Kam sa podeli ľudia z gastra a hotelierstva?

V celej Európe chýbajú v stravovacích a hotelových službách ľudia, v nijakom inom odvetví ich počas dvoch rokov koronakrízy neubudlo toľko, ako v horeca segmente. Inštitút nemeckého hospodárstva zamestnanosť v gastre a hotelierstve zobral pod lupu a analyzoval, kam odišli pracovať ľudia, ktorí momentálne chýbajú hotelom a reštauráciám. Ide síce o nemecký trh, ale je veľmi pravdepodobné, že podobné výsledky by sme zaznamenali aj u nás. Podľa štúdie, väčšina z tých, ktorí opustili pohostinstvo, si našla nové zamestnanie v oblasti maloobchodu a veľkoobchodu. Nasleduje doprava a logistika, administratíva, potravinárstvo a upratovacie služby. Chyžné sú tiež úzky profil Autorky štúdie Anika Jansen a Paula Risius.v nej uviedli, že počas koronakrízy sa zvýšila potreba zamestnancov mať nejakú istotu, preto sa zamestnania, ktoré signalizujú vysokú mieru stability, čo malo a veľkoobchod je, stali populárnejšími. V malo a veľkoobchode, ale aj v iných profesiách je navyše pracovný čas často lepšie zlučiteľný so súkromným životom, ako v horeca segmente. Preto autori štúdie odporúčajú zamestnávateľom, aby tomuto faktu venovali väčšiu pozornosť, ponúkali pružný pracovný čas a púšťali sa aj do inovatívnych riešení, ako je 4-dňový pracovný týždeň. Autorky štúdie však uvádzajú, že z dlhodobého hľadiska sú na obmedzenie nedostatku kvalifikovaných pracovníkov potrebné aj zásahy a iniciatíva politických špičiek a štátu. V Nemecku odišla počas minulých dvoch rokov z gastronómie a hotelierstva asi štvrtina zamestnancov, spolu asi 216 000. 116-tisíc zamestnancov opäť pribudlo, 100 000 miest je však stále voľných.The post Kam sa podeli ľudia z gastra a hotelierstva? first appeared on GURMÁN na Slovensku.

prejsť na článok

Podporujeme bezodkladné otvorenie gastra a prevádzok cestovného ruchu ale za rovnakých podmienok pre všetkých!

Stanovisko SFCR k súčasnej situácii a k opatreniam, ktoré likvidujú segment cestovného ruchu a HoReCa. Jeden z hlavných princípov fungovania Slovenského fóra cestovného ruchu je presadzovanie rovnakých a férových podmienok podnikania pre všetky subjekty v

prejsť na článok

Hotelieri sa snažia prilákať nových zamestnancov

Benefity podľa vlastného výberu, kariérny rast, cestovanie po hoteloch medzinárodnej hotelovej siete za zamestnanecké ceny či dočasné ubytovanie. To všetko v súčasnosti ponúkajú hotelieri svojim novým aj súčasným zamestnancom. Hotelierska skupina Best Hot

prejsť na článok

Poznáme najlepšie hotely Slovenska

Najlepší hotel na Slovensku nájdete podľa prestížneho hodnotenia World Travel Awards aj tento rok vo Vysokých Tatrách. Cestovatelia a odborníci z odvetvia cestovného ruchu rozhodli, že ním je Grand Hotel Kempinski High Tatras a zároveň hosťom ponúka aj te

prejsť na článok

Hotely a reštaurácie očakávajú slabšie leto

Nastávajúcu letnú sezónu, fungovanie počas pandémie koronavírusu aj situáciu na pracovnom trhu hodnotili predstavitelia reštaurácií a hotelov na dvojdňovej . HORECA konferencii 2022, ktorá sa konala tento týždeň v Žiline. Prezident Asociácie hotelov a re

prejsť na článok

Ako sa zbaviť kruhov pod očami

Tmavé kruhy pod očami najčastejšie nevznikajú len tak z ničoho nič. Často ide o signál, ktorým nám dáva telo najavo, že niečo nie je úplne v poriadku. Niektorí ľudia majú k problémom s tmavými kruhmi pod očami väčšie predispozície, iní naopak menšie. Najm

prejsť na článok