktorý sa spracúva v pečeni. Pri jej nadmernej konzumácií (ktorá musí byť spojená s kalorickým nadbytkom, ako neskôr uvidíš), sa ukladá ako tuk, a to najmä v okolí pečene. Môže tak zapríčiniť ochorenie NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease) alebo po slovensky – nealkoholická steatóza. Tá môže byť prvým krokom ku konečnej rakovine pečene. Práve fruktóza sa používa aj ako súčasť fruktózového kukuričného sirupu, ktorý je obsiahnutý v širokom spektre sladkostí a limonád. Ako vidíš, ľahko sa teda môže stať, že ti konzumácia fruktózy ujde. Dnes ti poviem o podľa mňa veľmi významnej štúdii, ktorá skúmala práve vplyv fruktózy na priberanie a myslím, že strach z ovocia môže raz a navždy zahubiť. Cieľ Autori štúdie chceli zistiť, či má nadmerná konzumácia fruktózy vplyv na metabolizmus glukózy a lipidov nielen v pečeni, ale aj v srdci, svalstve či tukovom tkanive. Medzi merania, ktoré autori skúmali, patrili napríklad ukladanie tukov a glykogénu v pečeni a svaloch či funkcia a hmota srdca. Štúdia Do štúdie sa zapojilo 10 zdravých subjektov a ďalších 11 pacientov s ochorením NAFLD slúžilo ako kontrolná skupina. Subjekty 8 týždňov užívali 150 gramov fruktózy denne (!!!). Pre predstavu, toto číslo je OBROVSKÉ a 150 gramov fruktózy by si získal napríklad vtedy, keď by si zjedol 21 banánov alebo vypil 6-7 plechoviek sladenej limonády. Takéto množstvo sa muselo na subjektoch ukázať určite Výsledky Nie. Ani 150 gramov fruktózy denne po dobu 8 týždňov neviedlo k negatívnym výsledkom ako je ukladanie tuku v okolí pečene alebo zhoršenie funkcie srdca. Zmeny v pečeňových lipidoch a pečeňovom glykogéne po užití fruktózy neboli signifikantné. Napriek tomu, že kontrolná skupina, ktorá už bola zasiahnutá NAFLD a trpela aj inzulínovou rezistenciou, no neužívala intervenciu, zaznamenala horšiu tvorbu glykogénu v pečeni a taktiež zvýšené ukladanie tuku v pečeni a svaloch. Navyše – a čo je zaujímavejšie – skupina užívajúca fruktózu podvedome znížila príjem ostatných cukrov, tým pádom vyrovnala príjem kalórií. Znamená to, že takýto príjem fruktózy u nich neviedol navýšeniu kalorického príjmu ale k jeho udržaniu. Fruktóza tak jednoducho nahradila ostatné cukry v strave – a to úplne podvedome. Na čo si dať pozor Veľmi dobrá štúdia, ktorá bola skvelo kontrolovaná a subjekty tak robili presne to, čo bolo potrebné. Zaujímavé by bolo pozrieť sa ešte na dlhodobejší príjem fruktózy, avšak môžeme sa domnievať, že by boli výsledky podobné, nakoľko ukazovatele, ktoré autori skúmali, sú relevantné už do niekoľkých týždňov. V skratke – keby bolo s týmto príjmom niečo zlé, už aj táto konkrétna štúdia by na to pravdepodobne prišla. Čo si myslím ja? Ľudia často riešia nepodstatné veci miesto toho, aby sa pozreli na podstatnejšie. V praxi to môže vyzerať tak, že radšej nezjem jablko, pretože obsahuje cukry a fruktózu, no večer si k telke otvorím čipsy. Logické je určite obmedzovanie spracovaných potravín s obsahom fruktózového kukuričného sirupu, ale ani nie tak konkrétne kvôli nemu, ale najmä kvôli nízkej kvalite takýchto potravín, nízkej výživovej hodnote, slabej schopnosti nasýtenia a vysokému objemu kalórií. Výsledky štúdie sú pre mňa logické, no možno aj trochu prekvapivé, najmä pri extrémnom príjme fruktózy, ktorá napriek tomu neukázala negatíva, ktoré sme možno niektorí čakali. Reálne je podľa mňa nemožné napchávať sa takýmito množstvami fruktózy. A navyše opakovane. Ovocie okrem fruktózy obsahuje aj vlákninu, ktorá dokáže eliminovať jej „negatíva“. A keďže sme liftovači, príjem fruktózy je pre nás ešte menej relevantný v porovnaní s obyčajnými ľuďmi, nakoľko my dokážeme športovou aktivitou aj nadmerné množstva cukrov spáliť. Všetko je to napokon a zase iba o kalóriách. Pokiaľ si ich strážiš (a navyše športuješ), fruktóza pre teba s najväčšou pravdepodobnosťou nepredstavuje žiadne riziko. Ak by si sa prejedal a sedel na zadku, problémom pre teba nemusí byť iba fruktóza, ale aj iné živiny. Tak si to jablko pokojne daj The post Je fruktóza naozajstným strašiakom? (štúdia) appeared first on BodyBuilding.sk.

prejsť na článok

Zápis študentov do vyšších ročníkov štúdia

Zápis študentov do vyšších ročníkov štúdia Zápis prostredníctvom systému AIS

prejsť na článok

Štúdia odhalila: Bohatí preferujú Bitcoin pred inými kryptomenami

Štúdia ukázala silnú preferenciu majetných rodín smerom k algoritmickým kryptomenám, ako je napríklad Bitcoin (BTC). The post Štúdia odhalila: Bohatí preferujú Bitcoin pred inými kryptomenami appeared first on Kryptonovinky.sk.

prejsť na článok

Štúdia uskutočniteľnosti

Príspevok Štúdia uskutočniteľnosti je zobrazený ako prvý na Sanvean.

prejsť na článok

Zdravé kosti = život bez obáv z osteoporózy

Osteoporóza je strašiakom moderného človeka – dlhé roky sa nenápadne rozvíja, až sa prejaví nečakanou (a neraz ťažko liečiteľnou) zlomeninou. Ako tomu predísť, na čo si dať pozor a ako udržať si zdravé kosti až do vysokého veku?

prejsť na článok

Krypto tipy na rok 2024 štúdia trhu BITmarkets

Každý už asi počul o tom, že investícia 100 dolárov do Bitcoinu v roku 2009 by dnes mala hodnotu takmer 500 miliónov dolárov. Náš analytický tím sa preto ponoril do mora digitálnych aktív, aby odhalil ďalšie potenciálne hviezdy na vzostupe, vysvetlil účel

prejsť na článok