Začína sa sezóna, keď sa zbiera medvedí cesnak (MC) a ja sa veľmi teším. Zároveň mám obavy, či nálezisko nebude v horšom stave, ako minulý rok. Že prečo? Preto, lebo medvedí cesnak je módnou záležitosťou a na zber nechodia iba milovníci prírody. Na náleziskách stretneme aj takých, ktorí s rastlinkami zaobchádzajú nešetrne. Prichádzajú s rýľmi a kosákmi… Aby sme z tejto jarnej bylinky mali osoh ešte mnoho rokov, zbierajme ju s láskou. Detoxikuje a pomáha pri ochoreniach MC má podobné, o niečo silnejšie vlastnosti ako cesnak kuchynsky. Na jarne očistné kúry sa používa v čerstvom stave, keď má najviac liečivých zložiek. Čistí krv a celý organizmus. Má antibakteriálne účinky, znižuje zápal a posilňuje imunitu. Používa sa aj pri vysokom krvnom tlaku a pri zvýšenom cholesterole. Medvedí cesnak, čo s ním? Medvedí cesnak sa dá využiť na 1000 spôsobov. Keď je sezóna, my ho doma jeme aspoň 3x denne každý deň. Konzumujeme hlavne čerstvé listy, lebo obsahujú najviac výživných látok. Listy medvedieho cesnaku môžeme aj sušiť, ale veľký zázrak od toho neočakávajme. Sušením sa strácajú hodnotne látky a aj aróma. Doporučujem radšej mrazenie. Môžu sa zamraziť väčšie listy ale aj pokrájané na rezance. Ďalší spôsob ako sa tešiť čo najdlhšie zo zelených listov je, že nakrájané lístky natlačíme do fliaš a zalejeme kvalitným olejom. Dbáme na to, aby neboli vzduchové bubliny a olej sa dostal medzi listy. Fľašky musia byť čisté a v chladničke vydržia pomerne dlho. Výborne chuti a dlho vydrží s horčicou (zvolila som si dijonsku). Dá sa vyrobiť aj tinktúra, kde nakrájané lístky zalejeme kvalitným cca 40% liehom a necháme 14 dní na slnečnom mieste. Potom precedíme a užívame denne 10 kvapiek. Môže sa použiť aj variant, kde nadrobno pokrájané lístky prevaríme s kvalitným vínom, osladíme medom a po dúškoch popíjame. Osoby s citlivým žalúdkom môžu nakrájané listy zaliať teplým mliekom, 2 až 3 hodiny nechať postáť a precedené mliečko po dúškoch popíjať. Alebo lístky jednoducho zalejeme ako čajík. medvedi cesnak Teraz sa pozrieme, ako môžeme medvedí cesnak obohatiť naše jedlá: Keďže všetko robím od oka a nerada zapisujem recepty, chcem vás povzbudiť, aby ste sa nebáli experimentovať a vaše obľúbene jedlá obohaťte lístkami MC. Ak sa vám niečo extra podarí, pošlite mi recept na mail alebo na Facebook, rada to uverejním. Pesto: Asi najobľúbenejší spôsob úpravy z MC je pesto. Rozmixujeme listy medvedieho cesnaku, ľubovoľné oriešky, slnečnicové semiačka, píniové semiačka podľa chuti, parmezán, olivový olej a trochou soli. Smoothie: Veľkej obľube sa tešia smoothie, kde do mixéra dáme celé ovocie, zeleninu a rôzne bylinky. Medvedí cesnak môže byť zaujímavým obohatením. medvedí cesnak, jabĺčko, citrón, med, voda (pomer a konzistencia podľa chutí) medvedí cesnak, ananás, banán, voda (pomer a konzistencia podľa chutí) Nátierky: Či už dáme zelené rezance listov na chlebík s maslom alebo na obľúbenú nátierku, získame zdravú variantu. Môžeme napríklad dochutiť Cottage syry alebo tvaroh. Cottage s avokádom a medvedím cesnakom: kelímok syra, jedno avokádo, malá cibuľka a medvedí cesnak (nešetríme) nakrájaný na malé časti. Premiešame vidličkou. Syrová nátierka: strúhaný syr (ľubovoľný- najradšej mám gorgonzolu), kyslá smotana, medvedí cesnak, prípadne mladú cibuľku a soľ. Ingrediencie mixujeme na hladkú zelenú nátierku. Vajíčková, avokádová, rybacia…ako obvykle+ MC Tvarohová nátierka Maslo s MC+chilli Bryndza, šošovica+MC Lučina, tvaroh+MC Balkanský syr, vajíčko+MC Polievky: Stačí, ak našu obľúbenú polievku (zeleninovú, mäsovú, krémovú) posypeme čerstvými lístkami. Alebo pridáme viac lístkov pred koncom varenia priamo do polievky. Mliečna polievka s medvedím cesnakom a zemiakmi: Do vody dáme variť zemiaky a malú cibuľku. Keď zemiaky sú mäkké pridáme rezančeky medvedieho cesnaku (nešetríme) , mlieko, podľa potreby zahustíme múkou. Dochutíme smotanou a soľou. Zeleninová polievka: koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak uvaríme do mäkka a cca 5 min. pred koncom pridáme zväzok medvedieho cesnaku aj s cibuľkou. Na tanieri ozdobíme čerstvými rezančekmi zelených listov. Ďalšia obmena je s knedličkami s medvedím cesnakom. Krémova polievka s medvedím cesnakom a mrkvou: zemiaky a mrkvu pokrájame na menšie kocky a restujeme na masle. Pridáme vodu a krátko varíme. Po čase pridáme aj medvedí cesnak.(nešetríme) a kyslú smotanu na dochutenie. Ponorným mixérom mixujeme do krémova. Cícerová polievka s MC Špargľová polievka s MC Šampiňonová polievka s MC Jednohubky: Vajíčka s medveďou plnkou Pór plnený bryndzou a MC Nakladaný syr s MC Hlavne jedla: Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku Halušky s medvedím cesnakom a syrovou omáčkou Ňoky s pestom z avokáda a MC Hliva na cibuľke, omáčka z medvedieho cesnaku, knedle Lasagne s tvarohom a medvedím cesnakom. Rezance z medvedieho cesnaku primiešame do tvarohu a dochutíme soľou a čiernym korením. Do vymasteného pekáča vrstvíme predvarené cesto s tvarohom. Na poslednú vrstvu naukladáme listy medvedieho cesnaku a ako poslednú vrstvu dáme kyslú smotanu. Upečieme do ružova. Kuracie prsia plnené MC Rizoto s lesnými hubami a MC Pečené mäso s MC Mäsová roláda Haruľa plnená s domácim syrom a MC Pohánkové placky s MC Slané: Jogurtový chlieb s MC Špaldové tyčinky Slaný koláč Roládky z listkového cesta Tvarohové tyčinky Šaláty: šalát s medvedím cesnakom medvedí cesnak, čierne olivy a sušene paradajky v oleji. medvedí cesnak, reďkvička, sušené paradajky v oleji, Feta Celá rastlinka je jedlá. Zbieram šetrne a s pokorou. No občas, nechtiac vytiahnem celú rastlinku s cibuľkou aj s kvetom. Tieto rastlinky zasadíme v našej záhrade, kde sa im krásne darí. Pri poslednom zbere sa nám podarilo vytiahnuť znova niekoľko celých rastliniek a rozhodla som sa, že ich s láskou zjeme. Takže na tanieri vidíte dusené huby na olivovom oleji s jasmínovou ryžou. Šalátik obsahuje ľadový šalát, paradajky a listy, kvety a cibuľky medvedieho cesnaku. A na záver: Obava pred zámenou MC a konvaliniek. Ak nie ste si istí, stačí lístok pošúchať a uvoľní sa nezameniteľná aróma. Konvalinka je jedovatá a môže spôsobiť poriadne nepríjemnosti. Pozrite si obrázok na porovnanie: TU Príspevok Medvedí cesnak zobrazený najskôr Beáta Záhumenská.
Medvedí cesnak Práve je ten čas kedy zo zeme po zimnej prestávke začína vyrastať medvedí cesnak a aj ostatné liečivé byliny. Ak sa medvedí cesnak ešte neskúsili, tak práve je na to vhodná doba ísť niekam do blízkosti lesov, pretože možnosť nazbier
prejsť na článokMedvedí cesnak sa stal v posledných rokoch veľmi populárno jarnou rastlinou. Má jedinečnú chuť a vôňu, dáva jedlám pikantnú a cesnakovú chuť. Obsahuje veľa živín a antioxidantov, ktoré sú pre zdravie veľmi prospešné. Ďalším faktorom, ktorý prispieva k
prejsť na článokDoneste si z kuchyne lis na cesnak. Čaká nás dlhá noc.
prejsť na článokRozprávajú sa dve cibule a jedna hovorí druhej: - Fúúúúj, ale ti smrdí z úst, čo si jedla cesnak?
prejsť na článokAk práve sedíte v kuchyni a máte po ruke lis na cesnak, tak tam z preventívno-bezpečnostných dôvodov zostaňte, aspoň po dobu čítania tohto článku.
prejsť na článok