Vysoké hodnoty cholesterolu sú rizikovým faktorom, ktorý musí byť braný vážne, hrozí tu rozvoj kardiovaskulárnych chorôb. Veľmi dôležitým terapeutickým prístupom v tejto súvislosti je zmena stravovacích návykov, napr. znížením nasýtených mastných kyselín v strave. Ďalej početné štúdie ukázali, že častá konzumácia orechov a teda i mandlí má pozitívny efekt na hladinu cholesterolu. Ich zloženie je jedinečné, pretože dodávajú hodnotné proteíny a vlákninu a majú najvyšší obsah vitamínu E zo všetkých orechov. Vitamín E je antioxidant, ktorý bráni zápalovým procesom v tele a teda nás chráni proti srdcovým ochoreniam. Americká štúdia skúmala účinky na hladiny cholesterolu, keď bola strava postupne obohatená mandlami. Študie sa zúčastnilo 25 osôb vo veku medzi 13 až 41 rokov. Na počiatku štúdie mali obvykle mierne vyššiu hladinu cholesterolu. Boli vytvorené tri skupiny ľudí, z ktorých každý dostával stravu s energetickou hodnotou 2000 kalórií. Jedna zo skupín dostávala stravu, ktorá neobsahovala mandle; druhá dostávala stravu doplnenú o 10 % celkovej nutričnej energie z mandlí a tretia skupina dostávala toľko mandlí, že tvorili 20 % nutričnej energie. Výsledok ukázal jasný trend, ktorý zodpovedal dávkovaniu: Čím viac mandlí strava obsahovala, tým lepšie hodnoty cholesterolu. V porovnaní so stravou, ktorá neobsahovala mandle, strava s najvyšším podielom mandlí znížila celkový cholesterol o 4,4 % a „zlý“ cholesterol o 7 %, čo zodpovedá o 11 % nižšiemu riziku srdcových ochorení. Záverom môžeme prehlásiť, že dospelí s normálnymi až mierne vyššími hladinami cholesterolu si môžu zlepšiť hodnoty tukov v krvi zahrnutím mandlí do stravy: čím vyšší je počet mandlí, tým lepší je účinok. Môže sa tak znížit riziko srdcových ochorení. Pokiaľ je hladina cholesterolu vysoká, doporučuje sa, aby sa stravovacie stratégie zamerali na vhodné potraviny, ktoré tiež obsahujú mandle, skôr než na iba redukciu príjmu tukov v strave. Zdroj: Sabaté, J. et al.: Serum lipid response to the graduated enrichment of a Step I diet with almonds: a randomized feeding trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 2003, (1379–84)
Učiteľ sa pýta žiakov: - Viete, čo sú to pražené mandle? Andrej na to: - To je choroba z povolania, ktorú majú požiarnici.
prejsť na článokOrechy sú jadrá semien, ktoré sa používajú pri varení alebo sa konzumujú samotné ako občerstvenie. Majú vysoký obsah tuku a kalórií. Obsahujú tvrdú, nepožívateľnú vonkajšiu škrupinu, ktorú je zvyčajne potrebné rozlomiť, aby sa z nej uvoľnilo jadro. Našť
prejsť na článokViete, čo urobí blondínka, keď jej priateľ povie, že potrebuje viac priestoru? Dá si vybrať mandle.
prejsť na článokČo sú superpotraviny? V dnešnej dobe, kedy sa stále viac ľudí zaujíma o svoje zdravie a životný štýl, sa stáva pojem superpotraviny stále populárnejším. Superpotraviny sú potraviny, ktoré majú vysoký obsah živín, vitamínov, minerálo
prejsť na článokSlnečné esencie sú úžasným nástrojom transformácie a liečenie. Pomáhajú spracovávať a liečiť základné témy a zranenia, ktoré sú nám všetkým blízke. Prinášajú nám do vedomia a života nové kvality a pomáhajú prebúdzať naše dary.
prejsť na článok