História pestovania kávy v Mexiku je bohatá, siahajúc až do začiatkov 18. storočia. Dnes sa káva získaná na tunajších plantážach klasifikuje na základe nadmorskej výšky, v ktorej je dopestovaná, pričom hlavné regióny zamerané na produkciu sú na juhu krajiny. Rozmanitosť a výrazná členitosť tejto oblasti poskytuje viacero mikroprostredí, výsledkom ktorých je viacero odrôd káv. Medzi najznámejšie miesta dopestovania patria nasledovné štáty: Chiapas, ktorý pre svoje tropické podnebie poskytuje skvelé podmienky pre pestovanie kávovníkov. Sopečné oblasti s úrodnými pôdami predstavujú pre kávovníky bohatý zdroj minerálov, čo prispieva k ich správnemu rastu. Káva potom dominuje svojou typickou ľahkou chuťou, sviežou kyslosťou a ľahkým telom. Veracruz, oblasť situovaná na pobreží Mexického zálivu. Aj tu sa stretávame s viacerými druhmi káv z nižšie položených oblastí sa získava väčšina bežnej kávy regiónu, naopak v hornatých oblastiach sa produkuje veľmi známa Altura Coatepec. Táto renomovaná káva je obľúbená pre svoju orieškovú chuť, ľahké telo a čokoládové tóny. Oaxaca, odkiaľ pochádza káva známa ako Oaxaca-Pluma. Puebla. Káva dopestovaná v oblastiach Chiapas a Oaxaca sa označuje ako Altura alebo HG (high-grown), znamenajúc ,,vysoko dopestovaná“. Čo sa týka produkcie kávy v Mexiku, vyšší takmer vždy značí lepší. Preto nie je prekvapením, že mexické označenie Altura je známkou vysokej kvality a v Amerike je považovaná káva spĺňajúca tieto parametre za jednu z najlepších vôbec. Chuť mexickej kávy Túto kávu si obľúbia hlavne tí, ktorí oceňujú kávy s ľahkým telom a nižšou kyslosťou, sprevádzané orieškovou chuťou. Najkvalitnejšie druhy káv z Mexika sa vyznačujú miernou aciditou, delikátnou chuťou a príjemnou suchosťou. Pestovanie kávy v najrôznejších regiónoch krajiny znamená širokú škálu rôznych chutí, čo ocení nejeden milovník tohto nápoja. Šálka kávy z oblasti Veracruz nebude chutiť rovnako ako šálka kávy z oblasti Chiapas. Tunajšia káva, teda z územia Chiapas, sa dá porovnávať s kávou z Guatemaly, kedže s ňou susedí. Charakteristická je pre ňu mierne výraznejšia acidita a komplexnejšia chuť. Ochutnajte našu mexickú kávu z oblasti Jaltenango, Chiapas, ktorá má miernu kyslosť doprevádzanú tónmi orechov a čokolády a poteší Vás aj jej jemná sladká chuť. The post Káva z Mexika appeared first on Becafe.sk.
Káva, ktorá vyvoláva kontroverzie v celom kávovom svete. Je to (alebo nie?) káva piccolo, ktorú si v dnešnom článku bližšie predstavíme.
prejsť na článokSlovenská katolícka charita (https://www.charita.sk/) nakupuje kávu od Zlatého Zrnka. Ak ste nás niekedy stretli na niektorom z podujatí, bola to práve táto zlato-zrnková charitná káva (https://www.charitnyshop.sk/kava-a-caj/charitna-kava/?design), ktorú
Pán Veselý je na návšteve a pochvaľuje si: - To je ale dobrá káva. - Manžel ju priniesol až z Brazílie , vraví susedka. - Nehovorte! A ešte je teplá.
prejsť na článokKáva z Indonézie je rovnako rôznorodá a pestrá ako krajina sama. Kúpite tu najdrahšiu kávu sveta ale i lacnú zemitú robustu. Prezradíme vám, prečo je to tak a ktorú indonézsku kávu sa oplatí ochutnať.
prejsť na článok