Nová rola kľúčového enzýmu podporuje hojenie rán

Predmetom aktuálneho výskumu zverejneného v odbornom časopise Cell Reports sú proteinázy, teda enzýmy štiepiace bielkoviny. Konkrétne matrixové metaloproteinázy čiže MMP, ktorých aktivita je zameraná najmä na extracelulárny matrix. Podľa najnovších zistení však jeden člen tejto skupiny enzýmov má v organizme i ďalšiu signálnu rolu, ktorá úzko súvisí s imunitným systémom. Novo objavená funkcia enzýmu označovaného ako MMP-2 spočíva v tom, že prostredníctvom imunitného systému dokáže urýchliť proces hojenia rán, ale za iných okolností môže tiež zhoršiť stav zápalového ochorenia. O publikovanom výskume sa zmieňujú aj stránky www.sciencedaily.com. Th2 cytokíny potláčajú infekciu Podstatou celého procesu je obranná reakcia tela ako odpoveď na napadnutie akýmkoľvek cudzorodým organizmom. Dendritické bunky ako súčasť ľudského imunitného systému spracovávajú antigénny materiál a v prístupnej forme ho dodávajú ostatným bunkám imunitného systému, ktoré následne začnú imunitnú odpoveď. Výsledky spomínanej štúdie naznačujú, že dendritické bunky vystavené účinkom enzýmu MMP-2 vysielajú signály na zvýšenú produkciu proteínu nazývaného OX40L. Ide o signálny proteín, ktorý s receptorom na povrchu dendritických buniek pôsobia navzájom ako kľúč a zámok. Ich vzájomnou interakciou sa zmení tvar receptora tak, že dôjde k vyslaniu ďalších signálov. Medzi nimi takého, ktorý spôsobí, že dochádza k produkcii TH2 buniek imunitného systému. Produkované cytokíny podporujú hojenie rán  Th2 bunky podporujú hojenie rán, pretože produkujú cytokíny, ktoré bojujú proti infekcii a podporujú hojenie tkanív. Zápalové Th2 cytokíny síce potláčajú infekciu, ale na druhej strane môžu tiež prispieť k vzniku autoimunitných chorôb, ak sú prítomne v príliš veľkom množstve.  Navyše MMP-2 je tiež nadmerne exprimovaná v nádoroch, kde podporuje progresiu rakoviny. Ovplyvnením imunitného systému podporiť hojenie rán Výsledky výskumu tak ukazujú, že enzým označovaný ako MMP-2 využíva veľké množstvo mechanizmov na ovplyvňovanie imunitného systému. Svojou schopnosťou riadiť Th2 imunitnú odpoveď môže ovplyvniť i proces hojenia. Zdroj: http://www.sciencedaily.com/…05142428.htm Článek Nová rola kľúčového enzýmu podporuje hojenie rán se nejdříve objevil na Liečenie rán | Vzdelávanie je starostlivosť.

prejsť na článok

Nová čerpacia stanica

S potešením oznamujeme, že sme postavili a pripravili nové priestory pre čerpaciu stanicu pohonných hmôt. Toto otvorenie predstavuje ďalší krok v našom záväzku prinášať kvalitné služby a pohodlie v Priemyselnom parku Nitra – Sever. Sme presvedčení, že nov

prejsť na článok

Konečne je tu!

No a teraz je tu, nová brúska FLEX Giraffe®. Inžinieri firmy Flex pre ňu vynaložili všetko úsilie. Koniec koncov mali tiež ambiciózne ciele. Nová brúska FLEX Giraffe® mala byť totiž o niečo ľahšia, ľahšie ovládateľná a napriek tomu absolútne robustná. To

prejsť na článok

BOREC na červen 09

14.6.2009 se v televizi NOVA ( http://archiv.nova.cz/multimedia/mr-gs-14-06-2009-tomio-okamura-jindrich-zobl.html v pořadu Mr.GS zůčastnil natáčení Jindřich Zobl. Za "propagaci westernového střílení" je naším borcem na červen.

prejsť na článok

Vychází zcela nová aplikace SledovaniTV pro AppleTV

Uživatelé SledovaniTV, kteří využívají AppleTV, se mohou těšit na zbrusu novou aplikaci. Ta postupně nahradí tu stávající. Nová aplikace pro AppleTV přináší uživatelům této platformy nové funkce a celkově příjemnější a plynulejší zážitek ze služby.

prejsť na článok

Objednávejte nová svatební oznámení 2015

Již dnes můžete objednat některé z nových svatebních oznámení, které jsme pro Vás přípravili na začátek roku 2015! Nová svatební oznámení mají i veškeré své doplňky.

prejsť na článok