Neskoré Leto a Tradičná Čínska Medicína: Element Zeme

Tradičná čínska medicína (TČM) je komplexný systém liečby, ktorý je založený na princípoch rovnováhy a harmónie medzi piatimi prvkami: drevom, ohňom, zemou, kovom a vodou. Každý z týchto prvkov je spojený s konkrétnym obdobím roka, orgánmi, emóciami a fyziologickými procesmi. Prvok Zeme je úzko spojený s neskorým letom, prechodným obdobím medzi koncom leta a začiatkom jesene. Toto obdobie je považované za čas stabilizácie a zberu, kedy sa príroda pripravuje na zimu. Element Zeme: Základ Rovnováhy a Výživy V systéme TČM je prvok Zeme centrálny a základný pre všetky ostatné prvky. Predstavuje stabilitu, výživu a schopnosť podporovať všetko ostatné. V rámci ľudského tela sú orgány spojené s týmto prvkom slezina, žalúdok a pankreas, ktoré sú kľúčové pre trávenie a premenu potravy na životnú energiu, známu ako Qi. Slezina v TČM nie je len orgánom na úrovni fyziológie, ale aj energetickým centrom, ktoré reguluje tok energie v tele. Je to matka všetkých orgánov . Emócie a Prvok Zeme V TČM je každý prvok spojený s určitými emóciami, ktoré ovplyvňujú fyzické a duševné zdravie. Element Zeme je spojený s emóciou starostí. Starosti v kontexte TČM nie sú len o nadmernom premýšľaní, ale aj o fixácii na určité myšlienky alebo problémy. Táto emócia môže mať negatívny dopad na slezinu a žalúdok, čo vedie k oslabeniu tráviaceho systému a celkovému úbytku energie. Psychologické Aspekty Prvku Zeme Zdravý prvok Zeme je spojený s pocitom stability, spokojnosti a vyrovnanosti. Ľudia s vyváženým prvkom Zeme sú schopní zvládať stres a náročné situácie s pokojom a nadhľadom. Majú schopnosť byť empatickí a starostliví voči druhým, čo odráža ich silný vnútorný základ. Naopak, keď je prvok Zeme oslabený alebo v nerovnováhe, môže sa prejavovať tendenciou k nadmernému staraniu sa o iných na úkor vlastného zdravia, alebo naopak, k uzavretosti a izolácii. Táto nerovnováha môže tiež viesť k problémom ako sú tráviace ťažkosti, únava alebo pocit stagnácie v živote. Neskoré Leto a Energetický Tok Neskoré leto je v TČM obdobím, kedy je energia Zeme najsilnejšia. Je to čas, kedy je dôležité zamerať sa na stabilizáciu a posilnenie tela aj mysle. Tento čas je ideálny na reflexiu a zhodnotenie uplynulého roka, ako aj na prípravu na nadchádzajúce zimné mesiace. V rámci TČM sa verí, že udržiavanie rovnováhy v tomto období je kľúčové pre zabezpečenie zdravia počas celého roka. Prvok Zeme v tradičnej čínskej medicíne predstavuje viac než len fyziologické aspekty tráviaceho systému. Je to hlboko zakorenený princíp, ktorý ovplyvňuje našu schopnosť spracovávať nielen potravu, ale aj emócie a zážitky. Neskoré leto je časom, kedy môžeme tento prvok posilniť a pripraviť sa na zmenu ročných období. Porozumenie tomuto prvku a jeho vplyvu na naše zdravie nám umožňuje dosiahnuť hlbšiu rovnováhu a harmóniu v našich životoch. Želám ti krásne dni neskorého leta :)

prejsť na článok

Neskoré leto podľa tradičnej čínskej medicíny

Neskoré leto je v tradičnej čínskej medicíne (TČM) zvláštnym obdobím, ktoré slúži ako prechod medzi horúcimi letnými mesiacmi a chladnejším obdobím jesene (začína tretí augustový týždeň a trvá do jesennej rovnodennosti). Tento čas má svoje unikátne charak

prejsť na článok

Do Európy smeruje ďalšia čínska investícia do výroby elektromobilov

Čínska automobilka Chery by mohla rozšíriť svoje obzory vybudovaním tovární v Európe a Spojenom kráľovstve do konca desaťročia. The post Do Európy smeruje ďalšia čínska investícia do výroby elektromobilov appeared first on MojElektromobil.sk.

prejsť na článok

Výborná medicína

Slovenský bača sa chváli svojim honelníkom: - Chlapci moji, tá Viagra je výborná medicína. Zjedol som len pol tabletky a hneď som vybúchal celú fľašu slivovice!

prejsť na článok

Leto v Sieti : Martin

Leto v Sieti bolo tentokrát v Martine kde sme boli aj my. Počasie nám najprv síce neprialo, no nakoniec dopadlo všetko veľmi dobre. Dúfame že sa všetkým páčilo a tešíme sa na ďaľšiu zastávku Leto v Sieti kde sa postaráme o vašu zábavu.         

prejsť na článok

Tradičná rozlúčková opekačka s Mravčekom

Našim škôlkarom prajeme dobré pani učiteľky a veľa nových priateľov. V prípade akýchkoľvek otázok nás môžete kontaktovať. Ďakujeme! Kolektív detských jaslí Mravček The post Tradičná rozlúčková opekačka s Mravčekom appeared first on Jasle Mravček Trenčín.

prejsť na článok