Najlepšie jahodové recepty

Hviezdou môjho leta sú jahody, pretože s nimi to všetko začína. Upotené zbery na jahodových poliach značia, že sme sa konečne dočkali ostrého slnka. A s ním aj pláží, piknikov pod šírym nebom, grilovačiek, nadzvihovania letných tričiek a brázdenia miest za najlepšou zmzlinou. Jahodové polia sú otvorené do konca júna, preto ich nezmeškajte a zavarte si leto "pod viečko" alebo upečte niektorú z jahodovej klasiky. Či len tak, vychutnávajte čertvé a svieže - esencie leta. Aby ste smútok nad nepodarkom nezaháňali ďalším kopčekom,  uvádzame pár receptov od slovenských a čekých blogerov, ktoré si zaručene vychutnáte. Rozdelili sme ich do štyroch sekcií podľa toho, čo s ovocím zamýšľate a podľa obtiažnosti receptu. JAHODOVÉ DŽEMY A MARMELÁDY Zdroj: redvelvetcooking.com Džemy, to je kapitola sama osebe. Hoci recepty môžu pôsobiť rovnako, veľa spravia pridané bylinky, korenie či iné zložky a odporúčame vyhrať sa aj s pomerom jahôd a cukru. Na začiatok dávajte napr. 2/3 cukru, nikdy nie celé množstvo v recepte, a ak to bude potrebné, postupne pridávajte zvyšok. Najlepšou radou je ochutnávať počas varenia a riadiť sa vlastnou preferenciou sladkosti, aby ste neskončili s niečím (pre vás) nejedlým, čo len rozdáte susedom. Ak varíte klasický Jahodový džem s vanilkou, my používame recept od Lucie Chrenko z knižky Tak ma mama naučila. Je to recept overený rokmi a ako od babičky. Nie je na ňom nič moderné okrem tej vanilky, a predsa chutí najlepšie. S Luciou sme robili rozhovor do jesenného čísla magazínu BREZZA 2018, v ktorom nám predstavila zámer svojej kuchárky: uchovanie tradícií a poukázanie na potrebu denných rituálov pri rodinnom stole. Magazín s rozhovorom (+ s receptom na sviečkovú a valčekovú knedľu) si môžete stiahnuť tu. Tip od nás: Pokúste sa vyhnúť náhrade a použite pravý vanilkový lusk. Ide o malý článok v recepte, ale rozdiel je poznať. Ak chcete okúsiť niečo iné, príjemnou obmenou je recept na Domáci jahodový džem s rozmarínom od Red Velvet Cooking. Rozmarín džem rozvonia a pozdvihne chuť smerom ku gastronomickému zážitku. Nám pripomína leto v Chorvátsku, kde sme rozmarín trhali na každom kroku a pridávali ho snáď do každého jedla, aj do jogurtu s figami. Pri tomto recepte jednoznačne platí, že džem je uchovaním leta a vašich spomienok. Veď vôňa je ich najsilnejší vyvolávač. Ak radi pridávate alkohol do džemu, a verte, že na tomto ulietavame aj my, odporúčame recept na Jahodový džem s proseccom od LaPetite. Pod rovnakým linkom nájdete aj recept na jej Višňový džem s koňakom a Malinový mojito džem. O úlety v kuchyni máte tak vystarané na celé leto a neskôr i na zimu. Ak vám však alkohol v džemoch nepraje, od LaPetit sme skúšali aj klasický (čistý) džem z jahôd, ktorý sa pripravuje trocha inak - jahody sa zasypú cukrom a nechajú sa odležať 48 hodín, čím pustia šťavu. Ide o Jahodový džem s trstinovým cukrom uvarenom podľa receptu od Rachel Saunders, ktorá  džemy vyrába pod vlastnou značkou. JEDNODUCHÉ A RÝCHLE JAHODOVÉ KOLÁČE Zdroj: redvelvetcooking.com Ak máte chuť na sladké, bublaninu vždy zvládnete. Je to rýchly, sýty a veľmi chutný recept, za ktorý by ma môj drahý niesol na rukách. No hoci sa to nezdá, receptov na bublaninu je neúrekom a pri niektorých akoby pomer mokrých a suchých ingrediencií nesedel. Preto ak ste si našli recept na bublaninu, ktorá sa vždy vydarí, strážte si ho. Pre nás je takou Jahodová bublanina od Red Velvet Cooking. Je vláčna, príjemne sladká a cesto pekne vyrastie. Zdroj: dottka.sk Ďalšia verzia bublaniny, ktorú milujeme. Cesto je opäť vláčne a hodí sa ako podstielka pod akékoľvek ovocie, či sú to jahody, maliny, ríbezle. Prídavkom je chrumkavá drobenka, tentoraz s kardamónom pre oživenie vône. Tak to robievala Dottkina babka a verím, že je to známe aj ďalším z vás. Ak teda pociťujete nostalgiu a chcete niečo chutné a jednoduché, Jahodový koláč s drobenkou a kardamónom od Dottky je receptom pre vás. Zdroj: zosrdcadohrnca.sk Keď sa nám v rúre pečie galetka, v kuchyni to krásne rozvoniava. Základom je totiž kôpka ovocia, ktorá pečením pustí šťavu, a veľmi jednoduché cesto. To z blogu Zo srdca do hrnca je dokonca bezlepkové, no ak by vám chýbali potrebné suroviny, uvedená je aj alternatíva zo pšeničnej múky. U nás boli odskúšané obe verzie a obe sa hneď zjedli. Pretože z Jahodovej galetky máte chuť vyjedať čo najskôr a hravo risknete aj popálený jazyk. Zdroj: jessliciouskitchen.eu Panna cotta je lahôdka vyzerajúca exkluzívne a draho, no potrebných je pár surovín a samotná príprava je veľmi jednoduchá. Len to čakanie na záverečné vychladnutie a stuhnutie, to je priam skúškou sily vašej vôle. Nesmierne chutnú a zdravú verziu receptu nájdete na blogu Jesslicious Kitchen: Jahodovo-malinová vegánska panna cotta.  Zdroj: cukrfree.cz Vyskúšať Želatinový jahodort podľa Cukrfree je nutnosťou, ak máte radi želatínové torty. Tento recept je návodom, ako na to ísť zdravšie a bez cukru, aby ste vo výsledku mali sladkú dobrotu bez výčitiek. Oplatí sa vyskúšať, pretože kto raz ochutná, iné už chcieť nebude. JAHODOVÁ TORTA A KOLÁČE PRE VÝNIMOČNÚ PRÍLEŽITOSŤ Zdroj: coolinari.sk Nie je nič ľahšie, než upiecť tortu, že? Poniektorí asi krútite hlavou, ale sú aj recepty, pri ktorých to ide ozaj ľahko. Ideálnym príkladom je Jahodová torta od Coolinarov s kakaovým korpusom a jemným krémom z mascarpone, bielej čokolády a lyofilizovaných jahôd. Sú to jahody sušené mrazom a práve vďaka nim získa krém krásnu ružovú farbu. Zoženiete ich na internete alebo v niektorých bio predajniach a ak by aj nie, bude krém biely, posiaty čerstvými jahodami. Stále neskutočná mňamka a krásna torta ako od pravého cukrára. Zdroj: kolacovna.sk I keď sa to nezdá, namiešať a upiecť koláč z krehkého cesta, ktoré je krehké nielen podľa názvu, je hotová veda. Tajomstvom je pracovať s cestom rýchlo a použiť naozaj studené maslo. Takže žiadne ulievanie a dajte rukám zabrať. A keď bude cesto upečené, navŕšte naň ďalšie "krehkosti" - lahodný mascarpone krém, svieži lemon curd a čerstvé jahody. Ideálna kombinácia pre letné večere a západy slnka vo dvojici. Recept na chutný Jahodový tart s lemon curd nájdete na blogu Koláčovňa. Zdroj: zasadnezdrave.cz A ešte jeden koláč z krehkého cesta, ktorý robievame zvyčajne s višňami, ale i v tejto kombinácií je úžasný. Rebarborovo-jahodový mriežkovaný koláč s medovkou je od nutričnej gastronómky z blogu Zásadne zdravě. Je vymakaný, zladený do poslednej štipky cukru (ozaj je ho tam len štipka ) a s obsiahlym vysvetlením, ako upiecť krehké cesto, aby bolo čo najlepšie. Vedeli ste napr. že cesto je dobré nechať odležať cez noc? Veru tak, pečenie je hotová alchýmia a nie je hanba, stále sa niečo nové naučiť. JAHODOVÁ ZMRZLINA A INÉ DROBNOSTI Zdroj: pgfoodies.com Zdroj: lenivakucharka.sk Začiatkom každého leta mám potrebu zaplniť mrazák jahodou dreňou a zmrzlinou, aby vystačilo na celý rok. Jahodovú dreň spravíte ľahko, stačí jahody rozmixovať a prípadne dosladiť banánom alebo bazovým sirupom a šup s tým do mrazničky. Osvedčená je kombinácia s mangom, avšak pozor - mangovú a jahodovú dreň nezmiešavajte, len ich nalejte do jedného pohárika alebo formy na nanuky, vznikne tak pekný efekt dvoch farieb a dvoch chutí. Za recept na Mango jahodové nanuky ďakujeme blogerskej dvojici Petr a Gabi Foodies. Počuli ste o jahodovej diéte? Jahody podporujú chudnutie, pretože nie sú kalorické a obsahujú veľa vody, čo pomáha hydratácii nášho tela počas horúčav. Majú detoxikačný účinok, povzbudzujú trávenie, posilňujú náš imunitný systém a sú aj prevenciou proti rakovine. Navyše potláčajú únavu. Keď ich už teda nazbierate, určite si doprajte osviežujúce a bohaté raňajky/večere v podobe smoothie z jahôd a iného ovocia. Napr. podľa receptu od Lenivej kuchárky: Banánovo jahodové smoothie. Podobnou maškrtou je Jahodové gazpacho, teda studená jahodová polievka, v ktorej sa k jahodám pridáva uhorka, paprika, bylinky a korenie. Skúšali sme a odporúčame vynechať papriku, prípadne dať len polovicu. Výsledok je prekvapivo chutný a vhodný na obed, keď potrebujete schladiť. Recept sme našli v Herbáři od Kateřiny Winterovej.  V prípade, že ste sa napiekli, mrazák je plný, smootie vypité a stále vám niečo z jahôd ostane, našou voľbou je Jahodová koža s bazalkou podľa LaPetite. Je to sladkokyslá chuťovka, ktorú ocenia najmä deti. Aby sa vydarila, jahodovú dreň príliš nerieďte, naozaj postačí 1 PL javorového (bazového alebo iného) sirupu a jahody po rozmixovaní nepasírujte. Čím tuhšia zmes bude, tým rýchlejšie sa vysuší. Veríme, že sa vám tohtoročná jahodová sezóna vydarí. PS.: Na úvodnej fotografii je Rýchly hrnčekový koláč s jahodami od Lenivej kuchárky.  The post Najlepšie jahodové recepty appeared first on BREZZA.

prejsť na článok

Jahodové pivo, burgre, buchty, čokoláda aj sajder

V minulom ročníku sa minipivovar Hop Grup predstavil jahodovým pivom. Navaril ho aj tento rok, len v inom garde. Pôjde o 12° red ipu krásnej červenej farby. Hľadajte ju v stánku Beer Time. Streetfood zónu posilnia Bearded Brothers s ich burgermi z bio ho

prejsť na článok

4 overené recepty, ako využiť huby: Uvarte si chutné jedlá a zo zvyšku vyrobte domáce korenie

Medzi obľúbené prvky v kuchyni patria aj huby. Jedlá z nich majú akýsi punc výnimočnosti až sviatočnosti. Ak hľadáte spôsoby, ako ich využiť, tieto odporúča nejeden záhradkár. Hubová sezóna je v plnom prúde, preto sa s vami podelíme o tri jednoduché, ale

prejsť na článok

Grapefruit kalórie (kcal akJ), vitamíny, recepty amožné riziká

Grapefruit je často menej populárny bratranec pomaranča. Kvôli jeho horkej chuti ho na našich tanieroch často nenájdeme. Vtomto článku vám ukážeme tento citrus pod lupou. Dozviete sa ovýživových hodnotách grapefruitu, jeho zdravotných prínosoch amožných r

prejsť na článok

Fitt recepty (raňajky)

Ahojte hlavným dôvodom prečo táto sekcia vznikla je si priblížiť ako sa zdravo a chutné najesť počas dňa. Na tejto stránke sa budeme venovať téme hlavne do obedňajším jedlám. Raňajky a doobedných Snack by si mal dobre rozplánovať do svojej cesty za lepšio

prejsť na článok

Ako zavárať jahody?

Aj vám sa začala sezóna jahôd, ktoré potrebujete sterilizovať? Zaváranie jahôd je pravidelnou činnosťou, ktorá sa počas leta v mnohých domácnostiach vykonáva. Kto by nemal rád jahodové kompóty, ktoré môžete využiť či už do koláčov, sladkostí alebo ako jed

prejsť na článok