„Spišskej proste chýba nejaký podnik s kvalitnou gastronómiou“, hovorí šéfkuchár Daniel Hamrák a podáva nám ruky. „Vieš, taký, kde si v piatok večer posedíš pri dobrom jedle, s dobrým vínom,“ pokračuje. Myslím, že sme nejaký taký podnik našli. Je neďaleko od Novejši a naservírujú vám tam hotové umelecké diela. Kamaráti, poďte s nami okoštovať bistro Quinto-Fori. Bistro Quinto-Fori je novootvorená reštaurácia so strategickou polohou. Nachádza sa v obci Spišský Štvrtok, na jeho konci, respektíve začiatku, podľa toho či cestujete z Popradu alebo Novejši. Je hneď na hlavnej ceste a preto sa nedá prehliadnuť. Už po vstupe do bistra nás očarila príjemná atmosféra a prepojenie s industriálnym štýlom. Dotvárajú ju zaujímavý strop a mierne prítmie s pohodovou jazzovou hudbou v pozadí. Ako sme sa dozvedeli, interiér si pán majiteľ navrhol sám s malou pomocou dizajnéra. V lete je možnosť posedieť vonku na terase a všetkých rodičov určite poteší aj detský kútik. Zo zberateľa gastro zážitkov k majiteľovi reštaurácie V interiéri si nemôžete nevšimnúť otvorenú kuchyňu. Za veľkým pultom vidieť kuchára, ako pred vami dokončuje jedlo. „Bol to môj sen, otvoriť si reštauráciu. A bol to môj sen, mať otvorenú kuchyňu,“ prezrádza majiteľ. „Prečo? Bol som a samozrejme som s manželkou nadšenec a zberateľ gastro zážitkov. Milujeme jedlo. Chceme ho priniesť aj ostatným. Preto sme si zavolali na pomoc šéfkuchára Daniela Hamráka.“ „Quinto-Fori znie tak taliansky, čo to znamená?“ pýtame sa pána majiteľa, a popri tom si prezeráme jedálny lístok, či tam nájdeme nejaký náznak Talianska. Odpoveď nám vyrazí dych: „Nie je to po taliansky. Quinto-Fori znamená Spišský Štvrtok. Pomenovanie je z roku 1312.“ Daniel kričí z kuchyne: „Keby som ja mohol nazvať tento podnik, volal by sa „U starej matere“. Chceme, aby sa tu ľudia cítili dobre, užili si tradičné jedlá, pripravené z kvalitných surovín a tak dobré, ako by boli od našich babiek“. V á la carte menu nájdete 3 predjedlá, polievky, niekoľko hlavných jedál a dezerty. Pýtame sa, čo je hitom? Vraj bravčové líčka sú naozaj obľúbené. A ľudia sem radi zájdu aj na burger a domáce hranolky. V lístku nájdete aj skvelé a kvalitné vína (ktoré vám na odporúčanie radi dopárajú k jedlu) a nápojový lístok s dobrou kávou, nealko nápojmi alebo miešanými alko-drinkmi. Predjedlo: Domáca kuchyňa s moderným twistom Z predjedál ako prvé ochutnávame domáce ravioli plnené pečenou tekvicou Hokkaido. Daniel sa smeje, že ravioli chodí každý deň osobne zalievať domácou kôprovkou babička. My pred sebou vidíme spojenie domáceho jedla s moderným dizajnom. „Čo je to rúžové?“ pýtame sa. „Cvikla s malinami“, dostávame odpoveď. Toto spojenie by nám nikdy nenapadlo, a pritom to tak krásne spolu hrá. Následne pred nami pristane tanier s krémovými hríbmi na bielom víne a domácim cibuľovým chlebíkom. Toto predjedlo nám úplne vyráža dych. „Chutí?“ pýta sa kuchyňa. Nevieme ani odpovedať, tak dobré to je. Ak je jedno jedlo, pre ktoré by som sa sem musela vrátiť bolo by to toto. Ľahké, jemné a chutné. „Čím ste to dochutili?“ pýtame sa, pretože všetky chute sú v jednom súlade. „V reštaurácii nie je nikde na stole soľ ani peper. Nepoužívame žiadne dochucovadlá. Jedlá dotvárame pomocou byliniek“. Hlavný chod: Sezónne suroviny a recept „ukradnutý“ od Japonca „Ktoré z jedál je vaše signature dish?“ pýtame sa. Daniel sa na mňa pozrie a hovorí: „žiadne“. Nechceme aby bol na jedálnom lístku iba jeden highlight. Chceme aby ním bolo každé jedlo“. Pred nami pristáva najskôr šťavnatý králik s krémom z vyzretého syru a horčičného kaviáru, a spišské džatky ako príloha. Daniel vysvetľuje, že ide o obdobu známej cheddar mustard sauce, ale využité boli lokálne syry. Potom dostávame niečo striktne pre vegetariánov, na znak toho, že v reštaurácii sa naje každý. Grilovaný teryiaky karfiol, baby brokolica a topinamburové pyré. „Recept na teryiaky mám „ukradnutý“ od Japonca, s ktorým som pracoval,“ prezrádza Daniel. Je tvorený zo 17 ingrediencií. Daniel ďalej prezrádza, že napríklad aj dvojitá porcia raviol, teda predjedla, je dobrý spôsob, ako si vychutnať vegetariánsky chod. Napokon nemôžeme opomenúť ani jesenný šalát. Ale nie taký chudobný, bez ničoho s jedným lístkom a rajčinkou. V tomto boli chunky hrušky varené vo vianočnom červenom vínku s korením (citujeme: „na ktoré vám vieme dať aj receptík, ale nikomu to neprezrádzajte :D“), domáca granola s modrým syrom. Šéfkuchár dodáva: „chceme robiť čo najviac sezónnych vecí“. Hruška chutí ako vianoce a syr sa rozpadá na jazyku. Dezert: Vianoce v pohári a džatky s brandy Krémové hríby si určite musím dať znovu. Ale ak môžem zo svojej osobnej preferencie niečo odporučiť, tak tento dezert. Džatky na sladko. S Bailyes krémom. Granolou. Malinami a čučoriedkami. „Všetci poznajú džatky jedine na slano, ale ja by som ich jedol na sladko od rána do večera,“ hovorí Daniel. Dámy a páni toto musíte vyskúšať. Potom nám na stole ešte pristáli Vianoce v pohári. Ide o perníkový hokkaido cheescake s medovými orieškami a tekvicovými semiačkami skladaný rovno pred nami. Lepšia sladká bodka hádam ani neexistuje. V menu okrem toho nájdete aj kuracie mäso, ryby, jeleňa, chuťovky, alebo detské menu pre najmenších. „Jedlá na prvé prečítanie vyzerajú všelijako,“ smeje sa majiteľ, „ale sú v podstate také, ktoré poznáme všetci. Netreba sa ich báť, neobanujete“ dodáva Daniel. Možno vás zaujme aj denná menu či víkendová špeciálna ponuka. „Čo je u nás špeciálne? Všetko si pripravujeme sami. Pečivo, granolu, dipy, dresingy, koláčiky,“ hovorí Daniel. „Pán majiteľ, a pre vás osobne, ktoré je vaše najobľúbenejšie jedlo?“ pýtame sa. Zvedavé a už zoznámené s tým, ako asi práca kuchárov vyzerá. „Nedokážem si vybrať. Všetko čo pripravia, je skvelé“. Myslím, že touto vetou môžeme celú večeru ukončiť. V bistre Quinto-Fori nájdete naozaj svetovú gastronómiu dostupnú pre každého. Ceny sa pohybujú od 4-6 EUR za predjedlá, cez 8,5 – 15 EUR za už vyskladané hlavné jedlá a 4-5 EUR za dezerty. Pri Novejši vznikol podnik, kde môžete posedieť v dobrej spoločnosti, s výborným jedlom a skvelým vínom, a priania tak boli naplnené. Napokon, ešte chceme dodať, že v bistre organizujú aj pub quizy, je možnosť uskutočniť tam oslavy, teambuildingy a dokonca, pre nájdených umelcov, aj prezentovať svoju prácu na stenách reštuarácie. Dobrú chuť priatelia. Sleduj bistro na FACEBOOKU, INSTAGRAME alebo môžeš kliknúť na ich WEB. The post Okoštovali sme Quinto-Fori: Svetová a dostupná gastronómia na skok od Novejši appeared first on Novejša.sk.
Posledný aprílový predĺžený víkend sa v chorvátskom Záhrebe konala svetová výstava psov WORLD DOG SHOW ZAGREB 2024. Prihlásených bolo 185 ridgebackov. Ďakujeme všetkým majiteľom, ktorí sa tejto svetovej výstavy zúčastnili a úspešne reprezentovali plemeno
Leto a teplé dni sa pomaličky míňajú, deti sa chystajú do školských lavíc a to je skvelá príležitosť obhliadnuť sa za letnými zážitkami a podujatiami. Letné mesiace v Novejši sú bohaté na rôzne pravidelné podujatia a výnimočné projekty. Zažili sme spol
prejsť na článokVeľa ľudí si myslí, že Svätý Jur je až na konci sveta. Napriek tomu, že v Jure je oveľa väčšia pohoda a kľud, je z Bratislavy len na skok, na pol ceste do Pezinka. Fakt je, že z BA sa k nám na Tramínovú 14 vo Svätom Jure dostanete za 15 až 20 min, či už p
prejsť na článokVEurópe sa nachádza množstvo fascinujúcich turistických centier, ktoré priťahujú turistov z celého sveta. Keď sa spojí zaujímavá história, kultúra, architektúra apodmanivá gastronómia, výsledkom nemôže byť nič iné ako nezabudnuteľné zážitky z dovoleniek.
prejsť na článokOkrem nás medikamentóznu formu interrupcie neponúkajú z európskych krajín už len v Maďarsku, Poľsku a na Malte.
prejsť na článok