Najsladší je ovocný sirup

Varenie – Skladovanie Opäť raz riešime, čo s úrodou ovocia v záhrade. Už máme zásoby kompótu i džemu, ponúkajú sa aj ďalšie možnosti. Tí, ktorí pred bublinkovými a kolovými nápojmi z obchodu uprednostňujú domáce zdroje pre dobrý pitný režim, ocenia ovocný sirup. Základné princípy prípravy ovocného sirupu: Na prípravu sirupu potrebujeme šťavu z ovocia alebo pretlak. Spotreba cukru je vysoká, výsledný efekt by mal byť až 60-percentný obsah cukru, potom sirup nebude kvasiť. Na 1 liter šťavy alebo 1 kilogram pretlaku potrebujeme 1,5 kg cukru. Ovocie na sirup oberajme alebo kupujme zrelšie alebo až prezreté, vtedy je chuťovo i arómou najvýraznejšie. Pri varení nenechajme šťavu vrieť, zohrejme ju maximálne na 80°C, potom pridajme asi 3 vrchovaté kávové lyžičky kyseliny citrónovej a prisypme cukor, ktorý sa pomaly rozpustí. Sirup napokon trochu zahrejme a po odstránení peny ho môžeme naliať do pripravených nádob. Dlhšie vydržia v sklenených ako v plastových fľašiach. Môžeme robiť sirupy z jedného druhu ovocia (višňa, jahoda, jablko, ríbezle, hrozno), ale výbornú chuť majú aj miešané. Chutné sú napríklad kombinácie černíc, ríbezlí a čerešní, alebo jahôd a malín. TIPY: Ako pripraviť sirup, ktorý si zachová chuť ovocia? Skúsme to za studena, cukor necháme rozpustiť v nezohriatej ovocnej šťave. Takýto sirup je síce určený na rýchlu spotrebu, ale je aj výborným zdrojom vitamínov. Ak preferujeme sirup, ktorý nám dlhšie vydrží, musíme zvoliť teplú verziu. Arómu môžu zvýrazniť listy z ovocného stromu alebo kríka, ktoré po tepelnej úprave zo sirupu vyberieme. Treba skúsiť špeciálny cukor na prípravu sirupu, ktorý zjednoduší postup a zaručí krémovitú konzistenciu. Sirup nemá byť totiž ani veľmi riedky ani príliš hustý. Po otvorení fľaše sirup radšej skladujme v chladničke. Čo s ním? Sirup je jednou z najsladších verzií, ako ovocie spracovať. Môžeme ho miešať s vodou na lahodný nápoj, pridávať do drinkov alebo čistý naliať na dezert či puding a ponúknuť deťom. Zjedia ho ešte ochotnejšie. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Recept na zázvorový sirup

Pripravte si domáci zázvorový sirup, ktorý pomôže pri nachladnutí a zahreje celé telo.

prejsť na článok

Mätový sirup

Máte radi mätu? Na mätový čaj je však príliš teplo. Dobrým nápadom môže byť vynikajúci mätový sirup. V teple vynikajúci s ľadom vo vode a v zime do čaju.

prejsť na článok

OVOCNÝ SAD KOŠARISKÁ OKRES MYJAVA 1317 m2: 45 000

Ponúkame Vám na predaj pozemok situovaný v obci Košariská okres Myjava. Pozemok sa nachádza v dobrej lokalite priamo v zastavanom území obce. Ide o trvalý trávny porast, ktorý sa využíval ako ovocný sad. Na pozemku sa nachádzajú ovocné stromy (jablon ...

prejsť na článok

Pripravte si šípkový džem a sirup

Nedávno sme vám sľúbili, že vám prinesieme ďalšie návody, ako inak okrem šípkového čaju môžete využiť tieto malé, zdravé, červené plody. Pripravte si vynikajúci šípkový džem a sirup. :)

prejsť na článok