Kávový slovník

Kávový slovník A Acidita  je to kyslastá chuťová vlastnosť odrody Arabica spôsobená kyselinami, ktoré sa v odrode nachádzajú Aeropress  valec s piestom v ktorom sa káva extrahuje tým že tlačená piestom cez filter Africká posteľ – niekoľko drevených tyčí cez ktoré je natiahnutá látka, na ktorých sa suší zelené zrno alebo aj celé kávové čerešne Arabica – odroda kávovníka, ktorý rastie vo vyšších nadmorských výškach. Je kvalitnejšia ale aj drahšia, väčšinou aciditnejšia a jemnejšia chuť. Alternatíva  alternatívna príprava kávy jedná sa najmä o filtrovanú kávu ako je chemex, hario V-60, prekvapkávače, resp. prípravu pomocou moka kávovaru, aeropress-u, frenchpress-u, zalievaná káva, turecká pripravená pomocou džezvy. B Barista – osoba, ktorá sa špecializuje na prípravu rôznych kávových nápojov Blend – kávová zmes, zmes arabiky a robusty, alebo viacerých druhov arabík z rôznych krajín C Cascara – sušené šupky z kávových čerešní, na plantážach sa využíva ako hnojivo, ale výborná je aj ako čaj Cupping – ochutnávanie a následné porovnávanie a posudzovanie chuťových a aromatických vlastností kávy Crack – je to prasknutie, ktoré sa ozýva pri pražení. Prvé prasknutie je pri veľmi svetlo praženej káve, druhé prasknutie je pri tmavo praženej káve následkom čoho kávové zrno vypustí oleje Crema  pena na povrchu Espresso nápoja, podľa farby a jej hustoty dokážeme zhodnotiť kvalitu extrakcie a čerstvosť kávy od praženia D Defekt  vada na kávovom zrne. Napr.: nalomené zrno, pleseň, poškodenie od hmyzu Dochuť  chuť, ktorá zostáva v ústach po dopití kávy Drip – prekvapkávaná káva, pripravovaná pomocou alternatívnych spôsobov prípravy ako je, Hario V60, prekvapkávače Džezva   často medená nádobka s dlhšou rúčkou, určená k príprave tureckej kávy E Extrakcia proces, pri ktorom sa do vody uvoľňujú zložky z upraženého kávového zrna Espresso príprava kávového nápoja zo 7 a viac gramov namletej kávy automatickým alebo pákovým kávovarom pod tlakom s horúcou vodou pri teplote okolo 90 94°C kedy vytečie 25-35ml nápoja za 20-27 sekúnd. F Fermentácia proces spracovania zeleného kávového zrna, kedy dochádza k premene cukrov i iné látky Finca, Fazenda – španielsky a portugalský výraz označujúci farmu French press – sklenená valcovitá nádoba so stláčateľným sitkom na pieste, ktorý sa používa k príprave kávy Filtrovaná káva – káva pripravovaná zalievaním pomletej kávy v papierových filtroch ako je napr. Hario V60, Chemex, ale aj prekvapkávače H Hopper  zásobník na kávu na mlynčeku Ch Chemex – sklenená nádoba v tvare presýpacích hodín s drevenou obručou na uchopenie. Pomocou papierových filtrov sa v nej pripravuje filtrovaná káva K Kávová čerešňa  Plod kávovníka, ktorý je po dozretí väčšinou červený, ale aj žltý, oranžový. Nedozretá je zelená. Vo vnútri sa nachádzajú dve ale niekedy aj jedno kávové zrno Knock box  Nádoba, do ktorej baristi odklepávajú použitú kávu z páky Kofeín   Alkaloid nachádzajúci sa v kávovníkovom zrne. Má povzbudzujúce účinky na centrálnu nervovú sústavu a používa sa ako súčasť mnohých povzbudzujúcich nápojov. Je to návyková látka L Latte art Metóda kreslenia mliečnou penou do kávového nápoja cappuccino. Lot – Časť parcely, resp. zberu určená pre špeciálne zaobchádzanie. Často je to úroda vyššej kvality M Macchiato – Espresso s trochou mliečnej peny na vrchu. Pripomína malé capuccino Metóda honey – spracovanie kávových čerešní, pri ktorom sa vylúpané kávové zrná vysúšajú na tzv. afrických posteliach Metóda natural – spracovanie kávových čerešní, pri ktorom sa zrná sušia nevylúpané Metóda mokrá – spracovanie kávových čerešní, pri ktorom sa od zrna oddeľuje šupka pomocou premývania prúdom vody Mikropena – Jemná pena, vyrábaná pomocou parnej trysky hustotou podobná smotane. Moka kanvička  Určená na prípravu kávy. U nás nazývaná aj „koťogo“. Funguje na báze tlaku vodnej pary. O Odroda – špecifické delenie kávovníkov, kde každá odroda ma odlišné podmienky pre pestovanie i chuť. Vznikajú rôznym krížením a šľachtením alebo prirodzenou mutáciou. Len u druhu Arabica rozlišujeme cez 80 odrôd Oleje – vznikajú v zrnku pri pražení. Zrná ich obsahujú veľké množstvo a hrajú podstatnú úlohu pri extrakcii P Portafilter  Páka kávovaru. Puk  Vyextrahovaná stlačená káva z portafilter-a. R Roast    Praženie alebo upražená várka kávy. Robusta – Druh kávovníka Canephora. Jedná sa o odrodu kávovníka bez acidity, s prevládajúcou horkosťou a s vyšším obsahom kofeínu. Zrná sú menšie. Je považovaná za menej kvalitnú odrodu kávy. Pestuje sa v nižších nadmorských výškach a je menej náročná na pestovanie. S SCAA / SCAE  Speciality Coffee Association of America alebo Europe. Asociácie, ktoré zvyšujú povedomie o výberovej káve prostredníctvom rôznych festivalov, certifikačných programov. Slepé sítko  Kovové sítko, které se vkládá do portafilteru při čištění kávovaru. T Tamper  Kovový nástroj v tvare pečiatky používajúci sa k utlačeniu kávy v portafiltri. V Vacuum pot – Prístroj na prípravu filtrovanej kávy, ktorý funguje na princípe pretlaku vodnej pary. Príspevok Kávový slovník je zobrazený ako prvý na coffeefriends.sk.

prejsť na článok

Infografika: Kuchynský slovník III. – druhy príprav pokrmov, ktoré vás očaria

Zostaňte s nami v obraze. Pripravili sme pre vás ďalší kuchynský ťahák – slovník, ktorý vám priblíži rôzne kulinárske techniky. Ani zďaleka neprináša všetky pojmy, ktoré by ste mohli poznať, ale veríme, že vás naučíme niečo nové. Tak čo budete variť dnes?

prejsť na článok

Infografika: Kuchynský slovník II. – jedlá, ktoré si zamilujete

V druhej časti nášho kuchynského slovníka vám prinášame zaujímavé pokrmy. Stretnúť sa s nimi môžete vo svete, ale i u nás doma. Oboznámte sa s nimi, inšpirujte a ohúrte svojich blízkych. Väčšinu z nich si ľahko a rýchlo pripravíte aj doma.   Stiahnuť inf

prejsť na článok

Infografika: Kuchynský slovník I. – suroviny, ktoré by ste mali poznať

Máte radi rôzne zaujímavé chute a suroviny? Radi skúšate nové recepty a experimentujete? Alebo si exotické pokrmy doprajete len v reštauráciách? Pripravili sme pre vás prehľad zaujímavých a v niektorých prípadoch až exotických surovín. Poďte sa s nimi zoz

prejsť na článok

Veľký kávový prieskum odpovedzte na otázky a vyhrajte kávu

V Goriffee vám chceme ponúkať ešte lepšie služby. Snažíme sa pravidelne zlepšovať a inovovať. A preto chceme zistiť, akú pijete kávu, ako často, prečo, kde a ako. Pomôžte nám a zúčastnite sa nášho Veľkého kávového prieskumu. Vyplnenie nášho prieskumu

prejsť na článok

Nový rok nová výzva

Vytýčili ste si nové ciele? Začnete nový šport? Alebo koníčka? Tretina Slovákov hovorí iba jedným jazykom. A čo vy? Ak je angličtina práve jednou z vašich priorít pomôžeme vám tento cieľ splniť. Potrebujete oprášiť základy, či sa zdokonaliť v konverzácii

prejsť na článok