Krátko o ceste talianskych cestovín

Na úvod Samostatný život dospelej osoby v produktívnom veku má mnoho výhod, ale aj isté úskalia. Zásadná otázka „Čo budeme variť?“ naberá nový rozmer hlavne v časoch keď sme sa už prejedli takmer všetkého. A vtedy prichádzajú na rad cestoviny. Rýchlo sa uvaria a pokiaľ ich nerozvaríme tak aj chutia výborne. Počas romantickej prechádzky uličkou s cestovinami v obchode ma „popadla“ zvedavosť zistiť, aký príbeh je za týmto fenoménom z Talianska. Po stopách do minulosti, naozaj sú cestoviny pôvodom z Talianska? Trošku z mojej milovanej histórie, lebo keď poznáš dejiny lepšie pochopíš prítomnosť a budúcnosť. A teda aj keď sú dnes cestoviny doménou Talianska, prvé cestoviny sa objavili v Číne počas vlády dynastie Shang. Hovoríme tu o rokoch  1 700 – 1 100 pred Kristom. Neskôr sa objavili aj v starovekom Grécku a tiež aj v Afrike. Samozrejme, že sa líšili surovinami aj tvarom. Až od 4.storočia pred naším letopočtom možno badať formovanie cesty cestovín v Taliansku. Civilizácia Etruskov, ktorá sídlila v oblasti dnešného Toskánska do veľkej miery ovplyvňovala aj širšie oblasti. Archeologické nálezy odhalili nástroje na výrobu, tvarovanie a rolovanie cestovín veľmi podobným tým, ktoré dnes degustujeme. A primárne iba v Taliansku zostali približne do 19. až  20 storočia. Počas renesancie v 14.storočí sa stali základom stravovania v Ríme a Florencii a s možnosťou predávania aj v sušenej forme sa dostali do takmer celej Itálie. Taliani nemôžu tvrdiť, že oni ako prví zmiešali vodu a múku, ale to čo okolo cestovín vytvorili vďaka svojej vynaliezavosti a vášni im nikto nikdy nevezme.   A teraz pár zaujímavých faktov Koľko druhov cestovín vieš vymenovať a zároveň si aj predstaviť ich tvar?  Nebudem to naťahovať, existuje viac ako 600 druhov tvarov a viac ako 1 300 názvov. To záleží od regiónu v Taliansku kam sa vyberieš. Ku každému tvaru/druhu existuje omáčka. Ale paradajková omáčka, resp. paradajky ako také sa do Európy dostali až po veľkých zámorských objavoch v 16.storočí. Odvtedy sa cestoviny a paradajky v Taliansku veľmi kamarátia Do Ameriky sa dostali až v roku 1789 vďaka Thomasovi Jeffersonovi. Najviac cestovín sa samozrejme zje v Taliansku, ale druhé a tretie miesto majú Venezuela a Tunisko V roku 2005 vznikla International Pasta Organisation ako nezisková asociácia s hlavnou úlohou zvyšovať povedomie o cestovinách. A vďaka tomu zvyšovať ich produkciu, predaj a konzumáciu. Pretože cestoviny nie sú nezdravé a vďaka ich konzumácii sú ľudia šťastnejší – uhľohydráty zvyšujú produkcie serotonínu, hormónu šťastia. <3 zdroje: IPO, foodnetwork, delallo Príspevok Krátko o ceste talianskych cestovín je zobrazený ako prvý na Mortal Insight.

prejsť na článok

Bezpečne na ceste

Na ceste si dávaj pozor, cesta nie je park, nech to vedia všetky deti, prečo je to tak !

prejsť na článok

Kuskus: zdravá príloha z Afriky

Farfalle, tagliatelle, fusilli, spagetii... Druhy cestovín, ktoré bežne kupujeme a konzumujeme. Počuli ste však už o cestovinách podobných tarhoni, ktoré pochádzajú zo severnej Afriky a navyše sa nemusia variť?

prejsť na článok

SIMAX Sklenená dóza na potraviny s uzáverom 0,5 l

4,30 €Sklenený zásobník vyrobený z kvalitného a tepelne odolného skla SIMAX. Je schválený na styk s potravinami. Uzavriete doň 0,5 l ľubovoľných potravín (cestovín, strukovín, múky, kávy, cukru, ...). Je uzatvárateľný plastovým viečkom s tesnením.

prejsť na článok

Upečte si kváskový chlieb!

V našich zemepisných šírkach je konzumácia príloh v podobe cestovín, ryže, zemiakov, chleba a pečiva tradičnou základňou celkovej skladby potravy. Viac ako vlastná je nám konzumácia chleba a pečiva. Čo je na tom zlé?

prejsť na článok

Putovanie po Svätojakubskej ceste bolo v minulosti aj otázkou prestíže reportáž na TA3

V najnovšej reportáži o Svätojakubskej ceste od televízie TA3 sa dozviete, ako vznikla tradícia putovania do Santiaga de Compostela, prečo ju ľudia absolvovali v minulosti a prečo sa moderní pútnici k tejto nádhernej kresťanskej tradícii opäť vracajú aj d

prejsť na článok