Všetci sme tam boli, stáli sme v rade obľúbenej kaviarni a potili sme sa, pretože sme si neboli úplne istí rozdielom medzi studenou a klasickou ľadovou kávou. Ruku na srdce, nikdy sne neuvažovali nad rozdielom medzi latte či cappuccinom? Druhov kávových nápojov je pomerne dosť, a tak sme sa v 25COFFEE rozhodli spraviť v tom stručný prehľad. Opíšeme najznámejšie druhy kávy, rozdiely medzi nimi a prejdeme k spôsobom ich prípravy. Pri čítaní tohto článku odporúčame mať spravený pohár voňavučkej kávy. U nás zvyčajne nájdete dva druhy kávových zŕn na predaj: Arabika a Robusta. Možno sa pýtate, je rozdiel medzi Arabikou a Robustou? Oh, určite existuje! Poďme rovno na to. Arabika Štatisticky najpopulárnejší druh kávy. Samozrejme platí v závislosti od toho, koho sa pýtate, avšak mnohí kávoví nadšenci uprednostňujú používanie zŕn Arabica kvôli jej chuti. Zrná Arabiky majú sladšiu a komplexnejšiu chuť, ktorú môžete piť priamo. Zaujímavosťou je, že aj keď je najobľúbenejšia, nemá toľko kofeínu ako Robusta. Arabica obsahuje približne 1,2 % 1,5 % kofeínu, kým Robusta až 1,7 % 4 %. Robusta Zatiaľ čo Arabika je najobľúbenejšia, Robusta je lacnejšia a silnejšia. Vďaka svojej horkej chuti sa Robusta zvyčajne používa na espresso nápoje a v zmesiach instantnej kávy. Ak vám pondelkové ráno zaostáva, siahnite po šálke kávy, ktorá obsahuje zrnká Robusta. Ich vysoký obsah kofeínu vás okamžite prebudí! Rodzielom medzi Arabicou a Robustou sme dokonca venovali vlastný článok, ktorý si môžete prečítať tu: Arabica vs Robusta. Najznámejšie druhy kávy, resp. druhy kávových nápojov Latte, americano, affogatoje to šialene krásne, čo všetko môžete urobiť s niekoľkými malými kávovými fazuľkami. Či už ste kávový nováčik alebo sa považujete za znalca kávy, existuje veľa druhov kávových nápojov, ktoré môžete objaviť. Tu sú niektoré z najobľúbenejších druhov, ktoré si milovníci kávy objednávajú po celom svete. Je dôležité si uvedomiť, že pomery nápojov sa môžu v jednotlivých kaviarňach líšiť. 1. Espresso Espresso, silná a malá šálka kávy, 25 – 30 ml vody, doba extrakcie je cca 25 sekúnd pod tlakom cca 9 barov, správne ho pripraviť, nie je vôbec jednoduché, môže byť ťažké to zvládnuť. Pomer: 1 dávka espressa Pohár: 90-110ml Čítať viac: Deväť krokov ako pripraviť skvelé espresso. 2. Dvojité espresso Môže byť tiež uvedené ako doppio, čo je talianske slovo pre dvojité. Tento nápoj je vysoko koncentrovaný a silný. Objem vody v šálke je cca 50 ml a doba extrakcie tiež cca 25 sekúnd. Pomer: 2 dávky espressa Pohár: 150-220ml 3. Ristretto Káva s najmenším objemom vody cca 20 ml. Pripravuje sa podobne ako espresso, ale doba extrakcie je len 18 sekúnd. Ristretto je maličká káva s intenzívnou chuťou, ktorú vypijete na dva dúšky. Pomer: 1 dávka espressa Pohár: 90-110ml 4. Americano Americano je obľúbený raňajkový nápoj a predpokladá sa, že vznikol počas druhej svetovej vojny. Vojaci si pridávali vodu do kávy, aby si rozšírili svoje dávky. Vodou sa zriedi espresso, pričom si stále zachováva vysokú hladinu kofeínu. Pomer: 1 dávka espressa + 100ml horúcej vody Pohár: 150-180ml 5. Zalievaná káva Pri tomto postupe sa namelú kávové zrná čo najjemnejšie a zalejú sa horúcou vodou. U nás ju často voláme aj „Turek“. Dôležité je ju vypiť čím skôr, nakoľko v priebehu času sa lúhuje kofeín ako aj rôzne iné látky, ktoré ľudský organizmus nepotrebuje. Pomer: 1 dávka espressa + horúca voda podľa chuti Pohár: 150-180ml 6. Filtrovaná káva V kávovom svete ide o veľmi precíznu metódu prípravy. Ide o spôsob, pri ktorom sa cez čerstvo mletú kávu umiestnenú v papierovom filtri postupne prelieva horúca voda, a tak sa káva pomaličky extrahuje do hrnčeka umiestneného pod držiakom filtra. Pomer: 1-2 dávky espressa Pohár: 150-180ml 7. Caffé lungo Ak máte radi kávu s väčším množstvom vody, pýtajte si caffé lungo. Pripravuje sa rovnako ako espresso, a následne sa dolieva horúcou vodou. Je veľmi podobné Americanu avšak má nižší obsah vody, len cca 60 ml. Takže nie veľké presso, ale lungo. Pomer: 1 dávka espressa + 60ml horúcej vody Pohár: 150-180ml 8. Macchiato Slovo macchiato znamená škvrna alebo škvrnka. Je to v súvislosti so stopou, ktorú naparené mlieko zanecháva na povrchu espressa, keď sa dostáva do nápoja. Do nápoja sa často pridávajú aromatické sirupy podľa preferencií zákazníka. Ideálny nápojov pre všetkých, ktorí majú radi malú intenzívnu kávu s troškou napeneného mlieka. Pomer: 1 dávka espressa + cca 10-15ml napeneného mlieka Pohár: 90-110ml 9. Veľké Macchiato Je to dvojitá verzia Macchiata. Pomer: 2 dávky espressa + cca 20-30ml napeneného mlieka Pohár: 90-110ml (sklenený pohár) 10. Cortado Cortado posúva macchiato o krok ďalej tým, že rovnomerne vyvažuje espresso teplým mliekom, aby sa znížila kyslosť. Pomer: 1 dávka espressa + cca 30ml teplého mlieka + 1cm napeneného mlieka Pohár: 150ml sklenený pohár 11. Cappuccino Tento krémový kávový nápoj sa s obľubou konzumuje po celom svete. Zvyčajne sa spája s pôžitkárstvom a pohodlím, pretože má hrubú penovú vrstvu a ďalšie príchute, ktoré do nej možno pridať. Dobre pripravené cappuccino nie je horúce a dá sa hneď piť. Nápoj je ideálnym doplnkom ku sladkému koláčiku. Pomer: 1 dávka espressa + cca 30ml vyšlahaného mlieka + 30ml mliečnej peny Pohár: 150-180ml 12. Flat White Flat white pochádza z Nového Zélandu a Austrálie. Je veľmi podobný cappuccinu avšak bez mliečnej peny. Obsahuje cca 90 až 100ml lahodne našľahaného mlieka. Aby nápoj zostal skôr krémový ako spenený, používa sa naparené mlieko zo spodnej časti kanvičky namiesto z vrchu. Pomer: 2 dávky espressa + cca 100ml vyšľahaného mlieka Pohár: 150-180ml 13. Caffe Latte Caffe latte sa považuje za jemný kávový nápoj, pretože kyslosť a horkosť kávy je znížená množstvom mlieka v nápoji. Pre tých, ktorí majú radi sladšie nápoje, sa do latte často pridávajú aromatické sirupy. Základný rozdiel medzi Caffe Latte a Cappuccino je, že do caffé latte sa pridáva horúce mlieko. Ak máte chuť na veľmi jemnú kávičku s bohatou penou, latte je to pravé. Pomer: 1 dávka espressa + cca 250-300ml vyšľahaného mlieka + 1cm mliečnej peny Pohár: 330ml 14. Mocha Mocha: jemné latte ochutené kakaovým práškom alebo sirupom. Ak máte chuť experimentovať, skúste rôzne typy sladených sirupov ako karamelový alebo orieškový. Pomer: 1 dávka espressa + 30-60ml čokoládového sirupu/prášku + 30-100ml vyšľahaného mlieka + 2-3 cm mliečnej peny Pohár: 180-240ml 15. Viedenská káva Existuje niekoľko variácií na viedenskej kávy, jedna z najbežnejších je vyrobená z dvoch ingrediencií: espresso a šľahačka. Šľahačka nahrádza mlieko a cukor, aby poskytla krémovú textúru. Pomer: 1-2 dávky espressa + cca 30-60ml šlahačky Pohár: 120-150ml 16. Affogato Affogato je skôr dezertnou kávou ako nápojom a môžu dodať vášmu kávovému menu zábavný nádych. Vyrábajú sa tak, že kopček vanilkovej zmrzliny zalejete dávkou espressa a vytvoríte tak sladkú pochúťku po jedle. Pomer: 1-2 dávky espressa + 1 kopček vanilkovej zmrzliny Pohár: 150-200ml dezertný pohár 17. Red Eye Účelom tohto nápoja je pridať dávku kofeínu do vašej štandardnej šálky kávy. Pomer: 1 dávka espressa + 180ml prekvapkávanej kávy Pohár: 220ml (hrnček) 18. Black Eye Toto je dvojitá verzia nápoja z názvom Red Eye. Obsahuje vysoké množstvo kofeínu. Pomer: 2 dávky espressa + 180ml prekvapkávanej kávy Pohár: 220ml (hrnček) Bonus: Ľadové kávy Ľadová káva Jeden z najobľúbenejších studených kávových nápojov. Káva s ľadom a mliekom, troškou smotany alebo cukru – ľadová káva je naozaj pre každého. Spôsoby prípravy ľadových káv majú určité variácie, niektoré kaviarne v recepte zamieňajú mlieko s vodou. Podľa želania zákazníka sa často ochucujú rôznymi aromatickými sirupmi. Pomer: 1 dávka espressa + 90-150ml studeného mlieka a ľad Pohár: 220ml Cold Brew Pre tento spôsob sa nahrubo zomletá káva vloží do vody pri izbovej teplote a nechá sa dlhšie lúhovať. Káva je lúhovaná po dobu 12 – 24 hodín Akonáhle je káva vyluhovaná, môžeme ju piť. Podľa chuti pridáme studené mlieko, smotanu, ľad či limetku. Takáto káva má vysoký obsah kofeínu. Pomer: 1-3 dávky espressa Pohár: 150-250ml Iced Espresso Rovnako ako studená káva, aj studené espresso sa môže podávať ako sólo drink alebo s trochou mlieka, smotany či cukru. Espresso pri príprave šokujeme ľadom v konvičke. Pomer: 1 dávka espressa + ľad Pohár: 120-180ml Frappuccino Frappuccino, ktoré preslávila spoločnosť Starbucks, je miešaný kávový nápoj s drveným ľadom, ktorý je ochutený šľahačkou a sirupom. U nás ho poznáme ako ľadové Frappe. Pomer: 1 dávka espressa + drvený ľad, šľahačka a sirup podľa chuti Pohár: 120-180ml Espresso Tonic Na prvé počutie to neznie veľmi lákavo, ale keď odložíte predsudky a vyskúšate tento lahodný kávový nápoj, tak si ho potom budete chcieť doma pripravovať každý deň. Podáva sa s ľadom a keď máte šoféra, môžete si vypýtať aj s ginom Pomer: 1 dávka espressa + ľad, 120-150ml tonicu Pohár: 180-220ml Záver Druhy káv, resp. kávových nápojou sú skutočne rôzne, od výmyslu sveta a doslova sa dá napísať, že fantázie sa medze nekladú. Ak máte radi iné pomery, nič sa nedeje, ľudia majú rôzne chute a nenechajte sa odradiť niečím predpísaným. Vašu obľúbenú šálku kávy si pripravte podľa vás, koniec koncov, piť ju budete vy, a tak prečo by to malo byť podľa šablóny? Týmto článkom sme sa vám snažili priblížiť a popísať najznámejšie druhy kávy, s ktorými sa môžete stretnúť v kaviarni. Ak máte radi sviežejšie a šťavnatejšie kávy, skúste napríklad naše africké arabiky. Vo všeobecnosti sa dá napísať, že majú skvelé telo a krásne ovocné tóny. Na filter pražíme najčastejšie Ethiopiu z oblasti Sidamo. Na espresso určite vyskúšajte naše kávové blendy. S úctou ku kvalite. Igor a Rodo Príspevok Najznámejšie druhy kávy a ich príprava: Váš dokonalý sprievodca je zobrazený ako prvý na 25COFFEE.
Väčšinou sa stretávate s prípravou kávy pomocou horúcej vody. Na prípravu studenej kávy však potrebujete len studenú vodu. Ako celý proces extrakcie kávy za studena prebieha?
prejsť na článokAj keď naše kávové recepty vyžadujú espresso, Moka kanvica túto prácu zvládne. Káva Moka je veľmi podobná espressu a jej príprava je oveľa jednoduchšia. A ak vlastníte kanvicu Bialetti, máte čiastočne smolu.
prejsť na článokSrdečne všetkých pozývame na 1. Deň kávy v Pražiarni kávy inCUPle v Kamanovej dňa 4.08.2018 (Sobota) ◘ ochutnávky káv z celého sveta ◘ ukážky praženia ◘ workshopy príprava espressa, alternatívy ◘ cupping ◘ a veľa veľa ďalšieho ◘ vstup voľný ◘ 20% z
prejsť na článokVýber správnej metódy spracovania kávy je jedným z najdôležitejších krokov v procese výroby kávy. Spracovanie určuje, aké chuťové vlastnosti bude mať výsledná šálka. Spomedzi spracovania kávových čerešní boduje príprava fermentáciou alebo kvasením. Poďme
prejsť na článokPo prvé, čo je praženie kávy? Praženie kávy je proces zahrievania a praženia kávových zŕn na ideálnu teplotu pre daný typ kávy. Tento proces prvýkrát zaznamenali v 16. storočí Arabi. Prvé veľké komerčné pražiarne však boli pozorované až koncom 19. a začia
prejsť na článok