Jeseň

Tak a už k nám prišla jeseň a pritiahla nám novú energiu, na ktorú sa je dobré naladiť, ak sa chceme vyhnúť zdravotným problémom. Podľa tradičnej čínskej medicíny jeseni vládne prvok kov, pre ktorý je typický poriadok, disciplína, presné nastavenie pravidiel. S ním sa spájajú pľúca a hrubé črevo. A keďže pľúca zodpovedajú za našu imunitu, v tomto období o to viac treba dbať o svoje zdravie, lebo ľahšie môžeme podľahnúť rôznym patogénom. Okrem rôznych viróz, chrípok či covidu, môže prísť aj zhoršenie na úrovni kože (pľúca riadia kožu), môže nastať suchosť či až ekzém. Ľudia s pľúcnymi či kožnými ťažkosťami môžu pociťovať v tomto období zhoršenie, no aj hrubé črevo dostane zabrať. Takže aj na stravu, trávenie a vylučovanie je potrebné si posvietiť. Ako si pomôcť? Keďže obdobie jesene je už podstatne chladnejšie, treba si veľmi dávať pozor na patogén chladu, ale aj sucha. Pľúca neznášajú sucho a chlad, v takom prostredí sa aj lepšie šíria rôzny vírusy a baktérie. Určite sa treba teplo obliekať a zahaľovať si najviac náchylné časti tela- nohy, krk a šiju, kríže. Určite si netreba už sadať na zem a ani na lavičku to už nemusí byť ideálne. Jednoznačne sa treba aj zahrievať stravou a tekutinami, popíjať teplé čaje (občas čierny, niekedy zas bylinkový na podporu pľúc- baza, podbeľ, pľúcnik, slez, divozel, nádchovník,). Teplou stravou myslím aj teplotou jedzte viac teplej stravy, nie studenej a už vôbec nie ľadovej z chladničky. No myslím to aj účinkom, výberom potravín, ktoré vo výsledku vás zahrejú (aj keby ste ich nezohrievali na sporáku). Jednoznačne treba vyberať potraviny, ktoré sú neutrálne až teplé. Patria tam napr.: obilniny, koreňová zelenina, rôzne dyne, karfiol, kapusta, kel, ale aj kvasená zelenina plná vitamínov. Mäso určite môžete tiež, no kvalitné a dôležitý je spôsob úpravy. Vhodným spôsobom úpravy potravy je parenie a dusenie zahreje a pridá trošku vlhkosti v zmysle dostatku tekutín (práve proti patogénu sucha). Sem tam môžete pridať do potravy aj zahrievajúce korenie oregáno, kurkumu, majoránku, tymián, jalovec, výnimočne trošičku škorice, zázvoru či cesnaku. Pľúca krásne podporíte aj hubami Cordyceps či Judášovo ucho. Z hľadiska suchosti v hrubom čreve, ktorá môže spôsobovať problémy s vyprázdňovaním až zápchu, je dobré pridávať do jedla viac ľanového semienka. Čomu sa vyhnúť? Určite si treba dávať pozor na už spomínané patogény- chlad a sucho. Aj vonku netreba si už sadať hocikde a odhaľovať kríže či krk. Ľahko by vás mohlo ofúknuť a natiahli by ste do seba vietor cez tzv. veterné body na šiji. Pozor aj aj na suchú a studenú potravu. Suchú v zmysle bez tekutín- prepečenú, grilovanú, nebodaj vyprážanú. Studenú v zmysle teploty, treba si už viac variť a ohrievať jedlo (nie v mikrovlnke!), ale aj v zmysle účinku- ochladzujúce zahlieňujúce potraviny (písala som o nich tu). Vlhkotvorné potraviny vedia v konečnom dôsledku urobiť v tele zápal, ako aj nadmiera alkoholu (hlavne tvrdého) či horúcich korenín. Všetkého treba s mierou. Čo je ešte na jeseň vhodné? Treba sa hýbať, cvičiť, no už nie prehnane. Energie už nie je toľko ako v predošlom období, treba si ju chrániť a kultivovať. Keďže sú aj kratšie dni je prirodzené viac oddychovať a chodiť skôr spať. Kvalitný spánok je jedným zo základných pilierov zdravia. Toto obdobie je vhodné využiť na jemnejšie a pokojnejšie aktivity, ako sú napr.: ručné práce, čítanie kníh či študovanie. Keďže je vonku chladno a aj pocitovo na emocionálnej úrovni sa môžeme cítiť chladnejšie- osamelejšie, treba rozvíjať dobré vzťahy s rodinou a priateľmi, ktoré zahrejú na duši. Keď je duša spokojná, tak aj telo je v poriadku.

prejsť na článok

Jesenné básničky pre detičky

Jeseň je plná farieb a zábavy. Obľúbená je aj u detičiek. Ako im najlepšie priblížiť toto ročné obdobie? Nápomocnými môžu byť napríklad básničky alebo riekanky. My sme vám pozbierali naše obľúbené. Spadla hruška zelená Spadla hruška zelená,rozbila

prejsť na článok

Jesenná starostlivosť o pleť

Vonku už definitívne začala jeseň: Poznáme to nielen podľa vône pečených gaštanov a padajúcich listov zo stromov, ale aj podľa zmien, ktoré sa (skôr či neskôr) začnú diať na našej koži. Čo sa s našou kožou s príchodom jesenných mesiacov začne diať, ako ti

prejsť na článok

Balzam na bradu: záchrana bradáča (aj) počas jesene

Ako funguje balzam na bradu? Prečo by si ho mal používať, a to hlavne v období ako je jeseň, a ako ho správne aplikovať? Jim ti poskytne všetky odpovede!

prejsť na článok

Dievčenská čiapka na jar 1-164

Ponúkame Vám krásne dievčenské čiapky prechodné jar/jeseň-NOVINKA !!! Veľkosť 48/50  Vek 2 4 rôčky Univerzálne Obvod čiapočky 42 52 cm Výška čiapočky : 22 26 cm Poddajné Zloženie: 95 % bavlna 5 % elastan The post Dievčenská čiapka na jar 1-164 appeared

prejsť na článok

Jeseň a víno

Chute jeseneJeseň je obdobím roka, kedy príroda oblieka svoje najkrajšie šaty. Listy menia farby z jasnej zelene na ohnivú oranžovú alebo hlbokú burgundskú a zároveň nám príroda ponúka svoje najplodnejšie dary. Podobne ako príroda, aj naše chuťové pohárik

prejsť na článok