Súťaž o najlepšie jedlo na Žitnom ostrove sa tešila veľkému záujmu, zúčastnilo sa jej takmer dvakrát viac reštaurácií ako minulý rok. Štvrtý ročník súťaže mohli zažiť aj študenti, ktorí sa zaujímajú o gastronómiu. Verejnosť môže spoznať súťažiacich čoskoro z online videoseriálu. Štvrtý ročník súťaže o najlepšie jedlo Žitného ostrova, ktorej odborným garantom je známy šéfkuchár Imre Bindics, sa konala v MOL Aréne v Dunajskej Strede. Náš magazín Gurmán na Slovensku bol pri tom! Tento rok súťažilo jedenásť tímov reštaurácií z celého regiónu Žitného ostrova, ktoré organizovalo Oblastná organizácia cestovného ruchu Žitný ostrov Csallóköz a občianske združenie Kukkonia. Hlavným cieľom súťaže je propagovať gastronómiu Žitného ostrova, miestne suroviny a tradície. Kuchári mali za hodinu a pol pripraviť hlavné jedlo z kačacieho mäsa, diviny alebo sladkovodných rýb s použitím miestnych a sezonných surovín. Súťažiaci zaujali trojčlennú odbornú porotu, ktorá kuchárom poskytla cenné rady. Szilveszter Horváth, kreatívny šéfkuchár reštaurácie La Mareda v Győri, predseda odbornej poroty, sleduje súťaž už niekoľko rokov a vyzdvihol neustály rozvoj kuchárov. Peter Duranský a Peter Vajgel, ktorí reprezentovali Slovensko vo finále Bocuse dOr Europe 2022, ocenili súťažiacich a ich kreativitu. S potešením konštatovali, že mladí kuchári prinášajú do gastronómie nový impulz. Imre Bindics, garant súťaže, poukázal na to, že súťažiaci podávajú z roka na rok lepšie a sofistikovanejšie jedlá. Šéfkuchári sú čoraz odvážnejší a radi experimentujú s novými surovinami a technológiami” povedal kreatívny šéfkuchár reštaurácie Villa Rosa. 11 zúčastnených reštaurácií sa verejnosti predstaví v sérii videí. Súťaž sa bude od budúceho týždňa priebežne premietať na facebookových stránkach OOCR a Kukkonie a pred Vianocami sa dozviete, kde sa pripravuje najlepšie jedlo na Žitnom ostrove v roku 2022. Súťažiacich bude môcť povzbudzovať aj verejnosť, pričom šťastlivci dostanú pozvánku do reštaurácií, ktoré sa umiestnili na popredných priečkach. Súťaž je príležitosťou na stretnutie všetkých, ktorí sa zaoberajú gastronómiou. Gabriel Somogyi, predseda OOCR Žitný ostrov Csallóköz, zdôraznil význam podujatia pre budovanie komunity a poukázal na potenciál spoločnej propagácie a spoločného myslenia. Súťaž nesie v sebe rozvoj a dúfame, že aj takýmito iniciatívami a odbornými programami môžeme prispieť k úspechu gastronómie na Žitnom ostrove” zdôraznila Tímea Dóka, predsedníčka občianskeho združenia Kukkonia. Tento rok mohli nahliadnuť do zákulisia súťaže aj školáci. Žiaci zo štyroch stredných škôl a jednej základnej školy mali možnosť sledovať profesionálnych kuchárov zblízka. Dúfame, že im môžeme priniesť chuť ku gastronómii. Chceli by sme zablahoželať zúčastneným reštauráciám a dúfame, že naše aktivity prispejú k tomu, aby mohli privítať ešte viac spokojných zákazníkov a že spoločne dokážeme pozdvihnúť gastronómiu Žitného ostrova na ešte vyššiu úroveň. Zoznam súťažiacich reštaurácií: Hotel Amade Château (Vrakúň) Restaurant Klapka (Komárno) Park Bistro (Dunajská Streda) Villa Rosa Restaurant (Dunajská Streda) Corvin Restaurant a Penzión (Veľký Meder) PLATZ Bistro & BAR (Dunajská Streda) LOKAL bistro (Dunajská Streda) Peter & 39 Bar (Dunajská Streda) Pallos Reštaurácia a Kaviareň (Topoľníky) 24 Lakes Restaurant (Jelka) New York Coffee & Restaurant (Dunajská Streda)The post Kde sa pripravuje najlepšie jedlo na Žitnom ostrove? first appeared on GURMÁN na Slovensku.
Inšpirujte sa a nechajte sa unášať do sveta gastronomických pochúťok s našou druhou časťou najlepších tipov na jedlo a nápoje v našom meste.
prejsť na článokInšpirujte sa najnovšími trendmi v gastronómii, a objavte skryté poklady lokálnej kuchyne.
prejsť na článokZákladné info, odkazy na články, výhody a nevýhody.
Trošku hejtu na typické grécke ubytovanie v najšpinavšom a najhlučnejšom stredisku na ostrove nezaškodí.
Videoklip, galéria, výhody a nevýhody ubytovania v letovisku na gréckom ostrove Zakynthos.