Chcete vedieť, kto si ako prvý v histórií objednal pizzu, ako vznikli papierové boxy na čínu, či to, ako vyzeral rozvoz jedla v rôznych častiach sveta? Prečítajte si náš najnovší článok a objavte históriu donášky, ktorá je určite zaujímavejšia a bizarnejšia, ako sa na prvý pohľad zdá. História donášky: Od prvej objednávky pizze až po rodinnú mrazenú večeru Dejiny donášky úzko súvisia s vývojom obalov na jedlo. Gastro obaly totiž vyzerali kedysi úplne inak ako dnes. V staroveku sa všetko balilo do papyrusu alebo listov rôznych rastlín. Najstarší zachovaný záznam o papyrusovom balení pochádza z roku 1035, keď jeden perzský cestovateľ navštívil miestny trh v Káhire, a zaujalo ho, že predavači hojne využívali na balenie jedla papyrus. Obal, v ktorom bola zabalená historicky prvá donáška jedla na svete však nepoznáme.Jediné, čo sa vie s istotou, je to, že dôvodom prvej objednávky jedla bola nuda. Zdroj fotografie: Learn Italian with AnnaLisa Talianska kráľovná, Margaréta Savojská, známa aj ako Margherita dostala v roku 1889 počas svojej návštevy Neapolu chuť na niečo, čo ešte nikdy neochutnala. Dopočula sa, že miestny pekár Raffael Esposito ponúka novú kulinársku špecialitu a objednala si preto u neho „pokrm hodný kráľovnej“. Raffaelo pri príprave kráľovského jedla stavil na jednoduchosť a národnú hrdosť. Na pizzu, ktorú nazval po kráľovnej Margherita použil ingrediencie vo farbách talianskej vlajky – bazalku, paradajky a mozzarellu. Keď bola pizza hotová, Raffaelo ju osobne doniesol až do paláca. Stal sa tak prvým poslíčkom s pizzou v dejinách. Napriek tomu, prvú službu na rozvoz jedla nenájdeme v Taliansku, ale o 6000 kilometrov ďalej, v rušnej, koloniálnej Indií. Zdroj fotografie: Zachary Glassman/Four Seasons Magazine Na konci 19. storočia zaznamenala India v preplnených mestách obrovský nárast prisťahovalcov z okolitých dedín. Ako reakcia na rastúcu klientelu sa v Bombaji objavili prví doručovatelia obedov, známi aj ako Dubbawalas. Títo nosiči obedov rozvážali na bicykloch novým zaneprázdneným pracovníkom obedy v plechových obedároch. Je fascinujúce, že Dubbawalas doručujú obedy v Indií dodnes, a podľa odhadov denne rozvezú viac než 200 000 obedov. Zdroj fotografií: Rare Historical Photo Zaujímavý spôsob donášky jedla využívali aj Demae, japonskí doručovatelia rezancov Soba. Pomocou špeciálnej techniky si na plecia naukladali pagodu z gastro obalov a nasadli na bicykel. Tento spôsob donášky bol však v mestskej premávke veľmi nebezpečný a od roku 1961 ho v Japonsku úplne zakázali. Obaly doručovateľov Demae sa výrazne líšili od Asia a sushi boxov , ako ich poznáme z amerických filmov a seriálov. Zdroj fotografie: Twistle Thoughts Známe papierové boxy na čínu spopularizovala až losangelská čínska reštaurácia Kin-Chu Cafe. Konkrétne, v roku 1922 jej podnikavý majiteľ rozmiestnil po celom Meste anjelov reklamy, ktoré hlásali, že Kin-Chu Cafe je „jediným miestom na západnom pobreží, kde se vyrábajú a rozvážajú skutočné čínske jedla“. Kampaň fungovala prekvapivo dobre a Američania ázijskému jedlu doslova podľahli. Ďalší rozvoj donáškovej služby v USA zastavila Veľká hospodárska kríza v 30. rokoch 20. storočia. Svetová kríza a následne Druhá svetová vojna priniesla vzostup supermarketov, ktoré raz a navždy zmenili podobu gastro obalov. Pôvodné balenia nahradili farebné kartónové krabice a lacnejšie jednorazové plasty. Zdroj: Swanson Company V polovici 50.rokov 20.storročia americká spoločnosť Swanson Company prišla s konceptom tzv. televíznych večerí. Pri mrazených večeriach spoločnosť Swanson úspešne zužitkovala dva dobové povojnové trendy: popularitu mikrovlnky a fascináciu televíziou. Gastro obaly súčasnosti Od neekologických plastov k plne rozložiteľným pohárom Doba sa však našťastie zmenila. Dnešní spotrebitelia uprednostňujú produkty, ktoré sú balené v ekologických a udržateľných obaloch. Sú si vedomí environmentálnych problémov súvisiacich s plastovými obalmi a chcú aktívne prispieť k ochrane životného prostredia. Skvelý príklad ekologického, plne rozložiteľného a recyklovateľného obalu je aj EKO Papierový čierny pohár na teplé nápoje. Nie je pokrytý vrstvou bioplastu, ale špeciálnou disperznou vrstvou proti pretečeniu. V NidEko vám radi o tejto novej technológií povieme viac. Pokojne nás kontaktujte a objavte nové typy udržateľných obalov súčasnosti. The post Naskočte s nami do stroja času: Ukážeme vám, ako vyzerali gastro obaly a donáška jedla v minulosti appeared first on NidEko.
Zatavovacie misky predstavujú udržateľné, funkčné a bezpečné riešenie pre všetkých majiteľov reštaurácií a bistier. V dnešnom článku vám ukážeme, ako zatavovanie funguje, čo všetko na to potrebujete, a prečo sa zatavovanie pri donáške určite oplatí vyskúš
prejsť na článokSpoznajte budúce trendy v balení jedla na donášku. V našom najnovšom článku sme pre vás pripravili prehľad toho najzaujímavejšieho, čo nás čaká v nadchádzajúcom roku. Udržateľnosť Dnes už nie je donáška len o tom, aby objednané jedlo dorazilo v teple a v
prejsť na článokNajmä v posledných rokoch sa mnohé gastro podniky ešte viac zamerali na služby donášok a do popredia sa dostala téma balenia potravín. Prečo premýšľať o balení? Pretože obalové materiály, v ktorých doručujete vaše jedlo, sú takmer rovnako dôležitá ako sam
Voskové obaly (tiež známe ako voskové utierky) sú vyrobené z prírodného vosku a z bio bavlny. Ideálne na balenie potravín a uchovávanie jedla. Sú ekologickou a prírodnou alternatívou k plastovým obalom, sú tiež biologicky rozložiteľné a ekologické. Voskov
prejsť na článokEkologický certifikát FSC láka čoraz viac slovenských a českých firiem. V dnešnom článku vám prezradíme, čo FSC certifikát znamená, kto ho udeľuje, na ako dlho, a prečo sa aj vám oplatí ho získať. Čo je FSC certifikácia Forest Stewardship Council, známy a
prejsť na článok