Legislatívna zmena pri skladovaní mäsových výrobkov platná od 1.1.2024

11.01.2024 • MVDr. Marián Rozložník Od nového roku sa zmenili legislatívne podmienky pre skladovanie mäkkých mäsových výrobkov pri manipulácii s nimi a ich umiestňovaní na trh. Prevádzkovateľom sa tak menia aj kritické kontrolné body (CCP) v príručke správnej výrobnej praxe HACCP pre monitorovanie a zaznamenávanie teplotných podmienok skladovania týchto výrobkov. K tejto zmene došlo novelizáciou Vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 83/2016 Z. z. o mäsových výrobkov od 1.1.2024. Párky, špekáčiky a ďalšie mäkké mäsové výrobky sa už nemusia skladovať pri teplote +4°C.   Novela vyhlášky o mäsových výrobkoch od 1.1.2024 povoľuje, že spracovatelia mäsa môžu rozhodnúť, že mäkké mäsové výrobky budú skladovať pri +7 °C teda tak, ako je to v ostatných štátoch Európskej únie. Vyššia teplota skladovania neohrozí zdravotnú bezpečnosť, ani kvalitu potravín. Prevádzkovatelia však touto novinkou môžu na energiách ušetriť finančné náklady. Nakoľko dodržiavanie teplotných podmienok skladovania potravín vyžadujúcich si regulované podmienky predstavuje v rámci príručiek HACCP takzvaný kritický kontrolný bod (CCP), prípadné zvýšenie teploty skladovania mäkkých mäsových výrobkov z +4 °C na +7 °C je potrebné uviesť aj v HACCP. Výrobcovia mäkkých mäsových výrobkov v rámci analýzy rizík musia zvýšenie teplôt skladovania na +7 °C laboratórne overiť za účelom posúdenia zdravotnej bezpečnosti týchto produktov. Novela Vyhlášky o mäsových výrobkoch č. 83/2016 Z. z. platná od 1.1.2024 teda harmonizuje našu legislatívu s požiadavkami Európskej únie a prináša prevádzkovateľom možnosť zvýšenia teploty skladovania mäkkých mäsových výrobkov. Prevádzkovatelia však v tejto súvislosti nesmú zabudnúť, že všetky prevádzkové zmeny musia byť uvedené aj v dokumentácií HACCP. V prípade Vášho záujmu Vám radi pomôžeme pri zavádzaní aktuálnych legislatívnych zmien a vyškolíme Vašich zamestnancov tak, aby vedeli legislatívu  v potravinárskej praxi využívať. Neváhajte a kontaktujte nás. Sme tu pre Vás. tím AT CONSULT (www.atconsult.sk, www.haccpvpraxi.sk) Príspevok Legislatívna zmena pri skladovaní mäsových výrobkov platná od 1.1.2024 zobrazený najskôr AT CONSULT spol. s r.o..

prejsť na článok

Zmeny cestovných poriadkov prímestskej autobusovej dopravy od 1. augusta 2024

Súpis zmien v cestovných poriadkoch prímestských autobusových liniek ARRIVA Nové Zámky, akciová spoločnosť,  OJ Nové Zámky s platnosťou od  1. augusta 2024 OJ Nové Zámky 402 449  Želiezovce – Nové Zámky –  Komárno Sp. č. 13 – zmena smerovania, spoj presm

prejsť na článok

Zmena CP v regionálnej autobusovej doprave od 9.6.2024

Prehľad zmien cestovných poriadkov od 9.6.2024 PDF The post Zmena CP v regionálnej autobusovej doprave od 9.6.2024 appeared first on ARRIVA Liorbus.

prejsť na článok

Zmena mesačného poplatku od 1. 2. 2024

Milí rodičia. Oznamujeme Vám, že od 1.2.2024 sa na základe VZN číslo 12/2023, ktoré bolo schválené 14.12.2023, mení výška mesačného poplatku za MŠ na 30 eur mesačne. Školné je splatné výlučne trvalým príkazom v banke, [...] The post Zmena mesačného poplat

prejsť na článok

Zmena cestovných poriadkov od 10.7.2024

205 406 Senica Koválov Šajdíkove Humence Spoj 31 odchod zo zastávky Senica, AS na 18:40 hod., posun spoja 25 min. neskôr;Aktuálny CP platný od 10. júla 2024: https://arriva.sk/files/tt/cp/primesto/senica/2024/205406.pdf 205 414 Senica-Prietrž-Brezová p

prejsť na článok

Zmena cestovných poriadkov od 22.7.2024

205 411 Senica-Cerová-Plavecký MikulášSpoj 14 posun spoja na 10:25 hodAktuálny CP platný od 22. júla 2024: https://arriva.sk/files/tt/cp/primesto/senica/2024/205411.pdf205 415 Senica-Jablonica-Brezová pod Bradlom-MyjavaSpoj 3 – posun spoja na 05:15 hod,

prejsť na článok