NOVINKY: Putinova obľuba padá kvôli dôchodkovej reforme

Portál Novinky informuje o poslednom prieskume ruského nezávislého sociologického strediska Levada. Dôvera v prezidenta Vladimira Putina klesla medzi občanmi Ruskej federácie na 39 percent, ukázal ich novo zverejnený prieskum . Podľa analytikov stojí za poklesom dôvery nesúhlas s vládnym plánom zvýšiť vek odchodu do dôchodku. [sociallocker][/sociallocker] Prieskum verejnej mienky bol vykonaný medzi 20. a 26. septembrom a 39 percent opýtaných Rusov v ňom označilo Putina za politika, ktorému dôverujú. Vlani v novembri pritom prezidentovi dôverovalo ešte 59 percent respondentov. Ako poznamenala agentúra AFP, dôvera v Putina je vôbec najnižšia od roku 2014, kedy sa ruský prezident tešil vysokej popularite v súvislosti s anexiou Krymu. Treba tiež poznamenať, že toto je dôvera v osobu ako takú, Levada okrem toho robí prieskumy, kde sa ľudia vyjadrujú k spôsobu vykonávania úradu. Tu sa ľudia vyjadrujú, ako dôverujú človeku na danom poste. Putin má v tomto prieskume ďaleko vyššie preferencie. Putin minulý týždeň podpísal zákon o dôchodkovej reforme, ktorý ľuďom predlžuje odchod do penzie o päť rokov. Zákon, ktorý v Rusku vyvolal značné napätie a protesty, schválila koncom septembra dolná a následne aj horná komora parlamentu. Reforma prvýkrát za posledných takmer 100 rokov odsúva hranicu odchodu do dôchodku pre mužov na 65 a pre ženy na 60 rokov. Putin, ktorý pred rokmi podobné opatrenia vylučoval, zmiernil pôvodný vládny návrh, ktorý počítal s predĺžením dôchodkového veku u žien dokonca o osem rokov. Ľudia si myslia, že sa vláda snaží vyriešiť svoje problémy na účet verejnosti, uviedol riaditeľ centra Levada Lev Gudkov. Určité sociálne napätie podľa neho v krajine panuje už od konca minulého roka a stojí za ním množstvo faktorov, okrem iného zvýšenie cien a pokles reálnych miezd. Oslabenie dôvery sa týka aj Putinových spojencov, ministra obrany Sergeja Šojgua a ministra zahraničia Sergeja Lavrova. Vzhľadom k štýlu, akým Putin v krajine vládne, nemôže zviesť zodpovednosť za nepopulárne rozhodnutie na niekoho iného, povedal pre denník Vedomosti politológ Dmitrij Orlov.

prejsť na článok

Radostné Vianoce

Tak, ako za oknom sniežik padá, nech do Tvojho srdiečka šťastie padá! Zabudni na bolesť, na starosti a preži Vianoce v láske a radosti!

prejsť na článok

Padajúca hviezda

Známy spevák sa potkne a padá zo schodov. Všimne si to mama so synčekom, ktorému povie: - Rýchlo si niečo želaj, padá hviezda.

prejsť na článok

Posielam ti pusinku

Padá sniežik padá, veľmi ťa mám rada Posielam ti pusinku, čo vydrží hodinku. Potom pošlem ďalších päť, ak ma ľúbiš odpíš hneď!

prejsť na článok

Změny v penzijní reformě: důchodový věk nemusí růst donekonečna, koalice našla hranici, přes niž by nechtěla jít

Češi se dožívají stále vyššího věku a jsou díky tomu i déle v penzi. Což je pro státní pokladnu neudržitelné. Vláda proto přichystala důchodovou reformu, podle níž by se věk odchodu na odpočinek postupně zvyšoval. Teď ale koalice řeší, že návrhZobraziť ce

prejsť na článok

Novinky o nás

Rýchle novinky sa dozviete na sociálnych sieťach facebook a instagram, nezabudnite si zakliknúť odber a hneď sa dozviete všetko aktuálne a včas. Príspevok Novinky o nás je zobrazený ako prvý na Svadobné štúdio Maggie.

prejsť na článok