Klíčkovanie

Klíčkovanie, resp. vplyv liečivých účinkov rastlinných klíčkov na ľudské zdravie poznali už starí Číňania pred tisíckami rokov. Používali ich pri liečení kožných ochorení, či pri tráviacich ťažkostiach. Do dnešného dňa sú neoddeliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne. Čo teší najviac mňa je to, že ich stále častejšie začína byť vidieť aj na pultoch našich obchodov s potravinami.Čo je vlastne na tých malých rastlinkách také úžasné?V klíčkoch sú koncentrované vitamíny, antioxidanty, rôzne fytochemikálie, chlorofil, vláknina. Proste úplná esencia zdravia.Obsahujú niekoľko násobné množstvá vitamínov ako iná bežná zelenina a to o výbere zeleniny v zimnom období ani nehovorím. Koncentrácia vitamínov sa v semienkach prudko zvyšuje už po dvoch hodinách klíčenia.Vláknina z nich znižuje glykemický index konzumovaných potravín, čo je dôležité pri prevencii a liečbe diabetu.Sú ľahko stráviteľné a zvyšujú podiel enzýmov a antioxidantov.Podporujú náš črevný mikrobióm a tým aj našu imunitu.Pomáhajú pri chudnutí a odbúravaní tuku.Sú absolútne nenáročné na pestovanie a môžeme ich pestovať v každom ročnom období.Aké semiačka sú na klíčenie najvhodnejšie?Všeobecne medzi najdôležitejšie zdroje klíčkov patria strukoviny (napríklad fazuľa, ale nie červená lebo obsahuje škodlivé látky vylučované pri klíčení, rôzne druhy šošovice, mungo fazuľky, hrach, cícer, sója atď.), obilniny (pšeno, ovos, pohánka quinoa) a semená (reďkovka, žerucha, tekvica a mnohé iné). Orechy na klíčkovanie vhodné nie sú.Každý typ klíčkov má rôzne nutričné hodnoty a benefity pre zdravie. Preto je vhodné pestovať viac druhov a striedať ich v jedálničku.Čo je vhodnejšie kupovať hotové klíčky v obchodoch, alebo si ich sám vypestovať?V každom prípade by som odporúčal klíčky si vypestovať sám. Je to veľmi jednoduché a časovo nenáročné. Niekedy keď človek nestíha je rýchlejšie siahnuť po hotových verziách v obchodoch. Ťažko však posúdiť ich kvalitu po skladovaní a prevoze. Chuťovo sa nedajú porovnať s čerstvými klíčkami pestovanými s láskou doma. To sme si uvedomili, až keď sme to vyskúšali na vlastnej koži.Čím začať?Na klíčenie potrebujeme nádobu, najlepšie s viacerými poschodiami, aby sme mohli dopestovať viacero druhov naraz. Dnes ich je na trhu naozaj veľký výber druhov či už sklenených, hlinených, alebo plastových. My sme si kúpili v Hornbachu plastové trojposchodové misky a myslím, že výborne slúžia svojmu účelu. Klíčky neskôr samozrejme uskladňujeme v sklenených nádobách v chladničke. Misky na klíčenie sú v podstate jednoduché nádoby, ktoré majú odkvapkávací otvor, aby nám semienka nestáli vo vode, ale iba boli vlhké. Je to veľmi dôležité, aby nezačali plesnivieť.Keď už máme kúpené misky potrebujeme zohnať semienka. Je dôležité kúpiť také, ktoré sú na to vhodné. Bežné semienka, alebo fazuľky sú ošetrené proti klíčeniu a nie sú na náš zámer vhodné. Z bežného obchodu sa nám ale podarilo vyklíčiť mungo fazuľu a čiernu šošovicu, cícer.Kvalitné semená vhodné na klíčenie dostaneme v rôznych e-shopoch, alebo priamo v bio obchodoch.Ako klíčkovať?Semienkami jemne posypeme misku a prepláchneme čistou pitnou vodou. Počkáme, kým prebytočná voda odkvapká. Misku prikryjeme a držíme pri izbovej teplote. Čo je mimoriadne dôležité, aby sme klíčiace rastlinky dva, alebo tri krát za deň prepláchli čistou vodou, aby sa nám v nich neusadila pleseň, alebo baktérie. Asi za deň či dva rastlinky začnú klíčiť. Stále pokračujeme v premývaní. Je to v podstate to jediné čo s nimi treba robiť. Lepšie ako okopávanie :).  Zhruba za tri až sedem dní máme klíčky hotové. Presypeme ich do sitka, prepláchneme a necháme poriadne odkvapkať. Potom klíčky uložíme v sklenenej nádobke do chladničky čím zastavíme ich rast a sú pripravené na priamu konzumáciu.Jednoduché, však? Klíčkovanie je skvelé.Klíčky z chladničky môžeme začať pridávať v podstate kamkoľvek či už v teplej, alebo studenej kuchyni. Výborné sú samé osebe, či na chlebík s nátierkou, do šalátov, do polievok, alebo varených jedál. Zároveň si môžeme pestovať ďalšie nové druhy, ktoré budú za pár dní hotové. Každý typ klíčkov chutí inak. Klíčkovanie a nové chute si nielen zamilujete, ale si s nimi zdravú a vyváženú stravu. A milovať ich bude aj váš črevný mikrobióm.Doklíčkovania priatelia Mgr. Juraj Freyer The post Klíčkovanie appeared first on Body Clinic.

prejsť na článok