Moje dieťa trpí úzkosťami

Kto z nás by nechcel mať šťastné dieťa, ktoré je stále v psychickej pohode? Dnešná doba plná stresu a vysokých nárokov kladených nielen na dospelých, ale častokrát aj na deti, sa odráža v náraste úzkostných porúch. Ten, kto úzkosť zažil na vlastnej koži, vie pravdepodobne skôr rozpoznať varovné signály u svojho dieťaťa, ako rodič, ktorý túto skúsenosť nemal. Úzkosť je nepríjemný psychický stav a keď sa opakuje často, narúša bežný život. Je spojená s nadmernými obavami a sprevádzaná fyzickými prejavmi. Úzkosť môže mať podobu zovretého hrdla, kedy máte pocit, že sa neviete pohnúť, ani dýchať a bojíte sa nejakej činnosti, ktorú vám tento stav bráni vykonať. Čo si všímať? Práve fyzické príznaky nám môžu signalizovať problém. Buďme teda vnímaví voči zmenám v správaní dieťaťa. Dieťa totiž nemusí vedieť svoje problémy pomenovať, vyjadriť slovami, čo ho trápi. Úzkosť môže byť spojená s množstvom rôznorodých príznakov, ako: • dieťa nereaguje spontánne, neteší ho nič, uzatvára sa do seba,• je menej aktívne, nadmerne unavené,• môže byť nepokojné, nervózne, nevie sa sústrediť na nič,• odmieta potravu alebo má tendenciu sa naopak prejedať,• má bolesti brucha, hlavy a pod., bez zjavnej príčiny a často,• má problémy so spánkom, nočné mory, pomočovanie,• upokojuje sa rôznymi zlozvykmi, ktoré ventilujú napätie (obhrýzanie nechtov) a iné. Čím nič nepokazíme Dieťa nepotrebuje viac stresu a strachu. Dajme mu najavo, že ho akceptujeme, aké je, že mu dôverujeme a veríme mu, že ho niečo trápi. Nezľahčujme pred ním jeho problémy a už vôbec nie je vhodné dieťa za prejavy úzkosti trestať. Podporme ho, aby sa necítilo menejcenné. Môžeme sa mu zveriť s tým, že my dospelí máme tiež obavy alebo zažívame niečo podobné. Najlepšie, čo môžeme urobiť, je dať dieťaťu pocit istoty, že sa na nás môže spoľahnúť a že mu pomôžeme. Keď úzkosť narúša bežný život Je dobré uvedomiť si, že nemusíme s úzkosťou bojovať sami. Pokiaľ sa prejavy u dieťa dlhšie opakujú, nečakajme na zázrak. Obráťme sa na odborníka. Hlavne pokiaľ úzkosť narúša každodenné fungovanie, spôsobuje dieťaťu v živote komplikácie a bráni mu robiť to, čo ho baví. Existujú rôzne metódy pomoci napríklad aj formou dýchacích a relaxačných techník. Odborník vám poradí, čo je pre vaše dieťa vhodné. Ak vám táto pomoc nepostačuje alebo sa rozhodne hľadať vlastné riešenie, možno vás osloví metóda SleepTalk, ktorá pomáha riešiť aj úzkosť a vyžaduje len niekoľko minút vášho času denne. Radi vám poskytneme viac informácií.

prejsť na článok

CBD a jeho pôsobenie na úzkosť

Ak žijete s úzkosťou, pravdepodobne ste narazili na niektoré z mnohých tvrdení, ktoré obklopujú používanie marihuany na liečbu symptómov spojených s úzkosťami.

prejsť na článok

PRIRODZENÝ AKO DIEŤA

Skús byť ako dieťa! Šťastné, zvedavé, smutné, nahnevané. Prirodzené!

prejsť na článok

Hopsa na krúžkoch

Je dôležité, aby dieťa do troch rokov chodilo na nejaký pohybový krúžok? Odborníci hovoria jednoznačne: nie! Pre dieťa je najdôležitejší prirodzený pohyb – chôdza, beh, poskakovanie, tancovanie a najmä striedanie rôznych pohybových aktivít. Nechajte najm

prejsť na článok

Bilinguálne dieťa IQ test pre rodiča

Mať bilinguálne dieťa znamená, že vaša inteligencia je dennodenne vystavovaná skromnému IQ testu. Či ste muž, alebo žena niekde v rozpätí desať dní až rokov po pôrode, výsledok je väčšinou rovnaký vysoko pravdepodobne ste obľúbeným terčom vtipov húpacích

prejsť na článok

ZARUČUJE KETO DIÉTA ÚČINNÉ CHUDNUTIE?

Ketogénna diéta sa používa nielen pri konkrétnych zdravotných problémoch alebo preto, že sa chcete cítiť lepšie, ale aj kvôli jej účinnosti pri chudnutí.

prejsť na článok