Na cestách pociťujeme úzkosť

Obavy máme najmä zo správania sa iných účastníkov premávky. Chodci mimo priechodov, jazda cyklistov po chodníkoch, či autá prechádzajúce cez cyklistické pruhy. Aj takéto správanie priznali účastníci dopravy v Európe. Paradoxne, väčšina spomenula obavy z rizikového správania sa ostatných účastníkov premávky. Vyplýva to z prieskumu 12 európskych krajín vrátane Slovenska, ktorý robili na vzorke takmer 12 500 ľudí. „Podľa väčšiny účastníkov cestnej premávky na cestách vládne mimoriadne úzkostná atmosféra, a to najmä v súvislosti s rizikovým správaním iných účastníkov cestnej premávky. Tento pocit na Slovensku vyjadrilo napríklad 95 percent pravidelných cyklistov a 84 percent chodcov,“ priblížila zástupkyňa Vinci Autoroutes Lenka Kubejová. „Jedni účastníci cestnej premávky vnímajú druhých ako keby konkurentov alebo niekoho, kto im prekáža. Doprava vyžaduje v princípe viac tolerancie a rešpektu v zmysle toho, že to, čo sa deje v doprave nie je to, že niekto chce prekážať mne alebo zavadzia mne, ale tiež si ide za svojim cieľom,“ hovorí dopravný psychológ Peter Klubert. Chodci sa najčastejšie obávajú toho, že ich vodiči nepustia prejsť cez cestu, aj keď sú na priechode pre chodcov. U cyklistov sú zas obavy z agresívneho správania na cestách aj z toho, že ich ohrozia motoristi. Nedodržiavanie pravidiel K rizikám na cestách prispievajú aj nemotoroví účastníci premávky. „16 percent Európanov a až 27 percent Slovákov priznalo, že keď jazdia na bicykli, dávajú v premávke menší pozor, ako keď jazdia v aute. Dopravné značky dokonca rešpektuje menej až takmer tretina opýtaných, keď sú v premávke ako cyklisti,“ uviedla Kubejová. „Niektorí bicyklisti sa spoliehajú na šoférov, že musia na nich brať ohľady. A tak naberajú s povedomím toho, že právo je na jeho strane, majú aj akoby väčšie sebavedomie. Realitou ale je, že ak ho niekto zraní, a hoci môže byť v práve, tak dôsledky bude znášať práve on, ktorý je slabší,“ upozorňuje Klubert. Na slovenských cestách od začiatku roka zomrelo 212 ľudí, z nich bolo 28 motocyklistov, 60 chodcov a 18 cyklistov. Odborníci preto vyzývajú na opatrnosť. Zdroj: RTVS, Vinci

prejsť na článok

Sada 2 LED svetiel na bicykel - zvýšia vašu bezpečnosť na cestách.

Cena: 2 €Sada 2 LED svetiel na bicykel - zvýšia vašu bezpečnosť na cestách.

prejsť na článok

Separačná úzkosť u psov: Symptómy a ako zmeniť správanie psa

„Psy, ktoré nemôžu ostať o samote, alebo psy, ktoré majú deštruktívne či rušivé správanie, trpia tzv. separačnou úzkosťou a stresom z izolácie. Tieto psy nie sú nevychované,  len potrebujú pomoc.“ (Pat Miller)

prejsť na článok

Dubaj Top 10 atrakcií čo stoja za návštevu

Dubaj je súčasťou Spojených arabských emirátov, do ktorých pri cestách do 30 dní platí bezvízový styk a môžete tak do Dubaja pokojne cestovať len s pasom. Je mestom nákupných centier, vysokých budov…

prejsť na článok

Video : Vyrazte driftovať po japonských cestách v JDM: Japanese Drift Master

Ochutnajte japonskú tunerskú kultúru a driftujte dole kopcom po úzkych horských cestičkách v JDM: Japanese Drift Master. Hra údajne už čoskoro vyjde na PC.

prejsť na článok

Lenovo ThinkPad X230

Rad ThinkPad od značky Lenovo je známy svojim výkonom a konštrukciou, ktorá ho predurčuje k pracovnému využitiu. Notebook Lenovo ThinkPad X230 nájde uplatnenie v kancelárii, v škole alebo na pracovných cestách.

prejsť na článok