Budapešť je už dlho súčasťou sprievodcu Michelin v rámci bedekra Main Cities od Europe. Včera však prvý krát predstavili sprievodcu Michelin pre celé Maďarsko. Naši susedia sa tak stali po Chorvátsku a Slovinsku ďalšou krajinou, ktorá si zaplatila vlastného národného online sprievodcu. Prvý výber odporúča 62 reštaurácií v 33 mestách, mestečkách a dedinách. Potešiteľné pre slovenských priaznivcov kvalitného jedla je, že niektoré sa nachádzajú v blízkosti našich hraníc napríklad v Tate, v Ostrihome, či v Encsi. V Maďarsku pribudli aj dve reštaurácie s dvoma hviezdičkami. Jednou z nich je Platán Gourmet práve v Tate, ktorú vedie šéfkuchár István Pesti. Michelin píše, že jeho jedlá sú kreatívne a precízne, vďaka dokonale vyváženým chutiam a textúram prinášajú sofistikovanosť a táto rafinovanosť bola ocenená udelením dvoch hviezdičiek, čím sa reštaurácia pevne zaradila na medzinárodnú kulinársku mapu. Druhou novou dvojhviezdičkovou reštauráciou je Stand v Budapešti šéfkuchárov Tamása Szélla a Szabiny Szulló. Jej srdcom je presklená kuchyňa, kde v úzkej spolupráci so svojím tímom vytvárajú atraktívne jedlá, ktoré majú značnú hĺbku a rafinovanosť. Podľa Michelina sa vášeň a úcta k maďarskému dedičstvu premietajú do každého jedla a výsledkom sú zručne a sympaticky vyvážené pokrmy, ktoré sú síce moderné, ale zároveň majú nádherné tradičné chute a textúry maďarskej kuchyne. Umenie Szabiny Szulló bolo možné ochutnať aj na Slovensku, kde pripravovala ako hosť Zuzany Sisákovej menu v rámci projektu LadyChef. Sedem reštaurácií dostalo 1 hviezdičku, z toho dve sú nové a jedna z nich je z Ostrihome. Reštaurácia Salt 2 hviezdy Platán Gourmet, Tata Stand, Budapešť 1 hviezda Nové: 42, Ostrihom Rumour, Budapešť Potvrdili svoju hviezdu: Babel, Budapešť Borkonyha Winekitchen, Budapešť Costes, Budapešť essência, Budapešť Salt, Budapešť Reštaurácia Macok 6 cenovo výhodných Michelin Bib Gourmands Ocenenie Bib Gourmand vyzdvihuje skvelú kvalitu varenia za skvelú cenu. Anyukám Mondta, Encs (táto reštaurácia je obľúbená medzi gurmánmi z Košíc a okolia) Casa Christa, Balatonszőlős Kistücsok, Balatonszemes Macok, Eger Mór24, Balatonfüred Sparhelt, Balatonfüred 4 zelené hiezdy Michelin Zelené hviezdičky označujú reštaurácie, ktoré sú na špici v tomto odvetví, pokiaľ ide o ich postupy v oblasti udržateľnej gastronómie. Ich iniciatívy môžu zahŕňať: získavanie domácich a miestnych produktov, vykonávanie každodenných činností spôsobom, ktorý znižuje uhlíkovú stopu, využívanie čistých energií, ako je napríklad solárna energia, alebo získavanie regionálnych textílií a miestnej keramiky na použitie v reštaurácii. Tohtoročnými laureátmi sú: Almalomb, Hosszúhetény Graefl Major Kétútköz, Poroszló Onyx Mühely, Budapešť Salt, Budapešť 3 špeciálne ocenenia Kým kulinárske ocenenia sprievodcu Michelin sa udeľujú reštaurácii ako celku, špeciálne ocenenia MICHELIN sa udeľujú výnimočným jednotlivcom, ktorí vďaka svojej nekonečnej vášni a značným schopnostiam dokážu urobiť z reštaurácie nezabudnuteľný zážitok. Tohtoročnými víťazmi sú: Za servis: Flóra a Ferenc Kvasznicza (reštaurácia Pajta v Őriszentpéter), Cena pre someliéra Tamás Langó z reštaurácie Clarisse na zámku BOTANIQ v Tura Cena pre mladého šéfkuchára János Mizsei z reštaurácii Mák v Budapešti.The post Maďarsko má vlastný online Michelin Guide first appeared on GURMÁN na Slovensku.
Pred 14 rokmi bol v Rakúsku naposledy vydaný Guide Michelin. Odvtedy gastronómia bojovala za jeho návrat a z toho vyplývajúci pozitívny vplyv na cestovný ruch – a teraz sa zdá, že sa úsilie vyplatilo. V roku 2009 bol v Rakúsku vydaný posledný Guide Mic
prejsť na článokJe to pár rokov, čo sa slovinská hviezda gastronómie Ana Roš počas svojej návštevy Slovenska posťažovala na nezáujem slovinskej vlády, „doviezť“ do krajiny najprestížnejšieho gastronomického sprievodcu Michelin. Ten totiž nikde nepríde sám od seba, predpo
prejsť na článokO tom, že krajina ak chce, aby jej reštaurácie boli zaradené do najznámejšieho svetového bedekra Michelin nerozhoduje len kvalita gastronómie, ale aj to, že musí vydavateľom za umiestenie zaplatiť, sa hovorí už dlhšie. Padali aj rôzne sumy, koľko zaplatil
prejsť na článokČeská vláda rozhodla včera o zaplatení poplatku spoločnosti Michelin za zaradenie do prestížneho gastronomického sprievodcu. Je to nástroj na propagáciu Českej republiky v zahraničí, povedal na tlačovej konferencii po stredajšom rokovaní vlády minister do
prejsť na článokSlovensko je krajina, ktorá má svetu na poli gastronómie čo ponúknuť. Kvalita a pestrosť našich gastronomických služieb sa za posledné roky výrazne zvýšili. Máme tu šikovných šéfkuchárov a veľmi zaujímavé tradičné, ale aj moderné slovenské jedlá. Gastrotu
prejsť na článok